"Rómában a 85 éves pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikánban és a Vatikán falain kívül tartott egyházi szertartásokat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Húsvét Rómában

Rómában a 85 éves pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikánban és a Vatikán falain kívül tartott egyházi szertartásokat.

A Szentszék sajtóközpontja által nyilvánosságra hozott program szerint a nagycsütörtöki olajszentelési mise délelőtt fél tízkor a Szent Péter bazilikában kezdődik. XVI. Benedek a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, érsekekkel és püspökökkel koncelebrálja.

 

 

Nagycsütörtökön délután az egyházfő a lateráni Szent János bazilikában koncelebrálja az utolsó vacsora miséjét. Felelevenedik a lábmosás szertartása: XVI. Benedek tizenkét paptársának mossa meg jelképesen a lábát, ahogyan Jézus tette tanítványaival. Ezt követi az Oltáriszentség áthelyezése.

 

A tradíció szerint a nagycsütörtök esti szentmise perselyadományát a Vatikán nemzetközi jótékonysági célra ajánlja fel,  az idén a szíriai menekültek megsegítésére.

A nagypénteki liturgiát a Szent Péter bazilikában XVI. Benedek vezeti, a szertartás délután öt órakor kezdődik.

 

Péntek este negyed tízkor kezdődik a Via Crucis, a keresztút a Colosseumnál. A krisztusi passiót felidéző tizennégy stáció az ókori amfiteátrum belsejéből indul, elhalad Konstantin diadalíve közelében, és a szemközti Palatinus-dombon ér véget, ahonnan XVI. Benedek is követi a keresztutat. A Via Crucis végén a pápa rövid beszédet mond és apostoli áldást oszt.

 

A keresztet szokás szerint egyházi és világi személyek viszik a kontinensek képviseletében, közöttük lesznek egy római család tagjai és a szentföldi ferences szerzetesek is.     
Újdonságnak számít, hogy a stációkon elhangzó meditációk szövegének megírására az idén a pápa egy a Fokoláré mozgalomhoz tartozó házaspárt kért fel. Danilo Zanzucchi és felesége, Anna Maria a szövegekben a házaséletről és ennek problémáiról is írt - számolt be a Vatikáni Rádió.

 

Szó lesz a házastársak közötti félreértésekről, megcsalásról, válásról, a gyerekek neveléséről és az abortuszról is. A meditációk másik jelentős témája az lesz, hogy a mai világban sem maradhatunk közömbösek a bajban lévő és szükséget szenvedő embertársainkkal szemben.     
A húsvéti vigilia szertartását XVI. Benedek szombat este kilenc órától vezeti a Szent Péter bazilikában.

 

A vasárnap délelőtt a Szent Péter téren pontifikált ünnepi szentmise után a bazilika homlokzati lodzsájáról a pápa beszédet mond, a világ több mint hatvan nyelvén, közöttük magyarul is, hírül adja Krisztus feltámadását, majd húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.     
A szentmisét és az áldást a Vatikáni Rádió és a Vatikán internetes portáljai is egyenesben közvetítik a világ számtalan televíziójával és rádiójával együtt.     
A húsvéti ünnep alkalmából aSzent Péter teret tizenhárom darab évszázados olajfa díszíti, amelyek a dél-olasz Puglia tartományból érkeztek. A bazilika előtti lépcsősort zöld növénypázsit borítja.

 

(MTI)

La femme La femme cikke 2012. április
címkék:
Húsvét | Olaszország | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.