"Látvány, káprázat és mese – ez jellemzi a Cirque du Soleil produkcióit! A híres társulat februárban öt előadást tart Budapesten.(X)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Utazás a képzelet földjére

Látvány, káprázat és mese – ez jellemzi a Cirque du Soleil produkcióit! A híres társulat februárban öt előadást tart Budapesten.(X)

A Cirque du Soleil társulata immáron hatodik alkalommal látogat Magyarországra, az idei februárban a nagy érdeklődésre tekintettel egy pluszelőadást is beiktatott budapesti programjába. A Quidam már február 15-én, vasárnap 13 órai kezdettel is megtekinthető lesz a BudapestArénában!

 

 

Bár a show az évek folyamán többször átalakult, a látvány, a káprázat és a mese továbbra is a Cirque du Soleil lelke maradt. 1984-ben egy utcai előadóművészekből álló húszfős csoport Québec utcáin létrehozott egy látványos show-műsort, amelyben gólyalábas akrobaták, tűznyelők, gumiemberek, zsonglőrök, zenészek és légtornászok is helyet kaptak. Az évek során a Cirque du Soleil folyamatosan bővült, a show egyre változatosabb lett, de alapvető eszméiként megmaradt, hogy művészei segítségül hívják a képzeletet, provokálják az érzékeket, felébresszék az érzelmeket. Az egyik legfontosabb dolog, melyben a Cirque du Soleil már kezdettől eltér a hagyományos cirkusztól, hogy nem szerepeltet állatot a műsorokban. A társulat mindenhol hatalmas sikert aratott, bejárta az Egyesült Államokat, 1988-ban még a calgaryi téli olimpiára is meghívást kaptak. Egyre több műsorszám született, mindegyik új témát, történetet és képzeletbeli világokat mutatott be.

 

 

Az előadások jellegzetességévé váltak a színes karakterek, a nagy hatású történet, az élő zene, valamint a kézzel készített jelmezek. Az első, amit az előadások előkészítése során alapelvként meghatároznak, az, hogy a téma kijelölésekor kerülik az egyértelmű elbeszélést, így a közönség úgy értelmezheti az előadást, ahogyan csak szeretné. A Nouvelle Expérience, a Fascination és a Saltimbanco című műsorokkal a társulat bejárta Párizst, Londont, Tokiót és még sok más várost. 1993-ban a Mystère – amelyet ma, több mint 20 év után is játszanak – igazi áttörést hozott, és forradalmasította a kortárs cirkusz fogalmát. Az egyre növekvő sikernek és a befektetett pénznek köszönhetően az előadásokat fantasztikus díszletekkel és innovatív színpadi technikával egészítették ki.

 

A Cirque du Soleil zenéit kreatív csapata komponálja, és semmiben sem hasonlítanak a hagyományos cirkuszi dallamokhoz. A csapat egyik zeneszerzőjének, René Dupérének az Alegría zenéje meghozta a Grammy-díj-jelölést is. Az Alegría zenéje, ahogyan a többi előadásé is, különböző zenei stílusok eklektikus keveréke. Minden előadásra másfajta zenei stílus jellemző: a Dralionban a doboké, az Alegríában a harmonikáé és a hegedűé a főszerep, a Zumantyban pedig a szaxofoné és a zongoráé.

 

A Cirque du Soleil 1984-ben még 20 főből álló csapata mára 4000-re bővült, mostanra globális céggé nőtt, és nézők millióit szórakoztatja minden évben. Eltörölte a hagyományos cirkuszról alkotott képet, és miután az Antarktiszon kívül minden országban és földrészen járt, kijelenthető, hogy forradalmasította az előadó-művészeti kultúrát is.

A társulat Quidam című előadása, melyet hamarosan Budapesten láthat a közönség, 1996 áprilisában debütált Montreálban, nagy sátras produkcióként. Azóta milliókat nyűgözött le turnéi során mind az öt kontinensen. 2010 decemberében a Quidam új útra lépett, az elbűvölő előadást már arénashow-ként mutatták be Észak-Amerikában. A nemzetközi gárda 46 világklasszis akrobatából, továbbá zenészekből, énekesekből és néhány különleges karakterszereplőből áll.

 

 

A történetben az ifjú Zoé unatkozik; fásult és szótlan szülei nem vesznek róla tudomást. Értelmetlennek érzi mindennapjait. Keresi, mivel tölthetné ki az életében tátongó űrt, amikor egy képzeletbeli világba csusszan át – a Quidam világába –, ahol olyan karakterekkel talákozik, akik lelke felszabadítására biztatják.

Az előadásban két magyar szereplővel is találkozhat a közönség: Bánhegyi Kata ugrókötélszámban szólista, Katona Viktor a spanyol kötél elnevezésű légtornászszámban látható. Mindkét magyar artista hosszú ideje a társulat tagja, de most először léphetnek fel hazai közönség előtt, amit boldog izgalommal várnak.

 

A Quidam című előadás Budapesten 2015. február 13-án, pénteken 20 órakor, február 14-én, szombaton 16 óra 30 perckor és 20 órakor, február 15-én, vasárnap pedig 13 órakor és 16 óra 30 perckor kezdődik. Az extra elődásra jegyek már kaphatók a www.livenation.hu oldalon keresztül és a Ticketpro országos hálózatában. Az eredetileg meghirdetett 4 budapesti show-ra belépők már csak korlátozott számban elérhetők.

La femme La femme cikke 2015. január
címkék:
Művészet | Színház
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.