"Ki tudja, hol találkoznánk a fiatal tehetséggel, ha egykor nem egy Harley Davidson motoron feszítő szaxofonos poszter díszíti egyik szobájuk falát.Endre édesanyja rögtön beleszeretett a..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kovács Endre Arnold

A kolibri felrepült

Ki tudja, hol találkoznánk a fiatal tehetséggel, ha egykor nem egy Harley Davidson motoron feszítő szaxofonos poszter díszíti egyik szobájuk falát.Endre édesanyja rögtön beleszeretett a hangszerbe, és elképzelte,milyen jól illene fia kezébe.

Szerencsére Endre sem gondolta másként: már kiskorában kitépte a hangszer képét egy könyvből, és a zeneiskolában sem kacérkodott más hangszerekkel. Addig azonban eszébe sem jutott, hogy a zenéléssel komolyabban foglalkozzon, amíg tízéves korában, egy évi tanulás után meg nem nyerte az Országos Szaxonofonversenyt – így kezdődött szenvedélyes kapcsolata a zenével.

 

Akkoriban még sokat számított, mennyire édes volt a kisfiú a nagy hangszerrel, de most már természetesen nem ez a döntő, tudásának köszönheti sikereit a hazai és nemzetközi versenyeken, koncerteken. Akad ezekből bőven. 2009-ben az International Competition of Young Musicians „Ohrid Pearls” verseny második helyén végzett (első helyezést nem adtak ki), 2011-ben megkapta az International Competition and Festival ezüstérmét, és meghívták a Sanghajban megrendezett International Childrens Cultural and Art Festivalra. 2012-ben Sanghaj és Peking mellett már Mongóliában is koncertezhetett.

 

Rendszeresen jár kurzusokra, és 2010-óta tanul zeneszerzést. Úgy érzi, ki kell alakítania saját stílusát, amely különlegessé teszi és kiemeli a többi szaxofonos közül. Neki nem elég, ha csak a klasszikus repertoárt játssza, ha egy ügyes profi zenész lesz a sok közül. Érdekességet, újat szeretne hozni és ezzel a siker esélyeit is megnövelni. Ez az önkifejezési forma nála belső indíttatásból fakad, nem a népszerűséget hajhássza vele, bár természetesen szeretné, ha a széles közönség is megismerné.

 

 

 

Van alapja reménykedni: Colibri című szerzeményével Olaszországban tavaly megnyerte az International Competition Clarisax versenyt, a Partitúra Összművészeti Kurzus zeneszerző pályázatán második helyen végzett. Saját zenei kompozícióinak világát úgy képzeli, mint egy Tim Burton filmet, jellegzetes, különös, elvont, és persze mindenképp élvezetes. Nem véletlenül említi a filmrendezőt: érdekli a filmezés is, nem csupán a filmzeneszerzés - már készített interaktív websorozatot is. A legjobb az lenne – mondja -, ha az általa megírt történetét megfilmesíthetné, és a zenét is ő szerezné hozzá.

 

Önálló és bízik magában, mert tudja, hogy az sikerül, az lesz kész, aminek maga jár utána, amiért ő dolgozik meg, de közben nem feledkezik meg az őt segítő mesterekről, tanárokról, társakról sem. Az elkövetkező hat hónapban is kapcsolatainak körét szeretné bővíteni. Mozgalmas időszak lesz, elvégre nagy tervet dédelget magában: idén ősszel már bemutatkozó koncertjén szeretne játszani a közönségnek, ahol saját szerzeményeit is előadja majd.

Bíró Csilla
"Kovács Endre kiemelkedően tehetséges a klasszikus zeneművészet számos területén. A közös munka célja elsősorban Endre bemutatkozó szólóestjének létrehozása, egy promóciós DVD elkészítése,és a számára megfelelőbb felsőfokú intézmény megtalálása."