"Sosem félt hibázni; szerinte, ha nem mernénk megkérdőjelezni és újra gondolni a létező világot, akkor még ma is gyertya fénye mellett beszélgetnénk. Azt mondja, a La femme 50..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Fröhlich Balázs

A pécsi Vasember

Sosem félt hibázni; szerinte, ha nem mernénk megkérdőjelezni és újra gondolni a létező világot, akkor még ma is gyertya fénye mellett beszélgetnénk. Azt mondja, a La femme 50 tehetséges fiatalja közül bárki lehet a következő Mark Zuckerberg.

A magyarok félnek hibázni, mert azt verik belénk, hogy nem hibázhatsz, mert ha hibázol, az utcán végzed – jelenti ki határozottan Fröhlich Balázs. „Most már én is tudom, hogy nem szabad elengedni egyetlen egy projektedet sem, amiben hiszel, mert lehet hogy te leszel a következő Elon Musk – folytatja. – Régen erre azt mondták, hogy minden évtizedben van egy ilyen ember, de manapság már minden évben kiemelkedhet valaki, mivel exponenciálisan növekszik a kutatási területek száma is.

 

A fiatal feltaláló nem titkolt célja, hogy életútjával inspirálja a fiatal vállalkozókat, és neve bekerüljön a történelemkönyvekbe. Jelenleg alternatívenergia-kutatással foglalkozik, és egyéni vállalkozóként saját 3D-nyomtató tervezéséből, prototípusgyártásából él, de a legfontosabb projektje egy 100 százalékos elektromos meghajtású motor, amelyből az első prototípust nyárra tervezi előállítani. Hosszú távú célja pedig az, hogy ezt 15-20 év múlva az űrkutatásban és az űriparban is alkalmazni tudják.

 

Fröhlich Balázs 2013-ban nyolcadmagával megalapított egy fiatal vállalkozói klubot Pécsen, azóta is igyekeznek ösztönözni a fiatalokat saját vállalkozás indítására. A selfbrandigre is tudatosan koncetráló fiút ezekben a körökben csak úgy emlegetik, hogy a „szemüveges feltáltó” vagy „Tony Stark, a Vasember”. „Céltudatosan építem nagyon régóta a selfbrandemet, például ez a szemüveg, amit viselek nem egy dioptriás szemüveg, hanem designer darab, és nagyon sok ilyen cuccom van. Még a gólyatáborban hallottam valakitől azt, hogy biza így nem fogsz kitűnni a tömegből, beülsz a négyszázas előadóba, és senki nem fog észrevenni! Én úgy voltam vele, hogy dehogynem fogok kitűnni” – meséli, és nem győzi hangsúlyozni mennyire fontos, hogy feltalálóként ne csak a kutatásra és a termékre koncentráljon, hanem a marketingre és az eladhatóságra is.

 

 

Nem volt mindig ennyire magabiztos. Pár évvel ezelőtt még ő sem tudta, hogy tulajdonképpen mihez is kezdjen az életben. Gimiben színjátszó szakkörbe járt, műsort vezetett a helyi kistérségi rádióban, mindemellett a fizika laborban az első kutatását végezte. Miután azonban alternatív energiát felhasználó piramisával megnyerte az EnterFlex tehetségkutató versenyét, elérkezettnek látta az időt, hogy kijelölje a további kutatási irányvonalait: a mesterségesnek tűnő intelligens épületautomatikákat és a 3D nyomtatást. A tanulmányait pedig a PTE Műszaki és Informatikai Karának Villamosmérnök Szakán folytatta.

 

„Van egy-két hibám, például az egoizmusom vagy a feltűnési viszketegségem – mondja végszóként –, de szerencsére én úgy szoktam ezt felfogni, hogy van egy harmadik tulajdonságom, amely mindezt talán kompenzálja: ezeket arra használom fel, hogy segítsek az emberiségen. Így lettem feltaláló.”

Dr. Molnár Imre
"Szívesen adom át tudásomat és tapasztalatomat gyakorló vezetőként, coachként és egyetemi oktatóként is. Várakozásokkal telve nézek a közös munka elé."