"Kétszáz éve született a zenetörténet egyik legfélelmetesebb figurája, minden idők legnagyobb zongoraművésze."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az élet virtuóza

Kétszáz éve született a zenetörténet egyik legfélelmetesebb figurája, minden idők legnagyobb zongoraművésze.

 Karrierjét Mozarthoz hasonlóan, csodagyerekként kezdte. Az európai kulturális fellegvárak szalonjaiban és koncerttermeiben hamar lábai elé borult a közönség. Rajongtak érte a nők, a művészetbarátok pedig szinte hisztérikusan istenítették. A magát határozottan magyarnak valló művész a 19. század leghíresebb egyénisége volt.

Ezt tulajdonképpen nagyon egyszerűen érte el: teljesen más volt, mint kora művészei. Újító, öntörvényű és megingathatatlan. Zenéje mély pszichológiai és érzelmi hatást vált ki hallgatójából. A zenei világ új dimenzióit nyitja meg, ezzel az emberi öntudatot erősíti. Talán nem véletlen, hogy Liszt az első, aki a zenét terápiás céllal alkalmazta, ha beteglátogatóba ment. A terápiás hatás kiváltója az, hogy Liszt művei az emberi szívdobogáshoz hasonlóan lüktetnek, és nem úgy, mint a mechanikus metronóm. A művész karmesterként is hasonlóan működött, talán ő volt az első, aki életet lehelt a partitúrába, úgy gondolta, a romantikus zene heves, szenvedélyes érzelmeit nem ésszel, hanem szívvel kell ütemezni. Ma is érvényes lehet Liszt tanácsa: „Nem kell használni a metronómot!”.

 

ÁMULAT
Rajongtak érte a nők, lábai elé borult a közönség, a művészbarátok hisztérikusan istenítették.
Tanácsait pedagógusként is bőkezűen osztogatta, több mint négyszáz tanítványt nevelt. A mai fiatalok ezt talán nem tudják, de a modern zeneoktatásban nélkülözhetetlen mesterkurzus is a nagy előd ötlete volt. És valószínűleg ő volt az első igazi zenei filantróp, aki különféle alapítványok létrehozásával azonnal segített, ha valahol katasztrófa történt. Önzetlensége mindenre és mindenkire kiterjedt, különösen akkor, ha barátokról volt szó. Számára nem jelentett presztízsveszteséget, ha egy jó barát műve sikert aratott, főleg ha ő is részesült a sikerből mint előadó. Így segítette például Wagner, Grieg, Smetana, Berlioz, Debussy vagy Saint-Saëns karrierjét.
Liszt zenei tevékenységének legfontosabb eredménye mégis az, hogy gyökeresen megváltoztatta a zenetörténet irányát. Erősebb hatással volt rá, mint bármely más, 19. századi alkotó.
Eddig olyan a kép, mintha egy tökéletesen elhivatott, megfontolt művésszel lenne dolgunk. Pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb volt. Lisztnek ugyanis számos fanyalgóval kellett szembenéznie élete során. Riválisok és köpönyegforgató barátok egész sora nehezítette pályáját. Ő viszont vállalta, hogy show-darabokkal nyűgözze le a kevésbé vájt fülű közönséget, ezzel jelentős népszerűségre tett szert. De fontosak voltak számára a régi mesterek művei is, amelyek már nem kötötték le a nagyérdemű figyelmét. Ezért születtek Liszt virtuóz átiratai, parafrázisai, amelyek már-már elfeledett remekműveket mutattak meg a közönségnek új és kissé feltűnő köntösbe öltöztetve.

1 | 2 | 3 | tovább
Becze Szilvia Becze Szilvia cikke 2011. szeptember
címkék:
Liszt Ferenc | Zene | életrajz
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.