"Október 27-től négy napon át várja a látogatókat az egyetlen hazai kortárs nemzetközi képzőművészeti vásár, az Art Market 2011."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A kortárs kultúra vására

Október 27-től négy napon át várja a látogatókat az egyetlen hazai kortárs nemzetközi képzőművészeti vásár, az Art Market 2011.

A Kelet-Közép-Európa művészetének bemutatására összpontosító seregszemlét váratlanul jelentős érdeklődés mellett rendezik meg: a budapesti Millenáris B csarnokát közel 70 kiállító tölti majd meg, köztük Magyarország legjelentősebb galériái, számos külföldi kiállító, művészeti intézmények, magazinok és vállalkozások. A vásárhoz a csarnok előtti téren kortárs szoborpark, a vásár helyszínén és Budapest különböző pontjain kortárs művészeti események kapcsolódnak.

 


Végül nem fért be minden jelentkező a kiállítási csarnokba, az idén első évben nemzetközi vásárként megrendezendő Art Market Budapest, Kelet-Közép-Európa képzőművészeti vására az előzetes várakozásnál jelentősen nagyobb érdeklődés, túljelentkezés mellett jön létre. Az összességében 66 önálló stand megtölti a budapesti Millenáris B épületének kiállítási csarnokát. A kiállítók között Magyarország szinte valamennyi számottevő kortárs galériája megjelenik majd, mellettük pedig már ebben az évben tíz külföldi kiállító mutatja be az általa képviselt művészek alkotásait. A kiállítási standokat az egyedülálló kiállítási térben három szekcióba rendezik, a galériák szekcióját művészeti projektek, valamint a kisebb alapterületű kiegészítő standokon különböző művészeti intézmények, szakmai magazinok és kiadók, művészeti szolgáltatók egészítik ki saját kiállítási anyagukkal. A galériák és művészeti projektek kiállítási standjai minimálisan 30 négyzetméteresek, ami már megfelelő méret akár különleges kiállítási koncepciók megvalósításához is, de több, ennél lényegesen nagyobb méretű stand is épül: a legjelentősebb hazai kiállító 100, az egyik külföldi galéria pedig 120 négyzetmétert népesít majd be kortárs műtárgyakkal.
A kiállítótérben látható sok száz műtárgyból álló különlegesen színes anyagot látványosan egészíti ki az a szoborpark, amelyet Steel Promenade (Acélsétány) címen a Millenáris épületei közötti szabad téren állítanak ki.

A vásár bizonyos művészeti témáknak különleges figyelmet szentel. Az egyik ilyen, kiemelten kezelt téma a kortárs cigányművészet: a vásár területén külön kiállítási anyagként magángyűjteményekből válogatott cigány képzőművészeti anyagot mutatnak be, szerephez jut egy kifejezetten cigány alkotókat felvonultató galéria, és a témához kapcsolódva szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.
Nem véletlenül került a kiemelt témák közé a magyar és közép-európai fotóművészet sem, hiszen a 20. század globális fotóművészetét meghatározó alkotók, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Robert Capa és mások Magyarország és a régió egyfajta specialitásává tették ezt a művészeti ágat. A fontos gyűjteménnyel rendelkező Magyar Fotográfiai Múzeum mellett mintegy tucatnyi galéria mutat be fotóanyagot, Budapestre érkezik Szlovénia vezető fotógalériája, bemutatkozik a Mai Manó Ház, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából a legfiatalabb fotós generáció is.

A vásárhoz támogatóként számos jelentős hazai és nemzetközi személyiség csatlakozott. Mint ismert, az Art Market Budapest védnöke Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, volt budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, az USA befolyásos közéleti személyisége, valamint a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. A vásár nemzetközi jelentőségét és szakmai megbecsülését erősítik a kuratórium tagjai, Soraya von Stubenberg, a Sotheby’s és az Uniqa kelet-európai tanácsadója, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora, Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Európa egyik legjelentősebb kortárs múzeumának igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője.

Az Art Market Budapest számos ismert és meghatározó nemzetközi művészeti személyiséget is Budapestre vonz. A kuratórium tagjai mellett a vásáron és programjain részt vesz többek között Guillaume Piens, a jelentős párizsi képzőművészeti vásár, az Art Paris igazgatója, aki egyben a Photo Paris korábbi igazgatójaként Baki Péterrel, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójával, Dejan Slugával, a ljubljanai Photon Galéria tulajdonosával és Pőcze Attilával, az Art Basel eddigi egyetlen magyar kiállítójaként ismertté vált Vintage Galéria vezetőjével Kelet-Közép-Európa fotóművészetéről tart kerekasztal-beszélgetést.
A legjelentősebb nemzetközi vásárok szinte állandó résztvevőjeként világszerte ismert bécsi Krinzinger Galéria tulajdonosa, Ursula Krinzinger a galériája által kelet-európai művészek támogatására létrehozott Krinzinger Projekte kiállítási standját látogatja meg, és szakmai beszélgetésen is bemutatkozik.
A vásár sztárművészének tekinthető az ukrajnai születésű, Oroszországban élő Oleg Kulik, aki botrányos és nagy figyelmet keltő performance-aival és széles körben ismertté vált videóival joggal vált világhírűvé. Oleg Kulik budapesti látogatása valódi kuriózum, csakúgy, mint a vásáron látható kiállítási anyaga.

Az Art Market Budapest egyik fontos kiegészítő eleme a jelentős mértékben nemzetközi szakértők részvételére épülő ’Inside Art’ szakmai program, amelynek keretében kerekasztal-beszélgetések, személyes művészinterjúk, könyvbemutatók zajlanak majd.
A szakmai beszélgetések szervesen kapcsolódnak ahhoz a programfolyamhoz, amely Art Week Budapest néven a vásár területén és más budapesti helyszíneken összesen közel félszáz eseményt fog össze, nem számítva természetesen a vásáron szervezett tárlatvezetéseket és a standokon spontán módon szerveződő programokat.
Különleges látványosságra számíthat például az a látogató, aki a csütörtöki meghosszabbított nyitva tartási időben érkezik a vásárra, hiszen számos kiállító jelentette be szándékát, hogy ebben az időpontban saját standján önálló eseményt hoz létre. A debreceni MODEM jóvoltából például 19 órától a helyszínen Winkler Nóra és beszélgetőpartnerei a Hibriditás a Kárpátok között. Az Irokéz Gyűjtemény és a rendszerváltás című kötetet mutatják be.
A programok között különleges színfolt a vásár egyfajta záróeseményeként szombat éjszaka megrendezendő „Factory” című parti, amely címében és hangulatában egyaránt utal Andy Warhol híres New York-i műtermére és az egykori ipari épületkomplexumra épült Millenárisra.

ART MARKET BUDAPEST 2011
2011 közép-kelet-európai kortárs művészeti vásár Budapest, Millenáris B csarnok Nyitva: 2011. október 27-én 10-től 22 óráig, 2011. október 28–29–30-án 10-től 19 óráig
Egy művészeti vásár talán a legszórakoztatóbb és legszínesebb módja annak, hogy a képzőművészetet élvezze az ember. Az Art Market Budapest 2011 vásárra ráadásul díjmentes a belépés. A legfiatalabb generációk számára szintén ingyenesen hozzáférhető múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, a kisgyermekkel érkezők zavartalan szórakozása érdekében pedig pedagógusok bevonásával művészeti gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki a szervezők.

 

 

A fotón Bács Emese Duna Pláza című alkotása látható.

La femme La femme cikke 2011. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.