"Ki ne emlékezne az Olaszországon átrobogó piros, retró Fiatra, melyben hangosan dübörgött a Quattro mille baci. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A sármos séf az Olasz melóból

Ki ne emlékezne az Olaszországon átrobogó piros, retró Fiatra, melyben hangosan dübörgött a Quattro mille baci.

Aztán a kis autó megállt, és Csiszár Jenő oldalán megismerhette Magyarország a jóképű olasz séfet, Alessandro Arenát. Tengerkék szeme, őszbe forduló haja, kisfiús mosolya, hamisítatlan olasz akcentusa heteken keresztül a tévé elé szögezte az ország háziasszonyait. Majd a műsor véget ért, de Sandro, a sármos olasz, nem tűnt el végérvényesen a TV Paprikából. Önálló műsorral tért vissza az olasz konyhát szeretők nem kis örömére.

 

 

Közben pedig más helyszíneken is, immár élő show-ban is bebizonyította, igenis, ő az olasz konyhát nemcsak érti, érzi és tudja, de szakértője is. Együtt főzhettünk vele a Metró Akadémián, az Okay Italia kiváló ételeit részben neki köszönhetjük, hiszen mai napig a cég szakmai tanácsadója, s ha jókor érkezünk, személyesen találkozhatunk vele a saját éttermében Szekszárdon, a Bella Napoliban, vagy Pécsett az Elefántos Étterem és Pizzériában. Hazája is elismerte tehetségét a gasztronómia területén. 2008 óta az Olasz Szakácsok Szövetsége – Associazione Professionale Cuochi Italiani – Magyarországi Képviseletének elnöke, ezáltal első számú honi őrzője az olasz gasztronómiának, majd tevékenységét elismerve, a szakma először Stella della Ristorazione szakács-csillaggal jutalmazta, ezt követően pedig megkapta a Maestro della Ristorazione címet.

 

Nemrég, a Symbolban rendezett Giorni Italiani vacsora szintén teljes siker volt. Halk, olasz zene, kifogástalan ételek, minőségi borok, igazi olasz gasztronómiai kirándulás Sandróval. Az étteremben még a tangóharmonikás halkan játszotta az ismert, olasz dallamokat, amikor Sandrót én már arról kérdeztem, hogyan került a konyhába, s nem utolsósorban Magyarországra?

 

 Az olasz séf egy pohár bor és egy tányér tészta mellett mesélt a gyermekkoráról. Édesanyja Bologna mellett született, édesapja szicíliai származású. A család északon, Faenzában telepedett le. A szülei számtalan családi hagyományt hoztak magukkal, amelyeket szerettek volna továbbadni a gyerekeiknek. Minden tehát a családi konyában kezdődött. Vasárnap délutánonként az édesanyja, a nővére és ő ebéd után tésztát készítettek. Volt ott mindenféle, töltött és töltetlen egyaránt. Nevetve vallja be, nem szerette ezt az örökké ismétlődő családi programot. Jobban szeretett volna a többi gyerekkel játszani. Amihez akkor nem volt kedve, mára aztán az életévé, a szenvedélyévé vált. Nem telik el úgy nap, hogy ne egyen tésztát, s az éttermekben, ahol dolgozik, ott is igyekszik naponta maga elkészíteni az olaszok legtipikusabb ételét. Nem volt tehát kérdés, hogy az iskola elvégzése után milyen szakmában szerez gyakorlatot. Katonaévei a NATO konyhájában teltek Riminiben, majd édesapjával egy üzemben kezdett dolgozni, de néhány nappal később már ott is a kb. 20 fős személyzetre főzött. Rövidesen egy látványkonyhán találta magát, ahol egy lisztmixeket gyártó cég termékeit népszerűsítette. Finom, illatos, olasz péksüteményeket sütött az érdeklődők legnagyobb örömére.

 

Ahogy néztem és hallgattam Sandrót, egy dolog egészen bizonyossá vált számomra. Szerelmes a munkájába. Szerelmes az alapanyagokba, az apró részletekbe, az illatokba. Sok szenvedély, tisztelet és őszinte odaadás hallatszott a szavaiból.

 

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2012. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.