"Számára ma már evidens, hogyan függ össze az ember mindennapi tevékenysége a környezetvédelemmel – ezt a rendszerszemléletet szeretné átadni minél több embernek. Hisz abban, hogy..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kump Edina

A hiteles környezetvédő

Számára ma már evidens, hogyan függ össze az ember mindennapi tevékenysége a környezetvédelemmel – ezt a rendszerszemléletet szeretné átadni minél több embernek. Hisz abban, hogy aki elkötelezett, kitartó és hiteles, az sikeres lesz.

Amikor felvették az ELTE környezettudományi szakára, valójában azt sem tudta, eszik-e vagy isszák ezt a szakterületet. Egy évet adott magának és az egyetemnek a bizonyításra. 2006-ban már annak az egyetemi Környezettudományi Klubnak az egyik alapítója volt, amely kiépítette a Természettudományi Kar szeletív hulladékgyűjtési rendszerét. Később kommunikációs referensi posztot vállalt, foglalkozott rendezvényszervezéssel, iskolai oktatással, interaktív játékfejlesztéssel és környezetvédelmi nyári táborokkal.

 

Dolgozott önkéntesként is a Humusz Egyesületnél, gyakornokoskodott a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. „Látszólag minden, amit csinálok, a Föld javát szolgálja. Valójában azonban az emberekét. Ha a sok apróságnak tűnő dolog összeáll a fejekben és ezt megvalósítjuk a gyakorlatban, minden megváltozhat” – mondja. Tudja, érti és tanítja ezt: volt rá példa, hogy hetente több mint ezer diákkal foglalkozott. 2010 óta az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. munkatársa, ahol eleinte animátor volt az ÖKO-Pack Játszóházban, majd tárlatvezető a Hulladékból Termék Kiállításon, 2013 óta környezetkutató, környezeti nevelési szakértő munkatárs és a játszóház koordinátora. Az elmúlt két évben a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF magyarországi Palánták nevű környezeti nevelés programjának külsős megbízott oktatási projektvezetőjeként dolgozott, jelenleg egy új, tehetséggondozással foglalkozó program elindításán munkálkodik.

 

Az államvizsga előtt fél évet töltött Barcelonában: amikor megnyerte az ösztöndíjat, néhány hónap alatt megtanult annyira spanyolul, hogy ne okozzon gondot számára kint a tanulás. „Ha valami érdekel, leülök és elmélyedek benne. Igyekszem élni a kínálkozó lehetőségekkel. Kitartás, elkötelezettség, önismeret, de elsősorban hitelesség kell a sikerhez. Nem tudok és nem is szeretnék olyan emberekkel együttműködni, akik nem szívvel-lélekkel dolgoznak egy ügyért” – vallja. Fóton tavaly a Városszépítő Egyesület tagjaként megszervezte a helyi „A legszebb konyhakertek” versenyt, és folyamatosan keresi a tanulmányi utakat, magyar és külföldi képzéseket.

 

Olyan online vállalkozást tervez, amelynek célja, hogy az internet nyújtotta lehetőségek segítségével lebontsa a falakat az emberek és a környezetvédelem között, ennek első lépcsőfoka a Zöld életmód blog. Környezetvédelmi tanácsadóként is el tudja képzelni a jövőjét, de az álma egy olyan iskolai rendszer megalapítása, ahol a tanulás nem kín, hanem élmény, a tanítás pedig a tekintélyelvűség helyett a közösség erejére épül.

Gelencsér Margit
"Szeretném Edina lendületét és céltudatosságát a magam tapasztalataival megtámogatni. Szeretnék számára élő például szolgálni, hogy a környezettudatos életvitel hogy válhat évek, évtizedek alatt a mindennapi élet részévé. "