"Közel hetven ingyenes kulturális programot ígér a második Kávéházak Éjszakája. Élvezetes és tartalmas élményeket ígérnek a szervezők."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A kultúra és a kávé éjszakája

Közel hetven ingyenes kulturális programot ígér a második Kávéházak Éjszakája. Élvezetes és tartalmas élményeket ígérnek a szervezők.

Bő száz évvel ezelőtt virágzott Magyarországon a kávéházi kultúra. A huszadik század elejétől társadalmi színtérként működtek a kávéházak, fontos találkozási pontok voltak Budapesten. A második világháború, illetve az azt követő időszak véget vetett ennek. A kommunista hatalom nem nézte jó szemmel, hogy az emberek kávéházakba járnak, eszmét cserélnek. A rendszerváltást követően azonban ismét sorra nyíltak a kávézók. A kávéházak mára ismét közkedvelt közösségi színhelyek lettek, ahol nemcsak a kávézás élvezete, hanem az egyedi hangulat, a háttérzene adják a „jó ide betérni” érzést. Sőt, egyre több kávéház ismeri fel a kulturális programok vendégeket becsábító erejét.

 

„A Kávéházak Éjszakája programsorozatnak az is célja, hogy kimozdítsa otthonról az embereket. Találkozzunk egymással, élő kapcsolatban legyünk egymással. Ehhez szeretnénk hozzájárulni, legalább egy éjszaka erejéig.” – emelte ki az eseménysorozat főszervezője. Serfőző Krisztina hozzátette: „Idén már 30 kávézóban rendezünk körülbelül hetven eseményt. Új helyszínként csatlakozott a kezdeményezéshez többek között a Tranzit a Kosztolányi Dezső térnél, az OPUS BMC, a Párizsi Nagyáruház Lotz-terme az Andrássy úton. Nyitottunk a kisebb helyek helyszínek felé, amelyek nagyon picik, nagyon édesek, kedves, csupaszív családi vállalkozások. Ilyen az Asztalka a Döbrentei térnél, vagy a Cherubino a Pozsonyi úton. Szeretnénk hosszú távon bevonni, bemutatni ezeket a gyöngyszemeket, melyek kevésbé ismertek.”

Tavaly négyezren vettek részt a programokon, idén a több helyszín és bővülő kínálattal szinte biztosan több vendégre számíthatnak. A legtöbb program 19 és 21 órakor kezdődik, így aki több programot is szeretne megnézni, akár át is érhet egyik helyszínről a másikra.

 

A Kávéházak Éjszakája programkínálatában valódi irodalmi csemegéket találunk. Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezéséből Balsai Mónika ad elő részleteket a Tranzitban. Arany és Petőfi levelezéséből Kamarás Iván és Fenyő Iván olvas fel a Centrál Kávéház közönsége előtt. Ady Endre és Csinszka kiadatlan levelei alapján pedig Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész tart előadást az Ibolya presszóban az Ady100 sorozathoz kapcsolódva, Turek Miklóssal és a Makám együttessel pedig megzenésített Ady-költeményeket lehet hallgatni a Párizsi Nagyáruház Lotz-termében. Az előadással kapcsolatban Turek Miklós elmondta, hogy „a színpadon élőben, a versein keresztül megidézni a költőt, személyiségét, érzéseit, sokkal nagyobb hatással bír, mint könyvekből olvasni sorait. Egy ilyen előadás révén sokkal maradandóbb élményt nyújt a megidézett gondolat.”

Budapest egyik legszebb kávézója, a Café Párisi az Andrássy úton

 

Radnóti Miklós felesége, Gyarmati Fanni naplójából Hámori Gabriella előadását láthatjuk a Dunapark Kávéházban, a nemrég elhunyt Tandori Dezsőről pedig a Gerbeaud-ban lesz emlékest. A Sebő-együttes kortárs és klasszikus verseket feldolgozó verses-zenés estje lesz.

 

A Kávéházak Éjszakája esemény a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére indult el tavaly, azzal a céllal, hogy megidézze a budapesti kávéházi kultúra korabeli hagyományait. Értéket, közösséget teremtsen egy teljes estén át tartó ünnepen, ahol a főváros tradicionális és újhullámos kávéházai által szervezett programokon együtt ünnepelhetnek a kávézás és a kávéházi hangulat szerelmesei.

 

„Budapest rohamos fejlődését, eredményeit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy rendre előkelő helyen szerepel nemzetközi rangsorokban. A városfejlesztésen kívül folyamatosan nagy figyelmet fordítunk a város kulturális kínálatának bővítésére.” – mondta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán főpolgármester-helyettese. „Hasonló fejlődési ütem utoljára a századforduló Budapestjén volt tapasztalható. Szerettünk volna olyan programot létrehozni, ami ezekhez a hagyományokhoz és értékekhez nyúl vissza.” – tette hozzá.

 

A főpolgármester-helyettes szerint a szervezőkkel közösen olyan eseményt álmodtak meg, amely reflektál a városban meglévő lehetőségekre és méltó kulturális nagyhatalmi státuszához. „A látogatók száma és a sok pozitív visszajelzés azt mutatja, hogy jó irányba indultunk, amikor Budapest századfordulós hagyományaihoz nyúltunk vissza.  S bár Budapest történelmében sok évtized maradt ki a polgári életvitelhez tartozó kávéházi kultúra fejlődéséből, az elmúlt években nagy eredményeket értünk el a városról kialakított kép formálásában.” - mondta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Budapesten jelenleg

SZALAY-BOBROVNICZKY ALEXANDRA
Budapest történelmében sok évtized maradt ki a polgári életvitelhez tartozó kávéházi kultúra fejlődéséből.
közel 200 kávézó működik, sorra nyílnak az különböző specialty kávézók. „Fontosak ezek a vállalkozások, hiszen hozzájárulnak a város egyedi karakteréhez. A Fővárosi Önkormányzat szerette volna erre is felhívni a figyelmet.” – emelte ki a főpolgármester-helyettes.

 

Az idei rendezvény a Budapesti Music Centerrel közösen erősített a zenei kínálaton. A 30 helyszínből tíznél is többen szólal meg élőben jazz formáció. A koncertek este 21 órától kezdődnek. Az előadók repertoárjából összeállított zenei CD-t, Café & Jazz – Kávéházak éjszakája címmel később minden résztvevő kávéházban megvásárolható lesz.

 

A helyszínek befogadóképessége korlátozott, nagyon sok helyen teltházra, sőt sokszoros érdeklődésre lehet számítani. Érdemes előre asztalt foglalni, nehogy a helyszínen szembesüljünk azzal, hogy teltház miatt nem tudunk bejutni egy-egy várt programra. „Elsősorban a közösségi média felületein próbáljuk kipuhatolni, hogy mely programokra hányan jelentkeznek. Ha azt látjuk, egy programra sokszoros a túljelentkezés, azt jelezzük a Kávéházak Éjszakája közösségi  felületein. Már most látszik, hogy nagyon sok eseményre foglalás nélkül nem lehet bejutni, de más helyszínekre is érdemes időben, akár egy órával is korábban érkezni.” – mondta el Serfőző Krisztina.

La femme La femme cikke 2019. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.