"Mesés paripák, fantasztikus lovasok, fülbemászó dallamok. A lovas színházak világa évről évre egyre több embert ejt ámulatba.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A lovas színházak lenyűgöző világa

Mesés paripák, fantasztikus lovasok, fülbemászó dallamok. A lovas színházak világa évről évre egyre több embert ejt ámulatba.(x)

A lovas előadások különleges élményt kínálnak mindazok számára, akik szeretik látni, amikor ember és állat tökéletes harmóniában mozog együtt a varázslatos zene ütemére. A nem mindennapi színházi produkciókban a lovaglás magasiskolája bámulatos koreográfiákkal, fülbemászó zenével és lélegzetállító látványvilággal egészül ki. A káprázatos bemutatónak a szórakoztatás mellett az is fontos célja, hogy megismertesse a nézőket a lovaglás több évszázados hagyományaival.

 

 

Művészet és hagyomány


A világon mára csupán néhány olyan intézmény maradt fenn, amely őrzi a klasszikus lovaglás művészetét. A leghíresebbek között találjuk a bécsi Spanyol Lovasiskolát és a Spanyol Királyi Lovasiskolát. Előbbi már a 19. század óta létezik, előadásaikat eredetileg csak a királyi udvar vendégei láthatták, azonban az Osztrák–Magyar Monarchia bukása után, 1918-ban, az iskola, hogy eltartsa magát, rendszeres fellépéseket tartott a nagyközönség számára is. Az intézményt elsősorban legendás fehér paripái, Európa egyik legrégebbi kulturális lófajtája, a lipicai tette ismertté, melynek eredete egészen az 1580-as évekre nyúlik vissza.

 

A bécsi Spanyol Lovasiskola falai között magas szintű oktatás zajlik, a lovakat elsősorban nem is díjlovaglásra, sokkal inkább lovas táncra idomítják. A szépséges paripákat először lassan beszoktatják az új környezetbe, majd megismertetik őket a kantárral, a hevederrel és a futószárral. Erőnléti edzésük futószáron, futószáras hevederrel történik. Nyereg alatti munkát csak ötéves koruktól kapnak.

 

A lipicai lovak belovaglóinak éveken át tartó munkája végül lenyűgöző gálaelőadásokban mutatkozik meg, melyeken a lágy dallamokra mozgó fehér szépségek a bécsi elegancia jegyében ejtik ámulatba a közönséget.

 

Táncoló lovak Budapesten


A bécsi Spanyol Lovasiskolához hasonlóan a Córdoba Ecuestre Spanyol Királyi Lovasiskolának is különleges képességű „táncos ménjei” szereztek világhírnevet. Az iskola az ország legnagyobb régiójának, Andalúziának kulturális nagykövete. Előadásaikkal odahaza és külföldi turnéikon egyaránt az andalúz életérzést népszerűsítik, a lovaglás, a zene, a tánc és az ének összhangjával pedig néhány órára Andalúziába varázsolják a nézőket, bárhol legyenek is a világban.

 

 

Látványos Andalúz Fiestacímű lovas színházi előadásuknak hamarosan a budapesti közönség is szemtanúja lehet: a Spanyol Királyi Lovasiskola fajtatiszta andalúz lovakkal kápráztatja el nézőket a színházi lovas show-n. Ezek abban különböznek az egyéb, nem tisztán tenyésztett andalúz társaiktól, hogy nevük előtt szerepel a PRE rövidítés, vagyis a Pura Raza Espanola (tiszta spanyol faj)megfelelő.  A jelölést olyan lovak minősítésére használnak, amelyek 12 ősi sorra visszamenőleg tisztavérűek. Már Caligula római császár, Oroszlánszívű Richárd, Nagy Frigyes és Napóleon is szerelmese volt az andalúz fajtának. A nemesi testfelépítésű, szépen ívelt nyakú andalúz ló ugyanis temperamentumával, ugyanakkor könnyű fegyelmezhetőségével a királyi udvarok egyik legnépszerűbb fajtájának számított. 

 

Az Andalúz Fiesta főszereplői a Córdoba Ecuestre Spanyol Királyi Lovasiskola fantasztikus képességű lovai, profi lovasai és a flamenco tánc. A temperamentumos, mediterrán hangvételű előadásban 50 ló és lovasuk mellett a világon egyedülálló módon flamenco táncosnők is szerepelnek, a zenei aláfestésről pedig szimfonikus nagyzenekar gondoskodik. A budapesti előadásokhoz két világhírű magyar előadóművész is csatlakozik: a Kossuth-díjas Miklósa Erika Carmenként, lóháton jelenik meg az előadásban, partnere pedig a szintén Kossuth-díjas Kiss B. Atilla operaénekes lesz. Az énekeseket és a szimfonikus zenekart Déri András vezényli, a kétrészes előadás rendezője Meskó Zsolt.

 

 

A lovas színházi előadás további magyar fellépői között szerepel a Koltai Polett vezette nyolc fekete paripával bemutatott dámalovas karusszel, Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok pedig négylovas hintóval hajt majd az Aréna küzdőterére. Az Andalúz Fiesta az utánozhatatlan szépségű spanyol lovak, a fülbemászó zene és a világsztár énekesek mellett olyan különlegességekkel is szolgál, mint az Aréna légterében lebegő flamenco táncosok.

 

Andalúz Fiesta a spanyol király lovasaival és Miklósa Erikával december 2-án és 3-án látható a Papp László Budapest Sportarénában.

 

Fotók: Córdoba Ecuestre

La femme La femme cikke 2017. november
címkék:
Autó
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.