"Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kétfelé kamatozó kapcsolatok

Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek.

Több száz ifjú tehetség közül a leginkább érdemesek kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az 50 tehetséges magyar fiatal hat hónapos mentorprogramjában. Ez a program lelke, a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségei, a mentorok aktív közreműködésével ösztönzi a fiatal tehetségek fejlődését. E számunkban újabb négy fiatalt és mentort kérdeztünk, hol tartanak a közös munkában.

 

Különleges a mentor és a mentorált kapcsolata Nemes Orsolya Y generációs szakértő és Novák Katalin között, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának vezetője. Mindketten úgy látják ugyanis, hogy nemcsak a mentor tud segíteni mentoráltjának, hanem ez fordítva is igaz. „Legalább annyit tudok profitálni ebből a kapcsolatból, mint Orsi” – mondja őszintén az államtitkár asszony, és Orsi is úgy véli, segíthet mentorának tájékozódni abban, mi foglalkoztatja a fiatalokat, az Y generáció tagjait. Igaz, nem tátong olyan nagy generációs szakadék közöttük, bár Novák Katalin már három gyermek édesanyja, és másfél évtized közigazgatási tapasztalat áll mögötte.

 

 

„Nekünk, mentoroknak lehetőségünk volt megnézni a lehetséges mentoráltak írott anyagait, melyeket azzal a szemmel olvastam, ki lehet az, akinek munkám, tapasztalataim segítségére lehetnek, de bevallom, azzal a szemmel is, hogy a munkámban mit tudok majd profitálni ebből a kapcsolatból. A fiatalabbak támogatását nagyon fontosnak tartom. Szeretek fiatalok között dolgozni, és örülök, ha látom a tehetséget, az ambíciót, a szorgalmat.”

 

Így bukkant rá Orsira, aki szakértőként már ilyen ifjan szép eredményeket ért el pályáján, számos multicég hívja őt prezentációs tréningeket, workshopokat tartani, ha munkatársait szeretné jobban megismertetni az Y generációval. Hivatalosan az 1982 és 1995 között születetteket nevezik így, akiknek munkaerő-piaci beilleszkedése napjaink fontos feladata. Orsi is e korosztályhoz tartozik, és lelkesen magyarázza, miben mások ők, mint elődjeik. Hatalmas gazdasági, technikai, társadalmi, politikai változások zajlottak le az elmúlt évtizedben, és ez a generáció az előzőekhez képest már másként gondolkodik arról, milyen környezetben és munkahelyen szeretne dolgozni – összegez. Az is napjaink nagy kérdése, hogyan lehetne a vállalatvezetők gondolkodását átformálni a XXI. századi követelményekhez. Szakértőként Orsi erre igyekszik felhívni a figyelmet előadásaiban, tanácsadói munkájában.

 

Mentor és mentorált máris sokat beszélgetett Orsi szakmai céljairól, az Y generáció gondjairól, munkaerő-piaci helyzetéről. Az államtitkár arra hívta fel mentoráltja figyelmét, hogy nemcsak a nagyvilág üzleti szférájának jelentései lehetnek számára hasznosak, hanem kormányzati kutatásokat, adatokat is érdemes tanulmányoznia. Orsi pedig abban tudott tanácsot adni mentorának, hogy e gyorsan fejlődő, digitális világban milyen platformokon és milyen nyelvezettel lehet és érdemes kommunikálni a fiatalokkal. „Színes egyéniség. Tetszik a világ iránti nyitottsága, érdeklődése, optimista alkat – jellemzi tömören

50 TEHETSÉGES MAGYAR FIATAL
„Az Y generáció beilleszkedése a munkaerőpiacon napjaink fontos feladata.”
mentoráltját Novák Katalin. – Mások problémáit is fel tudja mérni, s igyekszik a megoldásokat megtalálni.”

 

Orsi nemrégiben egy interneten megismert, fiatal, német szakértő kollégával közösen készített egy tanulmányt az Y generációról: hogyan gondolkodik ez a korosztály, miként szeretne tanulni, dolgozni, milyen környezetben szeretne élni, munkát vállalni. Az elkészült anyag magyarul, németül és angolul is letölthető, kényelmesen, könnyen elolvasható e-bookon is. Mentora javasolta: érdemes lenne ezt az anyagot továbbfejleszteni, ehhez még támogatást is el lehet nyerni. Így pályázott a Nemzeti Kulturális Alap egyik felhívására, s a pályázat sikeres lett! Orsi így hamarosan nekiáll, és könyvvé fejleszti munkáját: interjúkat tervez a témakörben sikeres multik, startup vállalkozások cégvezetőivel, HR-eseivel, marketingeseivel, s a kiadvány tartalmát minden bizonnyal a minisztérium is tudja majd hasznosítani.

 

Mindketten úgy gondolják, egymásra találtak, és kapcsolatuk nem ér véget majd akkor sem, ha a La femme programja befejeződik. Novák Katalin ígéri, ha mentoráltja úgy gondolja, a jövőben is fognak találkozni, mivel rengeteg a közös témájuk. Orsi munkájában közvetve a jövő munkahelyét szeretné építeni, a vállalati kultúrát jó irányba befolyásolni generációja érdekében. Vágya, hogy egyszer eljusson az Egyesült Államokba, a Szilícium-völgybe, ahol az ottani világhírű és feltörekvő cégektől leshetne el ötleteket munkaszervezésről, munkakultúráról, az ideális munkahelyek kialakításáról és a tehetségek ideális munkaerőpiacra juttatásáról.

La femme La femme cikke 2015. október
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.