"Fennállása óta először vezényli nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat: a finn Eva Ollikainen február 23-án debütál a Kodály Központban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A pálca női kézbe került

Fennállása óta először vezényli nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat: a finn Eva Ollikainen február 23-án debütál a Kodály Központban.

A skandináv országokban széles körben elismert, 31 éves dirigens vezetésével a zenekar Jean Sibelius Pohjola lánya - szimfonikus fantázia, Camille Saint-Saëns Bevezetés és rondo capriccioso, Jean Sibelius 6 humoreszk, valamint Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezade című művét adja elő az este hat órakor kezdődő Ezeregyéjszaka meséje című est keretében.

 

 

A művészvilágban manapság is ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére. Eva Ollikainen 12 éves korában vezényelt először, és ma már olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar vagy az Izlandi Szimfonikusok. Az elmúlt évadban együtt szerepelt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Brüsszeli Filharmonikusokkal és az Új Japán Filharmonikusokkal. A pécsi koncertet megelőzően a Svéd Királyi Operában lépett fel, a közeljövőben pedig nagyzenekari hangversenyeken dirigál a skandináv országokban.

A zene mellett a hajózás iránt is érdeklődő, és az elmúlt években a tradicionális vitorlás hajók építését kitanuló karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért "elfogadó" országba született, női mivolta megkülönböztetést nem jelentett számára.

 

Horváth Zsolt igazgató szerint az együttes számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. "Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegeset, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja". Hozzáfűzte: a Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll.

 

(MTI)

La femme La femme cikke 2013. február
címkék:
Koncert | Művészet | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.