"A magyar film- és televízióiparnak súlyos tartozásai vannak a magyar történelemmel szemben. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Oszmán nosztalgia

A magyar film- és televízióiparnak súlyos tartozásai vannak a magyar történelemmel szemben.

Vegyük például az oszmán hódoltság időszakát. Idén három kerek évforduló is volt: 490 éve zajlott a mohácsi csata, 450 éve esett el Szigetvár, 330 éve szabadult fel a török megszállás alól Buda vára. Szomorú, hogy a magyarok a tényekre fittyet hányó török szappanoperákból vélik megismerni történelmünk eme tragikus időszakát.

 

A szultán mélyen, de röviden a szemébe, majd hosszan a dekoltázsába pillant. Hürrem, a háremhölgy hetek óta arra a pillanatra vár, hogy Szulejmán végre magához hívja, hiszen mindenképp el akarja csábítani az uralkodót, hogy aztán bosszút állhasson szülei haláláért − és önmagáért. Ám hirtelen eszméletét veszti, és a szultán karjaiba zuhan. Vagy csak tetteti az ájulást. És jól csinálja, mert a szultán most igazán vonzónak látja, és pontosan az lehet belőle, amire minden háremhölgy vágyik: a kivételezett, kedvenc ágyas. Ez pedig végtelen lehetőséget teremt féltékenységre, gyűlöletre, szerelmi esküdözésekre, szenvedélyre és persze intrikára…

 

 

A szerelmes szultán


Az eredeti címén A csodálatos század című török szappanopera az Oszmán Birodalom legnagyobb szultánja, I. Szulejmán és felesége, az oszmán történelem egyik legbefolyásosabb asszonya, Hürrem szultána történetét meséli el – a tényekkel olykor meglehetősen nagyvonalúan bánva. A történet 1520-ban kezdődik, amikor az ifjú Szulejmán hírül kapja, hogy apja, Szelim meghalt, így ő lett az Oszmán Birodalom tizedik szultánja. Azonnal megreformálja a palota életét, és világhatalomra törő terveket dédelget. Magánéletét pedig alapjaiból forgatja ki a szemtelen, ruszin származású rabszolga, Aleksandra, vagy ahogy Európában gyakran említik, Roxolane (ami ruszin származására utal), aki eredetileg bosszúra készül, végül a szultán felesége, sőt társuralkodó lesz, és bizonyos értelemben az oszmán történelem menetét is megváltoztatja. Új nevét – Hürrem, vagyis Vidám – magától a szultántól kapja.

SZULEJMÁN
A ruszin származású Aleksandra, a későbbi Hürrem szultána eredetileg bosszúra készült, de később a szultán felesége, sőt társuralkodó lett.

 

Fodor Pál történésztől tudjuk, Hürrem több, hosszú távon végzetesnek bizonyuló változást hozott a hárem rendszerébe. Hürrem valóban az 1520-as évek elején lett a szultán kedvenc ágyasa, és a több évtizedes hagyománnyal ellentétben sorra szülte az uralkodó gyermekeit. Hürrem igen sikeresen, elszántan és könyörtelenül ütötte ki vetélytársait a nyeregből, köztük a legveszélyesebbnek tartott Máhidevránt is. Jóval későbbi elbeszélések szerint a szultán hívására igyekvő Máhidevránt a folyosón megállította, és megvette tőle az éjszakát. Amikor Hürrem megjelent a szultán előtt, az meglepve kérdezte, miért ő érkezett. Hürrem nevetve elmesélte a megvásárolt éjszaka történetét, ám amikor a szultán megtudta a felajánlott és elfogadott összeget, kevesellte, és elhatárolódott Máhidevrántól.

SZULEJMÁN
Hürrem elérte, hogy a szultán gyakorlatilag monogám kapcsolatban éljen vele.

 

Az 1520-as évek közepére Hürrem gyakorlatilag elérte, hogy a szultán monogám kapcsolatban éljen vele. És valóban, noha hadjáratai során vélhetően „ráfanyalodott” más rabnőkre is, valójában élete végéig hűséges volt Hürremhez, őszinte szerelemmel ragaszkodott hozzá, és gyönyörű költeményekben vallotta meg neki szerelmét. A szultánától fennmaradt levelekből tudjuk, hogy a szerelem kölcsönös volt.

 

A teljes cikk a La femme 2016. téli számában olvasható.

Becze Szilvia Becze Szilvia cikke 2017. január
címkék:
Film | Történelem
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.