"A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Nézzük meg!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Vulkán a Dunántúlon

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Nézzük meg!

A vulkánok befolyásolták bolygónk felszínének alakulását, hatottak az élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását: könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik.
A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz- meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal.

 

 

A celldömölki Kemenes Vulkánpark  igyekszik közelebb hozni és megértetni a tűzhányók működését, mindezt gyönyörű kortárs épületben. A Földes László Ybl-díjas építész Ság-hegy lábánál megvalósított terve már önmagában is megér egy látogatást.

 

A Felfedezőterem kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál. A vulkánok, mint magashegységi expedíciós célpontok mellett található itt robbanásos vulkán- és gejzírkitörés, valamint földrengés működtethető modellje, illetve vulkanológusruha, amit fel is lehet próbálni.

 

A Tűzhányóterem bemutatja a Föld mélyén zajló folyamatokat, a vulkánokat felépítő ásványokat, kőzeteket, a vulkánok formavilágát, Európa legnagyobb vulkánja, az Etna köré csoportosítva.

 

A Naprendszer-terem látványos kialakítása a Naprendszer vulkanikus jelenségeit hozza közel a  látogatóhoz. A Mars, a Vénusz és a Jupiter-hold Io részletes bemutatása mellett képzeletbeli, interaktív űrutazást is tehetünk ezekre az égitestekre.

 

A Szimulációs teremben a látogató különféle lávafelszínekkel ismerkedhet meg, és számítógépes animációk  hozzák közelebb a lávaöntő és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok lepusztulását.

 

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól – amely számos esetben tízezrek életét követelte – láthatunk képsorokat. A termek közti térben színes tablók tájékoztatnak részletesebben a vulkánkitörések pusztításairól (forró és hideg halál), illetve a tűzhányók adta javakról.

 

A Kárpát-medence vulkánjait bemutató terem a térségünket érintő, csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó-tevékenységből ad ízelítőt, többek között egy nagy terepasztalra vetített animáció segítségével.

 

A Sághegy-teremben, ha már minden információt magunkba szívtunk a vulkánokról, akkor utolsó állomásként a Ság hegyre nyíló csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk.

 

Fotó: Kemenesvulkanpark.hu

La femme La femme cikke 2013. november
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.