"Közel hetven ingyenes kulturális programot kínál május 17-én, a második Kávéházak Éjszakája."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újra lesz Kávéházak Éjszakája

Közel hetven ingyenes kulturális programot kínál május 17-én, a második Kávéházak Éjszakája.

A kávéház, kultúra, közösség hármasára épül a mintegy harminc helyszínen közel hetven kulturális programot kínáló Kávéházak Éjszakája. „Tavaly májusban indítottuk el a Főváros kezdeményezésével a Kávéházak Éjszakáját azzal a céllal, hogy felelevenítsük és népszerűvé tegyük a mára feledésbe merült budapesti kávéházi kultúrát. Idén május 17-én, egy teljes éjszaka erejéig újra a budapesti kávéházakra irányul a figyelem, és arra, hogy a kultúra mellett a szeretteink, barátaink társaságában eltöltött idő nyújtja a legtöbbet mindennapjainkhoz.” – mondta el Serfőző Krisztina, az eseménysorozat főszervezője.

 

 Míg tavaly 20, idén mintegy harminc helyszínt kapcsoltunk be a programba. „A több, mint 70 kulturális programot valamennyi programhelyszínen teltházas érdeklődés kísérte. Az első Kávéháza Éjszakáján mintegy 4000 vendég fordult meg a résztvevő kávéházakban. Az idei célkitűzés, hogy ezt a fantasztikus érdeklődést is túlszárnyaljuk.” – tette hozzá Krisztina.

 

A résztvevők között találunk tradicionális helyeket – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek a régmúlt hangulatát idézik, de az érdeklődők felkereshetnek újhullámos, kortárs kávézókat is, mint például a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, és a Frei Café. Idén még több helyszínen lesznek programok. Újonnan csatlakozott a kezdeményezéshez többek között az OPUS BMC, a Café Párisi (Párizsi Nagyáruház Lotz Terem, Andrássy út), az Elyseé (Kossuth Tér), a Tranzit (Kosztolányi Dezső Tér), a Madal Café (Alkotmány utca), az Asztalka, vagy az IF Jazz Café. Olyan családi vállalkozásokat is szeretnénk bemutatni, melyek példaértékűen működnek a városban. Ilyen például a Pozsonyi úti Cherubino Espresso Bar.

 

A művészeti programok tekintetében zenei, zenés-prózai fellépések mellett továbbra is nagy hangsúlyt kapnak az irodalmi estek. A fellépők a magyar irodalom gyöngyszemei közül válogatnak. Részleteket hallhatunk Gyarmati Fanni naplójából, Mészöly és Polcz Alain levelezéséből, Arany János és Petőfi Sándor levelezéséből, a Sebő együttes verses estjén a magyar irodalom gyönyszemeit hallgathatjuk meg megzenésítve, és megelevenedik majd az „Így szerettek ők” sorozat József Attiláról szóló része is. Ady Endrére emlékezünk a Smúzban és a Parisi Caféban, ahol a Makadám együttes segítségével Turek Miklós hívja életre a halhhatatlan kőltőt. A Gerbeaud-ban Tandori Dezsőre emlékezünk. Idén még nagyobb hangsúlyt kap a kávézási kultúra bemutatása, nem véletlen, hogy a programok között találunk barista és cupping, vagyis kávékóstoló programokat is. A programkínálat folyamatosan bővül, a legfrissebb és legteljesebb programtervet a Kávéházak Éjszakája hivatalos weboldalán találjuk meg. Az éjszaka folyamán több, rendkívül izgalmasnak ígérkező művészeti, kávéházi, és építészeti sétába csatlakozhatnak az érdeklődők.

A szervezők a Budapest Music Centerrel (BMC) együttműködésben az eseményre önálló jazz CD válogatással készülnek, amely a műfaj fellépőinek legnépszerűbb számait tartalmazza és valamennyi programhelyszínen megvásárolható lesz.

 

A Kávéházak Éjszakája esemény a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére indult el tavaly, azzal a céllal, hogy megidézze a budapesti kávéházi kultúra korabeli hagyományait. Értéket, közösséget teremtsen egy teljes estén át tartó ünnepen, ahol a főváros tradicionális és újhullámos kávéházai által szervezett programokon együtt ünnepelhetnek a kávézás és a kávéházi hangulat szerelmesei. A színes kulturális programkínálatnak köszönhetően nem csak élvezetes, hanem tartalmas időtöltést ígérnek idén is a szervezők.

 

Serfőző Kirisztina fotóját Kovács Szilvia készítette.

La femme La femme cikke 2019. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.