"Benes Anita nem csupán ruhákat tervez, az általa használt izgalmas alapanyagokkal, szenvedélyes színekkel nők álmait váltja valóra.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Aki valóra váltja a nők álmait

Benes Anita nem csupán ruhákat tervez, az általa használt izgalmas alapanyagokkal, szenvedélyes színekkel nők álmait váltja valóra.(x)

A Daalarna vezető tervezője, egyben tulajdonosa egy véletlen folytán kezdett el divattervezéssel foglalkozni, különleges kreációinak pedig gyorsan híre ment, és mára Magyarországon valamint külföldön egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek a hölgyek körében. A tehetséges magyar designerrel inspirációról, a legújabb kollekciójáról, és nagyszabású jövőbeni terveiről beszélgettünk!

 

Mikor és hogyan kezdtél el divattervezéssel foglalkozni?


Igazából már gyerekkorom óta szívesen rajzolok, illetve festek, de eredetileg nem akartam divattervező lenni, úgyis mondhatnám, hogy szinte véletlenül talált rám ez a hivatás. Művészeti gimnáziumba jártam, majd ezt követően felvételt nyertem az Iparművészeti Egyetemre, ahol a divattervezést választottam mellékszakiránynak. A fordulópont akkor következett be, mikor egy ösztöndíjnak köszönhetően lehetőségem nyílt a párizsi ENSAD-on divattervezést tanulni. Párizs nagy hatást gyakorolt rám, tulajdonképpen ott kedveltem meg igazán a divatvilágot, és mikor visszatértem, hogy befejezzem az egyetemet itthon, úgy döntöttem, megváltoztatom a főszakirányomat. A diplomázás után egymást követték az események, majd 2002-ben végül útjára indítottam saját tervezőcégemet, a Daalarnát.

 

 

A Daalarna fő profilját a menyasszonyi ruhák és az alkalmi ruhák alkotják. Minek köszönhető, hogy ezt a területet választottad?


Igazából ez is egy véletlen folytán alakult így. A diplomamunkámat még a férfias nőből írtam, később a munkám során azonban egyre több állandó ügyfelem keresett meg azzal a kéréssel, hogy ne csak a hétköznapi öltözékeiket tervezzem meg, hanem az életük legfontosabb eseményére is készítsek ruhát. Idővel aztán egyre több esküvői ruhát terveztem megrendelésre, és ma gyakorlatilag a munkám 90 százaléka ebből áll.

 

Hogyan jellemeznéd a Daalarna ruhákat néhány szóban?


Erre nagyon nehéz válaszolni, mert minden kollekció más. Amit mindig szem előtt tartok, az a nőiesség, és a magas minőség. Ezen belül mindig inspirálóan hatnak rám az új hangulatok, az utazások, és a legújabb alapanyagok. De összességében minden félévnek egy teljesen más érzéssel indulok neki, mindig egy új hangulatot keresek, amelyet aztán felhasználhatok a ruhák megálmodása során. A Flower kollekciót például a virágos kertek, valamint Monet legszebb impresszionista festményei inspirálták, az előtte lévőt pedig a balett és a Csipkerózsika világa ihlették.

 

Tudatosan keresed az új és izgalmas alapanyagokat?


Természetesen. Alapvetően magas minőségű haute couture alapanyagokkal dolgozom, melyek teljesen más jellegűek, mint a hétköznapi anyagok. A Daalarna ruhák elkészítése során gyakran használunk csipkét, tüllt, vékony, áttetsző hernyóselyem muszlint, és lágy esésű hernyóselyem szatént.

 

Mostanra külföldre is szállítasz ruhákat, és többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, és az Egyesült Királyságban is megtalálhatóak a Daalarna ruhák. Milyen különbségeket tapasztalsz a különböző országok menyasszonyainak ízlésében?


Az ízlést az időjárás, a kultúra, a vallás is befolyásolja, valamint az, hogy mennyire nyitottak a menyasszonyok. Ausztráliában például azt tapasztalom, hogy a legkönnyedebb, a legkényelmesebb fazonok a legsikeresebbek a hölgyek körében. Az ausztrál menyasszonyok a szépséget gyakran alárendelik a természetességnek és a szabadságvágynak. Ezzel ellentétben, Amerikában sokkal fontosabb az, hogy valóban úgy nézzen ki valaki az esküvője napján, mint egy igazi, klasszikus értelemben vett menyasszony.

 

Úgy tűnik a különböző kultúrák és az utazás fontos szerepet játszott a 2017-es Paradise kollekció megalkotása során is. Mit lehet tudni erről a kollekcióról?


Rengeteget utazom, így általában a saját utazási élményeim is nagy hatást gyakorolnak a munkámra. A Paradise kollekciót a trópusi úti célok ihlették. Egy ilyen egzotikus nyaralás igazán különleges élmény egy nagyvárosi ember számára, aki hirtelen úgy érzi magát, mintha visszarepült volna az időben, és a paradicsomban lenne. Ebből kiindulva a kollekciót a természetesség és a könnyedség inspirálta, egyfajta földöntúli boldogságot szerettem volna visszaadni a ruhákon keresztül. Nagyon fontos volt, hogy olyan anyagokat válasszak, amelyek kényelmesek, amelyek felszabadult, könnyed érzést biztosítanak a menyasszonyoknak az esküvőn. Az volt a célom, hogy a hölgyek úgy érezzék magukat az esküvőjükön, mintha az érintetlen édenben lennének.

 

Az utazásaid során volt olyan hely, ami különösen közel került a szívedhez?


A nagyvárosok közül Párizs nagyon meghatározó az életemben, egyrészt mert ott tanultam, másrészt mert a divat fővárosa, és akárhányszor ellátogatok oda, mindig ér valamilyen új és izgalmas benyomás. A másik ilyen helyszín szintén a munkámhoz kapcsolódik, New York, melyet semmivel sem lehet összehasonlítani. De összességében maga az utazás is mindig egy hatalmas élmény számomra, nagyon szeretem a reptéri nyüzsgést, illetve a kultúrák találkozását. Az Air France Flying Blue törzsutas programjának köszönhetően maga a repülés is nagyon pihentető, hiszen nem kell hosszan sorban állnom, illetve várakoznom, ami nem elhanyagolható szempont például egy hajnali járat esetében. A Sky Priorty szolgáltatás segítségével elsőbbséget élvezek az utas felvételnél, az ellenőrzéseken, valamint a beszállásnál is. Így minden sokkal flottabbul, gyorsabban, illetve gördülékenyebben zajlik, és az embernek van ideje kiélvezni magát az utazást is.

 

Milyen terveid vannak még a jövőre nézve? Mi a következő nagy kaland az életedben?


Már megrendeltük a 2018-as év kollekcióját Párizsban a februári alapanyag-kiállításon. Megint természetközeli hangulatot választottam, de most egészen más kivitelezésben. Egy nagyon különleges utazást tervezünk most ezzel kapcsolatban az Air France-szal egy fantasztikus helyre, ami nagyon régi vágyam, de eddig még nem sikerült eljutnom oda. Erre az izgalmas helyre tervezzük a kollekció fotózását is, és reményeim szerint nagyon jó kampányanyag fog születni.

 

Fotó: Kondella Misi

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. május
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.