"Gimnáziumi évei alatt kidolgozott online oktatási módszerével százával készítette internetre feltöltött fogalom- és példamagyarázatait, melyeket már több mint félmilliószor..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Horváth Dániel

Az átadott tudás élvezete

Gimnáziumi évei alatt kidolgozott online oktatási módszerével százával készítette internetre feltöltött fogalom- és példamagyarázatait, melyeket már több mint félmilliószor néztek meg diákok.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem harmadéves mechatronika szakos hallgatója. Az intelligens gépek tudományának képzésében vesz részt, de már a katedrára is kiállt: elsőéves energetikus hallgatóknak tart matematika gyakorlatot, szervez dolgozatok előtti konzultációkat.

 

Tudását fizikából és matematikából a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumban alapozta meg; első mentorainak Horváth Gábor fizika- és Paróczay József matematikatanárát tartja. Amikor egy nyáron megtanulta az egyik egyetemi matematikakönyvet, arra gondolt, megoszthatná másokkal is tanulási folyamatát. Ahogy megértett egy adott fejezetet, videót készített róla, melyben a megértés során szerzett tapasztalatokat beépítve dolgozta fel az adott példát, fogalmat. Egy monitoron is látható digitalizáló táblára írt, miközben szöveggel egészítette ki a látottakat, mindezt rögzítette, s feltöltötte a YouTube-ra. Egyre tudatosabban kezdte készíteni a videókat, hogy mások tanulását könnyebbé tegye. Végzősként kétszáz videót tett fel a netre, híre elterjedt az egész országban. Érettségi idején volt olyan magyarázata, melyet hétezren is megnéztek. „Előjött belőlem a tanári véna. Egyre inkább élveztem a tudás átadását és azt, hogy digitális magyarázataim nagy hatással vannak másokra.”

 

Középiskolásként az is érdekelte, miként lehet kommunikálni csak rajzzal. Ezért is találta érdekesnek a kínai nyelvet, melyet iskolán kívül kezdett el tanulni. A legbonyolultabb kínai írásjelről szintén gyártott magyarázó videót. Amikor pedig segített Hives Áron barátjának elkészíteni a kvízkérdéseken alapuló Checkgame weboldalt, a matematika mellett a kínai nyelvről szóló kérdéseket is ő állította össze. Az újabb lépcsőfok az EduBase oldal lett, melyet Áronnal és Takács Mártonnal hárman hoztak létre. Ez a lap már rendszerezetten kínál ezeregyszáz videót; csaknem négyszáz az ő nevéhez fűződik.

 

„A kétezer regisztrált felhasználóval rendelkező EduBase megérett arra, hogy nagyobb publicitást kapjon. Több tízezren látták már, de még több embernek lenne szüksége interneten elérhető minőségi online oktatásra.” Az oldal akkora informatikai infrastruktúrát igényel, hogy költségei miatt hamarosan nem lehet tovább ingyen működtetni, így üzemeltetői szeretnék profi szintre emelni, extra szolgáltatásokkal. Heal Edina, a Google Magyarországi igazgatója Dániel mentora, akitől azt reméli, ellesheti, miként működik egy világhírű internetes cég, mi a filozófiája, milyen a menedzselése, felvételi módszere, hogyan motiválja munkatársait.

 

Az egyetemi évek alatt számos ösztöndíjat nyert el, a legbüszkébb a GE Foundation által kiírt GE Scholar Leaders kétéves, nemzetközi ösztöndíjára. Ha sikeres lesz nemrég benyújtott pályázata Sydney műszaki egyetemének féléves ösztöndíjára, hamarosan gazdasági ismereteit és angol nyelvtudását is bővítheti. No és arról is tájékozódhat majd, mennyire érdekli a távoktatásban nagy hagyományokkal rendelkező ausztrálokat az EduBase.

Heal Edina
"A tehetségek a jövő valódi formálói, akik álmodnak, építenek, új világot teremtenek. Egy mentor a tehetségek támogatásával tud leginkább a jövő alakításának aktív részesévé válni."