"A design nem tárgy, hanem folyamat. Mi újat hozott a 2012-es Magyar Formatervezési Díj?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ígéretes nemzetgazdasági tartalék

A design nem tárgy, hanem folyamat. Mi újat hozott a 2012-es Magyar Formatervezési Díj?

Talán már nem sokat kell várni arra, hogy az igényes tárgyi környezet hívei számára a magyar design valami hasonlót jelentsen, mint a párizsi divat vagy a finn konyhai eszközök.

 

 

A szakma látványosan tör előre, ami az évente kihirdetett Magyar Formatervezési Díj eredményei alapján nemcsak a zsűrit, de – az Iparművészeti Múzeumban látható bemutató révén – a közönséget is meggyőzi. Az a ragyogó problémaérzékenység, amely a magyar tehetségre mindig jellemző volt, a kortárs designban abszolút befutó. Ezt egyre komolyabban megtámogatja a környezettudatos tervezés, a közösségi hálózatok bevonása és az együttműködés a tudományos fejlesztésekkel.

A nemzetközi gazdasági életben kreatív iparnak nevezett szegmens Európában, de már Ázsiában is egyre inkább húzóágazattá növi ki magát, és az utóbbi években Magyarországon is komoly figyelmet kap. A magyar kreativitás ígéretes tartalékokat rejt. Losonczi Áron üvegbeton-szabadalma, az Ivanka cég betonkreációi – amelyek egyike, egy betonnal fröcskölt-szilárdított divatkollekció egy párizsi divatbemutatón alig néhány hete világsikert aratott –, a fiatal öltözéktervezők külföldi bemutatkozásai, vagy az autótervezés nagy európai központjaiban megjelenő magyar designerek mind ezt bizonyítják.

 

Csomagátadó automata

 

A szembetűnő felfutás részeként a Magyar Formatervezési Díj idei mezőnye több izgalmas  újdonságot is hozott. A termékek között fődíjat nyert Püspök Balázs és Vető Péter csomagátadó automatája a rendszerszemlélet és a praktikum jegyében fogant. Az általuk kifejlesztett Yeesbox leegyszerűsíti, környezet- és felhasználóbarát folyamattá alakítja a csomagküldés napi gyakorlatát.

 

Ez a Vatera, az E-bay, az Avon és az internetes vásárlás korában mérföldkövet jelent: a csomagfeladást és -kézbesítést kivonja a postai szolgáltatások alól, automata hálózattá alakítja, és ezzel megszünteti az ezzel járó számtalan mindennapi bosszúságot, a sorban állástól a felismerhetetlenné szakadt csomagoláson át a mindig rosszkor érkező postásig. A Yeesboxhoz csak egy számítógépes kód kell, amellyel a csomag a legközelebbi automatánál bármikor feladható. A rendszer értesíti a címzettet a csomag érkezéséről, aki eldöntheti, melyik állomáson szeretné átvenni, és visszajelez, hogy épségben megkapta a küldeményt. A kontrollált, precíz, egyszerű folyamat egyetlen tárgyi eleme, a járdára telepített állomás, kifinomult ízléssel megformált városi tárgy, illeszkedik a mozgalmas környezetbe, de ki is tűnik egyszerűségével.

 

Egérút

 

A vizuális kommunikáció kategória nyertesei Erdélyi Dániel és Csík Gyula, ők tervezték az Egérút nevű navigációs szoftver arculatát. Ezt az alkalmazást bárki ingyen letöltheti az okostelefonjára, és naprakész információkat kap Magyarország összes közútjának aktuális forgalmi helyzetéről. Az Egérút segíti a parkolást, a dugók elkerülését, a biztonságos közlekedést. Könnyen felismerhető jelek és színek segítik az eligazodást, részletes térképet ad az ország minden településéről, nem kell hozzá leállítani az autót, ráadásul ingyenes – ez az alkalmazás az autósok álma.

 

Götz Eszter Götz Eszter cikke 2012. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.