"Pokoli körutazásra invitál A Művészet templomai vetítéssorozatának legújabb filmje."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Botticelli Infernója

Pokoli körutazásra invitál A Művészet templomai vetítéssorozatának legújabb filmje.

Sosem látott részletességgel elevenedik meg a vásznon Botticelli vérfagyasztó műalkotása. Induljon velünk egy valódi alvilági utazásra A Művészet templomai: Botticelli – A pokol című filmmel – országos bemutató: február 16. –, mely a pokol kilenc bugyrán vezet keresztül, hogy feltárja egy olyan műalkotás titkait, amely már számos művészt megihletett, köztük Dan Brownt és Ron Howardot is. Ez az Európa változatos pontjain forgatott fim olyan exkluzív helyszínekre vezeti el nézőit, mint például a firenzei Uffizi Képtár, a Vatikáni Könyvtár, London és Berlin, vagy éppen a Skót-alföld.

 

A Paradicsomba bekerülni korántsem olyan egyszerű, mint képzelni szeretnénk: a (talán) jól megérdemelt, halál utáni Édenbe ugyanis a Poklon keresztül vezet az út – legalábbis ezt mondták a tömegeknek egészen a középkor végéig. A nagy itáliai költő és gondolkodó, Dante Alighieri pedig megalkotta ennek a pokolnak az emberi arcát Isteni Színjátékában, és ezzel elkápráztatta és inspirálta a korabeli embereket – köztük Sandro Botticelli reneszánsz festőművészt, a firenzei iskola jeles képviselőjét is.

 

 

Ez a varázslatos film betekintést enged abba a bámulatos munkába, amelynek során Botticelli csaknem két évtizedet töltött azzal, hogy Dante Poklát a vászonra varázsolja. Vajon miért történhetett meg, hogy ez az ember, aki egész addigi életét a szépség oltárán áldozta fel, ennyire megszállott érdeklődéssel fordult a Pokol gyötrelmei felé, és ilyen sok időt szánt a megfestésére? És a Vatikánnak vajon miért volt olyan fontos ez a pokoli műremek, hogy a legelsők között digitalizálta, és tette elérhetővé a nagyközönség számára? Mi lehet annak a műalkotásnak a titka, amely arra inspirálta Dan Brownt, hogy regénye központi elemévé emelje? Lehetséges, hogy Botticelli volt a világ első ünnepelt képregényrajzolója?

 

Botticelli 102 lélegzetelállóan aprólékos festményen keltette életre Dante leírásait. A rajzok közül kiemelkedik a „Pokol térképe” (Inferno): ez a kép egy másik világra nyit kaput, a pokol hét bugyrán keresztül egyenesen az alvilágba invitál minket. Izgalmasan, ugyanakkor kegyetlenül festi le a bűnösöket és bűnhődésüket, a rémálmokat és a büntetéseket. De mit mondhat nekünk ma ez a titokzatos rajz? Mit fed fel Botticelli titokzatos, misztikus oldalából, és mit mondhat el nekünk itt és most, a tulajdon, modern lelkivilágunkról?

 

 

Ralph Loop író-rendező filmje pazar utazásra invitálja nézőit olyan helyekre, amelyeket csak ritkán fedezhetünk fel, és a filmből egészen közelről tárul fel előttünk Botticellinek mind az emberi, mind a művészi oldala. A „Pokol térképét” kifejezetten a film számára digitalizálták egy nagy teljesítményű szkennerrel, így olyan részleteit csodálhatjuk meg, amelyek korábban puszta szemmel nézve láthatatlanok maradtak.

 

A német–olasz koprodukcióban készült filmet február 16-tól láthatjuk a magyar mozikban.

La femme La femme cikke 2017. január
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.