"Minden eddiginél látványosabb lesz Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál augusztus 24. és 26. között."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Történelem karneválba öntve

Minden eddiginél látványosabb lesz Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál augusztus 24. és 26. között.

A karnevál költségvetése idén a támogatásoknak köszönhetően minden eddiginél nagyobb, összesen 155 millió forint, amelyhez 25 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a rendezvény pedig a fesztiválok közötti minősítésben megszerezte a kiváló fesztivál címet. Ennek köszönhetően a szervezők azt ígérik, hogy az idei, sorrendben már 13. Savaria Történelmi Karnevál minden eddiginél színesebb és látványosabb lesz, sőt új helyszínekkel és programokkal is bővül.

 

 

A Savaria Karnevál Magyarországon páratlan történelmi alapokon nyugvó fesztivál. Szombathely belvárosában, ókori és középkori környezetben zajlik. A 2012-ben zajló fesztivál középpontjába ismét az ókori tematika kerül, az antik idők és későbbi korok történeti hagyományai jelennek meg a társművészetek megjelenítésével a közel 20 helyszínre és kb.-250 programra tervezett fesztiválon. A hagyományőrző elemek felvonultatása, a kulturális- és örökségturisztikai értékek bemutatása a fesztivál unikális jellegének lényege. A kísérleti régészet eszközeinek felhasználásával a fesztivál egyfajta „élő bemutatóterem”, ahol letűnt korok eszközeit, szokásait, viseletét, kultúráját testközelből élvezheti a látogató. Ez a fesztivál egyediségének és innovációjának is alapja: a karneválozó vendég nem csupán kívülálló néző, maga is részese, alakítója az eseményeknek.

 

Maguk a helyszínek is egyediek: a hagyományőrző programok döntően a Történelmi Témaparkban az I. századi római erőd-rekonstrukcióban zajlik. Az erődben elsősorban magyar és nemzetközi hagyományőrzők kiválóságai vonultatják fel autentikus haderejüket. Savaria civil élete a JPI Romkertben, az egykori Fórumon zajlik, ahol a hagyományőrzők bemutatói mellett művészeti programok, színielőadások, rabszolgavásár várják az érdeklődőket.

 

A fesztivál programjainak nagy része ingyenes, korosztálytól függetlenül mindenkinek egyenlő esélyt kínál a minőségi kultúrához. Nemzetköziségét évek óta, az egykori „limes” területén élő, elsősorban antik hagyományokat őrző hagyományőrző csoportok együttműködései, cserekapcsolatai garantálják.

A korábbi évek gyakorlatához képest változás, hogy augusztus 24-én és 25-én is este hét órakor kezdődik a fáklyás felvonulás. A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a karnevál ideje alatt a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Már augusztus 23-án, csütörtökön este megtekinthetik a Tüzes játékot a Ferences-kertben, lesz Borok utcája, Sörtér, folyamatosan üzemel a Fórum Színpad, a Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben "rabszolgavásárt" is tartanak, de különböző szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár és az olyan kísérőhelyszínek is, mint a Savaria Múzeum, a Smit Múzeum vagy a Keleti Kávézó és Bazár és a Civil Korzó.

A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet Karneválszínház nélkül. A megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő Eszenyi Enikő, Jordán Tamás és Szabó Győző főszereplésével. Az előadásokat a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata gondozza.

 

Fotó: Ízisz Szentély rekonstrukció Szombathelyen, Wikipedia

La femme La femme cikke 2012. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.