"Vicenzában és Velencében Andrea Palladio építészmester és helyi gasztronómia nyomába eredtünk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Finom falatok és zseniális épületek

Vicenzában és Velencében Andrea Palladio építészmester és helyi gasztronómia nyomába eredtünk.

Veneto kétségtelenül Olaszország egyik legismertebb tartománya, első sorban Velence miatt. A tartományban azonban nemcsak „a vízre épült város” látványos, ott van mindjárt a vidék egyik legrégebbi városa, Vicenza, amely számtalan látnivalót és gasztronómiai élményt tartogat az oda látogatóknak. Az első írásos feljegyzések i. e. 135-ben említik először a várost, mely a későbbi századokban a gazdag patríciusok lakóhelyeként szerzett tartós hírnevet magának.

 

 

Hiába csatolták az évszázadok folyamán más tartományokhoz, hiába élt éveken keresztül Padova árnyékában, megújulni soha nem felejtett el. Fejlődésének leglátványosabb időszaka kétségtelenül a 16. századra tehető, hiszen története ekkor fonódott össze a híres építőmester, Andrea Palladio életével.

 

Angyali építész

 

Andrea Palladio Michelangelo, Sansovino és Bramante kortársaként új értelmezésben tüntette fel a reneszánsz építészet tradícióit, s ezzel utat engedett a barokk megjelenésének. Látásmódja, művészete az építészettörténetben megkerülhetetlen, hatása ma is érzékelhető.
 De ki is volt Andrea Palladió valójában?
1508. november 30-án Andrea di Pietro della Gondola néven látta meg a napvilágot Padovában. Kőfaragó tehetsége már korán megmutatkozott, s rövid időn belül az egyik legbefolyásosabb patrícius, Trissino házának építkezésén találta magát. A költőként és tudósként is ismert Trissino, aki ekkor már 62 éves volt, gyorsan megkedvelte a fiatal tehetséget, s mindent megtett azért, hogy a kőfaragó legényből ügyes építésztanoncot faragjon. Ebben az időben „született meg” Andrea Palladio. Trissino egyik művében, az Italia liberata dai Gotiban ezt a nevet viseli az az angyal, akit Isten küldött azért, hogy Justinianus császár hadvezérét, Belizárt és seregét megvédelmezze egy palotában. A palota neve így kétszeresen is összeforr az angyal nevével. S Trissino „angyala” a következő évtizedekben méltó maradt a mesterétől kapott nevéhez.

 

Palladio nyomában

 

Nemrég, amikor egy hetet töltöttem Vicenzában és környékén, a híres építészmester alkotásainak nyomába eredtem. Nem volt könnyű dolgozom, hiszen számtalan városi palazzo, vidéki villa, néhány templom és egy híd őrzi Palladio zsenijének emlékét.
Első utam a Villa Godihoz vezetett, hiszen Andrea Palladio is ezzel az épülettel kezdte önálló munkásságát, és a kezdeti sikereket is ennek köszönhette. A villa és a gyönyörű kert megtekintése után nem kell messzire menni, hiszen 50 méterre található a Villa Piovenebe, amelynek látványa semmihez sem fogható. Magnóliaillat, kőszobrok, rózsalugasok s Palladio szelleme kísér utamon. A kilátás mesébe illő, melyet a kastély épülése után nem sokkal egy „ablakfestményen” is megörökítettek. (Az ehhez hasonló falra festett képeken mondhatni kárpótlásként, az a táj tárul elénk, amelyet az épület elzár előlünk.)

 

 

 

A vidéki munkából Palladio hamar a városban találta magát, ahogy én is, ahol palazzók garmada fűződik a nevéhez. Utamat a Casa Civena-Trissinónál kezdem, az óváros szélén. Itt még nem lelhetők fel a híres Palladio-motívumok, hiszen a mester ekkor még a régi sémákat követte.

 

1 | 2 | 3 | tovább
Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2013. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.