"Velence arculatához a paloták és a villák ugyanúgy hozzátartoznak, mint a lagúnák vagy a gondolák. A város mégis újra arra kényszerül, hogy túladjon néhány műemléképületén."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Akciós paloták Velencében

Velence arculatához a paloták és a villák ugyanúgy hozzátartoznak, mint a lagúnák vagy a gondolák. A város mégis újra arra kényszerül, hogy túladjon néhány műemléképületén.

A velenceiek megtették azt, amit sokan hiába ajánlgattak a görögöknek: áruba bocsátották a családi ezüstöt. A görög állam anyagi helyzetét helyre ugyan nem billentette volna, ha piacra dobnak néhányat a kisebb és egyébként is lakatlan szigetekből, de a pénzügyi mérlegükön biztosan javított volna a bevétel. Görögország lakói azonban nem találták jónak az ötletet. Szemben az olasz város irányítóival, akik az idén újra úgy döntöttek, értékesítenek néhányat a csodálatos velencei paloták közül.

 

 

Érdeklődőkben biztosan nem lesz hiány, hiszen amióta a magukra valamit is adó hollywoodi hírességek ingatlan-portfóliójából nem hiányozhat egy-egy olaszországi villa, palota vagy vidéki ház, azóta a kevésbé híres, de annál pénzesebb vásárlók is jó befektetésnek találják a toszkán, umbriai vagy éppen velencei lakóépületeket.

 

Velence eladja a családi ékszereket

 

Nemrégiben az Il Sole 24 Ore című olasz gazdasági napilap felháborodottan számolt be róla, hogy a tengerre épült világhírű város önkormányzata egymás után adja el a kincset érő palotáit, ám a műemléképületekből befolyó pénz sem tudja pótolni a velencei városkassza hiányát. „Velence eladja a családi ékszereket, és még csak nem is kerülnek olyan sokba” – sorolta fel az Il Sole 24 Ore azokat a palotákat és más műemléki épületeket, amelyeket a lagúnák városa magánbefektetőknek adott el. A Ca’Corner della Regina negyvenmillió euróért a Prada divatházé lett, a Szent Márk térhez közeli egykori Pilsen sörgyárat egy kereskedelmi lánc szerezte meg, a városi kaszinó Las Vegas-i tulajdonosokat kapott. Ez sem elegendő azonban a város által felhalmozott háromszázötven-millió euró adósság és a havi ötven-száz millió euró folyóköltség-térítésére, amelyből az önkormányzat dolgozóit és a szállítókat kellene kifizetni. A városi vállalatokat további egymilliárdos hiány terheli – írta a gazdasági napilap.

 

 

Az Il Sole 24 Ore szerint Giorgio Orsoni polgármester a paloták kiárusításával sem tudja ellensúlyozni az utóbbi időben befagyasztott két pénzforrást: a válság miatt az olasz kormány már nem tud különfinanszírozást nyújtani a nemzeti kincsnek tartott Velencének, és a város elesett attól az évi százmillió eurós összegtől is, melyet eddig a kaszinó bevételéből kapott. Ami pénze pedig a városnak volt, azt beleölték a több milliárd eurót felemésztő Mózes-programba, amelynek célja, hogy óriási gátakkal védjék meg a települést a mind magasabb tengerszint miatt egyre gyakoribb árvíztől. Ha ugyanis a tengervíz szintje a mostanihoz hasonló ütemben emelkedik, a világörökségnek számító Velence lagúnáival együtt könnyen eltűnhet a térképről. A város sanyarú anyagi helyzetén az évente idelátogató harmincmillió turista sem segít: ötödük reggel érkezik, este megy, és jóformán nem költ semmire. A rekordszámú látogató ellenére az Actv velencei közlekedési vállalatnál tavaly húsz százalékkal esett vissza a jegyvásárlás. A már hat euró ötven centre emelt menetjegyár gyaloglásra készteti a turistákat – írta az Il Sole 24 Ore.

Márpedig a historikus várost saját lakosai nem tudják eltartani: a szigeteken ma már kevesebb mint hatvanezren élnek, többnyire idősek és egyetemisták, mert az őslakókat egyre növekvő mértékben űzte el a munkaalkalom hiánya és az ingatlanárak orbitális emelkedése. A velenceiek többsége már évekkel ezelőtt átköltözött a közeli Mestrébe, és a bankok, a postahivatalok és az önkormányzati intézmények is fellélegezve hagyták el a nekik korábban otthont adó régi épületeket. Ha kritika éri őket a történelmi kincsek elkótyavetyélése miatt, a velencei városatyák általában azzal védekeznek, hogy a város tulajdonában lévő régi villák egyáltalán nem praktikusak, nincs értelme őket középületként hasznosítani, ráadásul a fenntartásuk is egy vagyonba kerül. A Lido egy palotájában például rendőrség működik, aminek, bárki beláthatja, sokkal jobb helye volna egy modern irodablokkban.

 

Nem akarnak Disney-díszletté változni

 

A velenceiek megdöbbenése egyfelől érthető, másfelől annyiban nem az, hogy az önkormányzat döntése nem érhette őket meglepetésként. A lépés ugyanis nem példa nélkül való: a világlapok már 2004-ben arról cikkeztek, hogy a dózsék városának polgárai felháborodottan fogadták a hírt, miszerint lakóhelyük 13 palotát és villát bocsát árverésre. Akkor is a világ legkeresettebb és legdrágább telkein emelkedő ingatlanokról volt szó, hiszen a kalapács alá kerülő épületek a Canal Grande, a Lido, illetve Murano szigetének épületei közül kerültek ki. A városatyák nem kevesebb, mint százmillió angol fontnak megfelelő bevételt vártak az aukciótól, amelyen olyan ingatlanok cseréltek gazdát, mint a neoklasszikus freskóiról híres Bonfadini–Vivante-palota, vagy a Canal Grande partján, a Rialto híd közelében álló Foscari Contarini-villa. Néhány évvel később újabb műemléképületek keltek el, köztük a Fondaco dei Tedeschi, egy valamikori postahivatal, amelyből Benetton superstore lett, a szintén a fő vízi útvonal mentén található Palazzo Soranzo Piovene, amelyet hotellé alakítottak, illetve az ugyancsak szállodává változtatott egykori magánpalota, a lazacrózsaszínű Palazzo Sagredo.

 

 

A helyieket a leginkább éppen az zavarja, hogy az új gazdára találó régi épületekből többnyire luxushotel lesz, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a város mindinkább egy Disney-rajzfilm díszletére emlékeztessen. A gombamód szaporodó hotelokkal nemcsak az a gond, hogy turistagettóvá változtatják a világ talán legszebb városát, hanem az is, hogy óriási túlkínálatot generálnak. 2000 és 2007 között negyven új szálloda nyílt Velencében, miközben a bed&breakfast szolgáltatást kínáló szálláshelyek száma ezer (!) százalékkal nőtt, így a hotelok többsége képtelen kellő foglaltságot produkálni. Ennek fényében Velence őslakosai bizonyára örömmel fogadják a hírt, ha egy régi palazzo új tulajdonosa nem üzletelni, hanem maga is lakni szeretne az évszázados múltra visszatekintő épületben.

Ez történt Johnny Depp esetében, aki Az utazó című filmjét forgatva szeretett bele a lagúnák városába, és meg is vásárolta a Palazzo Donà Sangiantoffettit, a hírek szerint nem kevesebb, mint 13,8 millió dollárért. A La Nuova Venezia című helyi lap tudósítása szerint a hollywoodi sztár egy arab herceggel vívott licitálásban szerezte meg az egy ideje már üresen álló épületet. A 17. századból származó Palazzo Donà Sangiantoffetti Velence egyik legnépszerűbb részén, a Santa Croce negyedben található, a Canal Grande mellett, közel a Santa Maria Mater Domini-templomhoz.

 

 

A műemléképület alapos renoválásra szorul, de az évszázadok során szerencsésen megőrizte eredeti magas mennyezetét és díszes oszlopait. A palota a hírek szerint nyári lakhelyül szolgál majd a 49 éves színész és családja számára. A sztár elárulta, hogy Az utazó forgatása idején éjszakai sétákon fedezte fel magának a várost, amikor nem kellett attól tartania, hogy minden utcasarkon paparazzók leselkednek utána. „Velencei benyomásaimat igazán este 10 és hajnali 2 között szereztem, amikor az utcák üresek, és zavartalanul kóborolhattam a csodálatos sötét kis sikátorokban, felfedezhettem Velence költőiségét és kísérteteit” – vallott a város iránti szerelméről Depp.

 

Angelina a szomszédom

 

Az utazó női főszereplője, Angelina Jolie ugyancsak beleszeretett a forgatás helyszínéül szolgáló városba. Párjával, Brad Pittel ugyan nem ott, hanem a Valpolicella nevű településen, Verona és a Garda-tó közelében vásárolták meg a Palladio stílusában emelt, 15 szobás Villa Constanzát 32 millió euróért, de azért azt is kipróbálták, milyen egy hamisítatlan velencei palotában lakni. A forgatás alatt nem szállodába költöztek hat gyerekükkel, hanem a pompás Palazzo Mocenigo tágas hálószobáiban hajtották álomra a fejüket.

 

 

Az amerikai filmvilág prominensei közül Woody Allen szintén Velence szerelmese, aki többször forgatott már arrafelé, ott volt az esküvője jelenlegi feleségével, Soon-Yivel, és nagyobb összeget adományozott a híres operaház, a Teatro La Fenice felújítására. A pletykák szerint a színész-rendező szintén vásárolt magának egy impozáns régi palotát a Canal Grande partján. Aki történelmi múltú velencei lakhelyre vágyik, jó néhány ajánlat közül válogathat: elegendő rákattintani a velencei ingatlanokkal foglalkozó irodák honlapjára, és gyönyörködhetünk a szebbnél-szebb nagy múltú épületekben. Hogy Johnny Depp vagy Woody Allen szomszédjai legyünk a lagúnák városában, az manapság csak pénz kérdése.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2012. április
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.