"Öt évvel ezelőtt roppant izgalmas kutatással került be Veres Ádám az 50 tehetséges magyar fiatal programba, mára azonban teljes lett az irányváltás. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy színes történet folytatása

Öt évvel ezelőtt roppant izgalmas kutatással került be Veres Ádám az 50 tehetséges magyar fiatal programba, mára azonban teljes lett az irányváltás.

Nem ő tervezett rosszul, az élet írt felül számos dolgot a sorsában, a terveiben és a karrierjében – ahogy szokott. Kezdjük azzal, hogy Veres Ádám válogatott sportlövő, többször nyert országos bajnokságot. Véletlen-e, hogy szakmai pályáját is a jó látáshoz akarta kötni? Aligha. Mechatronikai mérnökként a szakma különös határterületén szeretett volna működni, műszaki optikával. A színtanban mélyült el, a színlátást kutató műegyetemi műhelyben. A cél egy olyan színszűrő szemüveg fejlesztése volt, amellyel a színtévesztők színérzékelése korrigálható, s még az ép színlátók színélménye is felerősíthető. Akkor Ádám így érvelt a mentorprogramban: „Mindazoknak, akikre eddig feladtunk egy ilyen kísérleti szemüveget, rövidesen mosolyra derült az arcuk. Mert aki színesebben látja a világot, annak jobb lesz a hangulata is.”

 

Jogi vonzatok


 Veres Ádám kutatásának tárgya az volt, hogy olyan eljárást dolgozzon ki a színtévesztés méréséhez, amellyel minden optikus ugyanarra az eredményre jut a vizsgálatok során – fontos láncszemet adva ezzel a színlátás-korrekciós módszer elterjedéséhez. Kutatás közben pedig természetesen felbukkannak olyan akadályok is, amelyekkel a kezdetükkor senki sem számol. Kiderült, hogy a színtévesztés korrigálása felvethet érdekes jogi kérdéseket. „A tehetségprogram során felvettem a kapcsolatot Markos Ádámmal, aki esélyegyenlőségi szakjogászként került a programba, mert rájöttem, hogy a színlátás-korrekciónak lehetnek jogi vonzatai is. A színtévesztésnek vannak fokozatai, és súlyos esetekben komoly hatással lehet az érintettek életére. Egyes országokban a páciens nem kaphat jogosítványt, de problémás lehet az illető foglalkoztatására is bizonyos szakmák esetén. Azonban, ha korrigálható egy speciális eszközzel a színtévesztés, akkor el kell érni, hogy megváltozzon a jogi környezet is, különben a látáskorrekció eredménye nem érvényesíthető…”

 

Nincsenek ügydöntő véletlenek, mondják a sikerhívők… Itt is megáll ez a tézis, hisz a két Ádám a program kezdetekor gyorsan barátságot kötött. Markos Ádámot a jog érdekli, leginkább az esélyegyenlőség, a fogyatékosok jogainak érvényesítése áll érdeklődése középpontjában. Erre tette fel az életét, hiszen ő maga is tudja, milyen kiközösítettnek lenni. A jog révén esélyegyenlőségi ügyvivő lett. Öt hónapig az Európai Parlament esélyegyenlőségi és sokszínűségi egységében gyakornokoskodott Luxemburgban. „A színtévesztés ugyan nem fogyatékosság, mégis hátrányt jelenthet a foglalkoztatásban, a gépjárművezetésben, és ha valamilyen módon lehet korrigálni, akkor annak jogi hátterének megteremtésében az ember magát érdekeltnek véli” – magyarázta el egy rövid beszélgetésben Markos Ádám.

 

Veres Ádám

I. évad

Mentor: Leitner György

Sportlövőként egyéniben és csapatban tizennégyszer nyert Magyar Bajnokságot. Szakmája a mechatronika egyik határterülete, kutatási témája pedig a színtévesztés. Célja egy olyan színszűrő szemüveg továbbfejlesztése, amellyel a színárnyalatok érzékelése korrigálható, s még az ép színlátók színélménye is felerősíthető. Kutatása arra irányul, hogy megvalósuljon az a technika, amellyel bármelyik optikusnál lehetővé válik a színlátás korrekciója is.


Váratlan fordulat


Remekül alakult tehát minden. Aztán – ahogy mondani szokás – az élet néha közbeszól. Ez történt Veres Ádámmal is. „Úgy éreztem, hogy az egyetemi karrier bizonyos élethelyzetekben már nem annyira nyerő. A legtöbb esetben komoly anyagi áldozatot követel a doktori iskola, hiszen a mérnöki diplomával elérhető állások juttatásaihoz képest jóval alacsonyabb bérért dolgozik ott az ember. Amíg csak magadért felelsz, könnyen meghozod ezt az áldozatot, de nálam jött a családalapítás – megházasodtam. Kezdetben úgy tűnt, hogy az egyetemi kutatás olyan út, amelyen sok munkával ugyan, mégis diadalmasan masírozhatsz végig – idővel aztán mégis kiderült, hogy a személyes ambíciók ennél nehezebben és lassabban érvényesíthetők. Számomra talán túlságosan lassan.”

Ádám maga is fájlalja az irányváltást, hisz örömmel vette volna ki még jobban a részét a színtévesztők új esélyének megteremtéséből. De azóta megszületett első gyermekük, és a családbővülés arra ösztökélte, hogy váltson. „Egy téli napon az egyetemre menet kaptam egy telefonhívást az egyik kedves barátomtól: egy német cégnél kerestek elektronikai alkatrészeket ellenőrző automata röntgengépekhez mérnököt. Ezek a gépek rendkívül komplex berendezések, működésük érdekes és izgalmas – a gyártósorok gyártási sebességével megegyező idő alatt képesek kontrollálni a legördülő termékek minőségét. Évek óta dolgozom itt, de még nem volt két egyforma napom. Területem az alkalmazástechnika, amelyen belül mára már egy négytagú csapatot vezetve felelek a közép-európai régióért.”

 

Újra együtt


 Ádám persze nem zárkózott be a munka világába. Nem hagyott fel a lövészettel, és nemrég újra összekerült Markos Ádámmal, aki mint jogász és esélyegyenlőségi szakértő egy érdekes problémára keresett megoldást: mozgássérült-parkolóhelyek nyomon követésével kapcsolatos projektbe kezdett. Az ötlet abban állt, hogy egy mobilapplikációval a rászoruló még indulás előtt megnézhetné, hogy az úti célja közelében van-e speciális parkolóhely, s ha igen, szabad-e. Markos Ádám pályázott ötletével az Európai Unió Szociális Innovációs Díjára, és be is válogatták a harminc elődöntős közé. Ekkor kereste meg mérnök névrokonát, hogy dolgozzanak ismét együtt. „Kidolgoztuk a projektet, pozitív is volt a fogadtatás, amikor bemutattuk Madridban – mondja Veres Ádám. – Egyedül azt kifogásolták, hogy a megoldás egyelőre csupán papíron létezik; holott éppen a továbblépéshez jött volna jól a díj. A tíz döntős közé nem sikerült bejutnunk, de így is remek tapasztalat volt a verseny, és óriási eredmény a legjobb harminc pályamű közé kerülés is.”

 

Markos Ádám

I. évad

Mentor: Dr. Navracsics Tibor

Mozgásszervi fogyatékosként született. Már egyetemistaként előadást tartott a jogszociológiai tanszék antidiszkriminá­ciós kurzusán. Két társadalmi réteg, a fogyatékkal és a fogyaték nélkül élők mezsgyéjén érzi magát, ezért akarja vizsgálni a maga és a sorstársai, a társadalom reakcióját, lehetőségeit, jogait. 2013-ban kitalálta a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíját (FKÖ). Részt vett a programról szóló kormányrendelet meg­írásában, illetve a Közszolgálati Egyetemen egyes érzékenyítési prog­ramok és tananyagok kidolgozásában.

 

Veres Ádámról tehát elmondható, hogy remekül használta ki a program adta lehetőségeket. „Összességében rengeteget köszönhetek a tehetségprogramnak. Mentorommal, Leitner Györggyel sokat dolgoztunk a színtévesztés-korrekciós projekt üzleti hátterének tervezésén, új szemléletet tanultam tőle. Fiatal és az üzleti életben járatlan kutatóként olyan tapasztalatokat szerezhettem, amelyeket most, a munka világában kiválóan tudok hasznosítani. Sok fantasztikus embert ismerhettem meg, Markos Ádám személyében pedig egy remek baráttal lettem gazdagabb. Érdekes és izgalmas projekteken dolgoztunk már együtt – és biztos vagyok benne, hogy fogunk még a jövőben is.”

 

 3-szor is mentor

 

Leitner György

az Affidea Magyarország vezérigazgatója

 

Úgy érzem, hogy az idősebb generációnak felelőssége van a fiatalabb generációval szemben. Meg kell próbálni átadni mindazt a tudást és tapasztalatot, amit felhalmozott. A fiatalok felelőssége pedig az, hogy kritikusan szemléljék ezeket, szemezgessenek belőlük, vegyék át azt, amit saját maguk részére relevánsnak gondolnak. Így lesz egy társadalom folyamatosan fejlődő. Megtiszteltetés és egyben felemelő érzés számomra olyan tehetséges fiatalokkal találkozni, akik bár maguk is sokat tettek már le az asztalra, még mindig „éhesek”, tanulni szeretnének.

Büszke vagyok mindhárom mentoráltamra. Elképesztően tehetségesek, már tizenéves korukban létrehoztak valami nagy dolgot, és ez még csak a kezdet – mi lesz még ezután? Rengeteget tanultam tőlük. Érdekes volt megfigyelni,  mennyire kétirányú folyamat a mentorálás, amelyben mindkét fél sokat fejlődik.

Az 50 tehetséges magyar fiatal program professzionális kereteket teremt ahhoz, hogy mind a mentor, mind a mentorált a lehető legtöbbet hozza ki a folyamatból. Nem tudok hasonló kezdeményezésről, amely ilyen sok szakmai területen karol fel tehetséges fiatalokat, és hozza össze őket a maguk területének elismert szakembereivel. Nagyon várom már a negyedik évadot.

Rege Sándor Rege Sándor cikke 2018. március
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.