"Marilyn Monroe Magyarországon még soha nem látott relikviáiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Marilyn Monroe Szegeden

Marilyn Monroe Magyarországon még soha nem látott relikviáiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában.

A német Ted Stampfer gyűjteményéből összeállított kollekció anyagában Monroe ruhái, ékszerei és különböző kiegészítői mellett róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotók, levelei és egyéb személyes tárgyai láthatók. A szeptember 23-ig megtekinthető tárlaton helyet kaptak forgatókönyvek, más filmes dokumentumok és rekvizitumok. Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve a kortársak visszaemlékezései.

 

 

A több mint kétszáz tárgy között éppúgy megtalálhatók a színésznő gyerekkori fényképei, mint híres szerepeiben viselt ruhadarabjai - például a Szőkék előnyben című filmben hordott szaténköntöse - vagy az az étkészlet, amellyel a szovjet pártfőtitkár Nyikita Hruscsov tiszteletére adott fogadáson terítettek.

A kiállítás nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett. A bemutató célja ennél több: sokkal inkább a magánembert próbálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát. Ennek köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Monroe-t, mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai vannak, és aki az őt körülvevő hírnév ellenére racionálisan gondolkodó ember maradt.

Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június 1-jén Norma Jean Baker néven. Először tizenhat évesen ment férjhez Jim Doughertyhez. Amikor a férfi 1944-ben bevonult katonának, Norma Jean hadiüzembe ment dolgozni, s itt fedezte fel egy fotós. Rövidesen elvált a férjétől, címlapra került, szőke lett, szerződést kötött a 20th Century Fox filmstúdióval, s felvette a Marilyn Monroe nevet. Sokáig játszott gyenge filmekben, az első sikereket az 1950-es Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról hozta meg neki. A következő esztendőben házasságot kötött Joe DiMaggióval, a baseballkirállyal, a frigy azonban csak kilenc hónapot tartott.

 

Sok filmben játszott, s népszerűsége folyamatosan nőtt. 1955-ben forgatta a Hétévi vágyakozást, amelynek emlékezetes jelenetében a színésznő egy metrószellőző fölött áll, s a szellő fellibbenti ruháját. Marilyn Monroe a következő évben Arthur Miller drámaíró felesége lett.
1959-ben forgatta Tony Curtisszel és Jack Lemmonnal a Van, aki forrón szereti című filmet, amelyben élete legnagyobb alakítását nyújtotta.
Marilyn Monroe-ra 36 esztendős korában, 1962 júniusában találtak holtan lakásában, szakértő szerint altatótúladagolás okozta halálát.

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
Kiállítás |
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.