"A művet nemcsak a története köti Magyarországhoz, hanem a szerző családja életében is fontos szerepet játszott."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csókolom a kezét

A művet nemcsak a története köti Magyarországhoz, hanem a szerző családja életében is fontos szerepet játszott.

A könyv szüleinek és családjának története, de egyben Magyarországé is, amelynek történelmével sorsuk összefonódott. A magyarul nem beszélő, az Egyesült Államokban 1955-ben született írónő számára ráadásul mindig távoli, egzotikus helynek számított e hely, melyről annyit hallott. Itt kezdődött szülei édes-bús szerelmi története is, mely egyre jobban összekapcsolódott az ország politikai, társadalmi, történelmi helyzetével. Így válik egyszerre szubjektív és objektív visszatekintéssé a kötet.
Az egyébként újságíróként dolgozó szerző egy költözéskor találta meg édesapja édesanyjához magyar nyelven írt leveleit a negyvenes évek első feléből. E levelek ugyan önmagukban is megállják a helyüket, ám Szegedy-Maszák Marianne egyszerre akarta átélni szülei történetét egy mind szörnyűbbé váló világban, és megérteni azt a politikai, társadalmi, történelmi helyzetet, amelyben szülei éltek. Ezért alapos kutatómunkát is végzett, és végül négy éven át tartott, mire elkészült művével. A leveleket angolra fordíttatta, s így újra felfedezte szüleit; a születése előtti időszakból szinte valós időben hallotta hangjukat, és értékelni tudta, milyenek is voltak valójában. Mivel csak édesapja levelei maradtak fenn, belőlük tudott következtetni, miket is válaszolt neki egykoron édesanyja.
A levelekből és kutatásai nyomán kirajzolódik egy bátor keresztény ember, egy antifasiszta politikus portréja, aki 1937-től a berlini magyar követség titkáraként dolgozott, majd 1943-tól a Külügyminisztériumban, aki találkozott Hitlerrel és Horthyval is. Aki titokban a Szövetségesekkel tárgyalt Magyarország háborúból való kilépéséről. Akit 1944-ben a Gestapó Budapesten elfogott, aki megjárta a dachaui koncentrációs tábort, és aki ott kis híján életét vesztette. Akit 1945-ben Magyarország megbízott követeként Washingtonba küldött, de amikor országában a kommunista erők győztek, feleségével inkább az emigrációt választotta.
Azzal a feleséggel, Kornfeld Hannával, aki a híres gyáriparos, Weiss Manfréd dédunokájaként, és a magyar gazdasági élet meghatározó szereplőinek számító, szintén neves Kornfeld-család leszármazottjaként élte a kulturális életben is jelentékeny szerepet játszó módos emberek életét. Addig, amíg a háború és a zsidótörvények közbe nem szóltak, s amíg ő és családja, származása révén nem került Magyarországon életveszélybe.
Sodró lendületű, igaz történet rajzolódik ki a regénnyé formálódó családtörténetből. Mi is megismerhetjük két huszadik századi magyar ember életét, szerelmét úgy, ahogy titkok övezte életük második felében sokáig még saját lányuk sem ismerhetett meg.
(Libri Kiadó)

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2014. június
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.