"Kiállítás a magyar avantgárd törekvésekből, a vizuális kultúra, így a képzőművészet, a fotó, valamint az irodalom és a mozgásművészet művelőiről."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Avantgárd kísérletek

Kiállítás a magyar avantgárd törekvésekből, a vizuális kultúra, így a képzőművészet, a fotó, valamint az irodalom és a mozgásművészet művelőiről.

Különleges anyagot láthatunk a fővárosi Home Galériában a magyar avantgárd törekvéseiből. A kiállításon most egybeér a képzőművészet, költészet és a színpadi művészet. Kertész Csaba, a galéria vezetője például kiemelte, hogy a korszak költői a szabadverselés mellett új versformákkal is kísérleteztek, például a képverssel, a síkverssel, a számverssel és a tárlaton Tamkó Sirató Károly, az első magyar avantgárd művész rím nélküli sík verseit is olvashatja az érdeklődő. A költőt előbb ismerték Párizsban, mint itthon - jegyezte meg a galerista.

 

 

Szabó Lőrinc, Palasovszky Ödön, Kassák Lajos, Déry Tibor, Bartalis János kötetei is ott vannak a tárlókban. Az avantgárd verseskötetek címlapjait a legkiválóbb képzőművészek tervezték, köztük Bortnyik Sándor, Kassák Lajos és Uitz Béla.

 

A magyar avantgárd színjátszás néhány dokumentumát és fényképeket is kiállítanak a Zöld szamár nevű kísérleti színházról, amelyet Palasovszky Ödön színész, rendező, író és Hevesy Iván művészettörténész, film- és fotótörténész vezetett, és Bortnyik Sándor tervezte a díszleteket.
Bortnyiknak emellett hét, 1920 körül készült rézkarca, Mattis Teutsch János erdélyi magyar festő két fa- és két linometszete is látható, és ott van Moholy-Nagy Lászlónak három díszletterve, amely 1919-ben készült Wagner Lohengrin című operájához.

 

A mozgásművészetről is gazdag fotóanyag látható, így Szentpál Olga mozgásművészeti előadásairól, Nagy Etel szólótáncairól, Madzsar Aliz tánccsoportjáról. A magyar avantgárd vezéregyéniségei, köztük Palasovszky Ödön, Hevesy Iván, Kassák Lajos, Madzsar Aliz és Molnár Farkas kiemelt szerepet kapnak. Pécsi József fotográfusról olyan neves fotósok készítették a portrékat, mint Révai Ilka, Lengyel Lajos, akinek két fotogrammja is látható, vagy Pap Gyula, Landau Erzsi és Máté Olga.

 

A kiállítás képzőművészeti anyagában Mattis Teutsch János, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Lengyel Lajos, Uitz Béla grafikák, Jaschik Álmos festő, iparművész két díszletterve és Kövesházi Kalmár Elza szobrai láthatók.

 

Az Avantgárd kísérletek című tárlat július 6-ig látható a Home Galériában.

 

Fotó: Szentpál Olga tánccsoport

La femme La femme cikke 2012. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.