"Kiállítás nyílik a különleges látásmóddal megáldott magyar fotóművész, Ata Kandó lenyűgöző gyermekfotóiból."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ata Kandó meséi

Kiállítás nyílik a különleges látásmóddal megáldott magyar fotóművész, Ata Kandó lenyűgöző gyermekfotóiból.

Ata Kandó (1913–2017) magyar fotóművésznő fantasztikus életművet és példaértékű életet hagyott hátra. Munkásságát Pro Cultura Hungarica kitüntetéssel és a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjával ismerték el.

 

Családi nyaralásaikon a művész gyermekeivel közösen hozta létre legszebb fotómeséit. Az 1956-os forradalom idején a menekülő családokat fotózta, a felvételekből összeállított album bevételeivel a menekülőket támogatta. Majd vette kameráját, és az 1960-as években, két útja során több hónapot töltött a venezuelai őserdőben, ahol az indiánok között élve örökítette meg életüket, visszaemlékezéseiből született meg A Hold véréből című kötete.

Ata Kandó képein a gyerekek nemcsak a modelljei vagy alanyai az alkotói folyamatnak, hanem a szülő egyenrangú alkotótársai. A felvételek mindegyikéből sugárzik az a mély humánum, amelyet Ata Kandó a szüleitől tanult, és egész életében képviselt: a fotókról visszatekintő gyermekek erősek, a világra nyitott, egyedi személyiségek, tanítómesterek, akiktől a felnőttek sokat tanulhatnak.

 

 

A kiállításon hangsúlyos szerepet kapnak G. Beke Margit, Ata Kandó édesanyjának gondolatai, pedagógiai elvei is, melyek több mint száz évvel később is visszaköszönnek Ata Kandó gyermekképein.

 

Ata Kandó 1935-ben Pécsi József fotóművésznél tette le a fényképészvizsgát, majd később egy Robert Capától kapott fényképezőgéppel kezdett el fotózni Párizsban. Innentől kezdve bejárta a fotográfia számtalan területét: a portréban, a néprajzi fotóban és a divatfotóban is kiemelkedőt alkotott.

 

A 2018. március 30 – június 2. között megrendezett kiállítás fájdalmas aktualitása a fotóművész 2017. szeptember 14-én bekövetkezett halála. A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria a 20. század fotóművészetének e jeles képviselőjére gyermektematikájú alkotásainak bemutatásával emlékezik. A kiállítás szándéka továbbá, hogy új utakat nyisson a hazai közönség felé, mert a határainkon túl megbecsült művész alkotásait és különleges látásmódját sajnos a hazai közönség ez idáig nem élvezhette megfelelő mértékben.

 

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Magyar Fotográfiai Múzeummal együttműködésben jön létre. A kiállítás a Budapest Fotó Fesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának része.

 

Fotó: Ata Kandó - Álom az erdõben címû könyvbõl (Juliana Kando), 1957

La femme La femme cikke 2018. február
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.