"A jó bornak igenis kell cégér! Gál Helga, az első magyar női „borpohárnok”."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A magyar bor nagykövete

A jó bornak igenis kell cégér! Gál Helga, az első magyar női „borpohárnok”.

Gál Helga „elnöki sommelier”-ként különleges megbízást kapott a 2011. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. Amikor hazánk átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét Belgiumtól, az ő feladata volt, hogy a magyar gasztronómián és a legjobb hazai borokon keresztül mutassa be országunkat a különféle szintű és rangú rendezvényeken az uniós minisztereknek, diplomatáknak, képviselőknek, külhoni újságíróknak.

 

 

Sikerét az is bizonyítja, hogy a jelenlegi soros elnöki szerepet betöltő Lengyelország – a magyar Külügyminisztériummal kötött megállapodás értelmében – a magas szintű találkozókon feltálalt ételek mellé magyar borokat kínál.

 

Hogyan választotta ki, mikor, milyen borokat kínáljanak, szervírozzanak a különböző alkalmakkor?


A kiválasztás nagy „műgonddal”, minden apró részletre kiterjedő alapossággal, megannyi borszakértő bevonásával, szigorú szakmai szempontok szerint történt. A borrégiók „mentén” választotta ki a zsűri a pályázó pincészetek legjobb borait. A minőségi elvárás mellett azt is fontos szempont volt, hogy – mivel a magyar ételeket, ízeket is be akartuk mutatni, és népszerűsíteni szerettük volna – a boroknak harmonizálniuk kellett a Ruprecht László gasztronómiai tanácsadó által összeállított ételekkel, ételsorokkal. A fogadásokon, díszvacsorákon felszolgált borokat mindig én mutattam be a vendégeknek, kiemelve az adott tájegység, borrégió, az egyes bortermelők „sajátosságait”, sőt gasztronómiai jellegzetességeit is. Az sem volt ritka, hogy a miniszteri színtű rendezvényeken másfél-két perc alatt kellett bemutatnom azt a 3-4 bort, amely akkor a vendégek poharába került.

 

Mi a dolga valójában manapság egy sommelier-nek?

 

– Ő a minőség garanciája, mert neki kell gondoskodnia arról, hogy a megfelelő minőségű bor, megfelelő állapotban, a megfelelő étel mellé (pl. nem túl melegen és nem túlhűtve) kerüljön a vendég poharába. Az étteremben minden borral kapcsolatos feladat a sommelier kezében öszpontosul, a borok beszerzésén át a megfelelő tárolás ellenőrzéséig.

 

Ön ma már nem egy étterem alkalmazott „pohárnoka”, hanem a Külügyminisztérium képviselője, aki más tárcák munkatársaival együttműködve, a magyar borok imázsának építésével foglalkozik. Ez – többek között – a külképviseleti borbemutatókat, külföldi kulturális eseményekhez kapcsolódó boros rendezvényeket jelenti. Szóval afféle bornagykövet. Honnan eredeztethető a bor iránti érdeklődése, majd az ágazat iránti elkötelezettsége?

 

 A kisvárosban, ahol laktam, mindenkinek volt szőlője, az ott élők, így a mi családunk asztalán is mindig volt bor. Bár nekünk, gyerekeknek nem tiltották, hogy belekóstoljunk, nekem különösebben nem ízlett, és a pinceszagot sem állhattam.

Huszonéves koromban, a kilencvenes évek elején azonban fordulat következett be az életemben. A bátyámat, Gál Tibort látogattam meg Olaszországban, aki már jó ideje ott dolgozott borászként. Ekkor csodálkoztam rá egy olyan világra, amelyben nem a boriváson, a bor mértéktelen fogyasztásán, hanem a kulturált, „ráérős” borfogyasztáson van a hangsúly. A bor mint termék iránti érdeklődésemet azonban valójában az keltette fel, hogy a bátyám cégével elmehettem egy nagy borkiállításra, Bordeaux-ba. Mivel ő megbetegedett, és haza kellett utaznia, én mentem el helyette minden szakmai eseményre, ahová hivatalos volt. Ezeken a borkóstolókon, rendezvényeken olyan ízarzenállal ismerkedhettem meg, amellyel addig nem volt alkalmam találkozni.

Amikor 1996-ban hazajöttem Olaszországból, nemcsak minőségi borokat, szakfolyóiratokat hoztam haza magammal, hanem azt a tudásvágyat is, hogy minél jobban megismerjem a hazai borfajtákat, borvidékeket, borászatokat, szóval az egész ágazatot.

 

A sommelier „munkájának” fontos része, hogy a megfelelő ételekhez megfelelő bort ajánljon. Az egyéni ízlés, vagy valamilyen szakmai „protokoll” alapján épül fel egy étkezés során a pohárnok által „megtervezett” ún. borsor, vagyis az, hogy milyen ételhez milyen bor dukál?

 

– Vannak alapelvek. A „kiindulási” pont az, hogy egy úgynevezett borsor mindig olyan borral kezdődjön, amelynek intenzitása nem „nyomja el” sem az étel, sem pedig a következő fogáshoz rendelt bor ízét. Az ételek és az italok ízeinek fokozatosan kell egymásra épülniük, hogy minél teljesebb legyen a kulináris élvezet. Egy többfogásos étkezés különböző fűszerezésű, konyhatechnikai eljárással készült ételeihez különféle borok „illenek”. A legegyszerűbb fűszerezésű fogások (ilyenek például a halas ételek) mellé egyszerű, könnyű fehérborok valók. Általánosan elfogadott szakmai szabály, hogy mindig a fiatalabb, egyszerűbb technológiával készült, általában fehérborokkal „kezdünk”, és haladunk a súlyosabb, markánsabb ételek mellé a fűszeresebb, testesebb italok felé.

Ez érvényes az ételsorra is. Nem véletlen hogy egy többfogásos étkezés végén fogyasztjuk a desszertet, ahhoz pedig például az aszú, vagy valamilyen édes, esetleg kései szüretelésű bor illik a legjobban.

 

T. Puskás Ildikó T. Puskás Ildikó cikke 2012. július
címkék:
Gasztronómia | Italok | Kultúra
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.