"Tapasztalatok, sikerek és tanulságok az „50 tehetséges magyar fiatal” program első évadából."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Színpadi titkok

Tapasztalatok, sikerek és tanulságok az „50 tehetséges magyar fiatal” program első évadából.

Az „50 tehetséges magyar fiatal” program azt tűzte célul maga elé, hogy a hasonló kezdeményezéseken túlmutató felelősségvállalással a tehetségek elismerésének rangos, mértékadó platformjává váljon. Akik eddig részt vettek benne, visszaigazolták ezt a törekvést. A La femme pedig folytatni akarja, amit elkezdett.

 

 Szakács Richárd már az általános iskolában táncolni tanult, és első mestere, Lászay Andrea, akivel kapcsolata azóta is szoros, azt javasolta, próbálkozzék meg a balettintézettel. Fölvették. Aztán tizenöt-tizenhat évesen kezdett kibontakozni benne az, amit alkotói vonalnak nevez. Más szemmel kezdte nézni az előadásokat, mint a többiek. Valahogy… kívülről. Akár táncosként, akár koreográfusként: azt szeretné, hogy a közönség üzenetet vigyen magával a színházból. El akarja gondolkodtatni a nézőit a korról, amelyben élnek, annak erkölcseiről.

 

Ma már sokan ismerik szakmán belül, bennfentes körökben mozog. Nagyon büszke, hogy a La femme beválogatta az ötven tehetséges fiatal közé, ő pedig élt a mentorprogram kínálta lehetőséggel. Ami estében azt jelentette, hogy Ertl Pétert, a Nemzeti Táncszínház igazgatóját kapta mentorául, aki pedig szabad bemutatkozási lehetőséget, önálló fél órát kínált neki színházában, ahol persze „protokolláris vendégek” is megjelentek a nézőtéren.

 

Szakács Richárd rendkívüli ajándéknak tartja, hogy ilyen fiatalon ilyen megmérettetés előtt állhatott. Azt csinálhatott, amit akart, nem kötötte meg senki a kezét. Végül táncművészeti főiskolásokat hívott, hogy előadják néhány évvel idősebb társuk koreográfiáját. Újdonságot jelentett neki az is, hogy a szcenikától a világításig beleláthatott, mi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy létrejöjjön egy előadás! „Rengeteget tanultam, az pedig ehhez képest mellékes, hogy nagyon élveztem a munkát” – összegez. Az est legfőbb következménye az, hogy Szakács Richárd asszisztensi ajánlatot kapott a főiskolára… „Az ajánlat havi fix fizetéssel járó, bejelentett, adózó állásra szólt, ami egyrészt a hazai művészeti életben, másrészt az én életkoromban rendkívüli állapot…” – mondja. Ez volt a rejtett vágya: visszatérni a gyökerekhez.

TEHETSÉG
"…már sokan ismerik szakmán belül, bennfentes körökben mozog."

 

„Miután elvégeztem a főiskolát, három évet adtam magamnak, hogy visszakerüljek ugyanoda, csak immár nem diáknak, hanem tanárnak.” Utólag sokat köszön mentorának. Azt mondta róla, igazán nem látványosan segített, inkább avval a lehetőségteremtéssel, hogy a gondjaira bízott fiatal száz százalékig kibontakozhassék. Ahogy a mentorált fogalmazott, „pozitív értelemben nulla segítséget” kapott, hogy valóban azt mutathassa meg, amit ő tud, vagyis összességében a legtöbbet kapta, amit pályája e szakaszában kaphatott. Az ő szóhasználatával élve „romantikus” alkalomnak véli, hogy megcsinálhatta, amit megcsinált.

La femme La femme cikke 2014. október
címkék:
Karrier | Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.