"Amikor az oviban észrevették, hogy egyenes vonalakat tud húzni, rajzolni küldték. Tíz évig járt rajziskolába, aztán egyszer csak rájött, hogy a rajzolás nem köti le… Akkor..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kele Dóri

Mindig akar, mindig teper

Amikor az oviban észrevették, hogy egyenes vonalakat tud húzni, rajzolni küldték. Tíz évig járt rajziskolába, aztán egyszer csak rájött, hogy a rajzolás nem köti le… Akkor egyébként már írt.

Közben az édesapja elvitte az öccsét íjászkodni. Velük ment ő is egy edzésre, és kiderült, hogy ügyes. Ügyes? Háromszoros országos bajnok! Addig járt versenyekre, amíg egy sportsérülés miatt le nem kellett állnia. De közben továbbra is írt…

 

Az ELTE-re akart járni! Kaposvári lány, és ott kezdte meg felsőfokú tanulmányait, de vonzotta az ország első egyeteme. „Egyszer majd úgy szeretnék a szülővárosomra tekinteni, hogy onnan indultam el…”, mondja, és mintha visszaringana a tekintete. Tizenegy-tizenkét évesen blogot indított. Írta, amit írt, utánzott költőket; verseit elküldte pályázatokra. Amikor először szólt a szüleinek, hogy Budapestre kéne utazniuk, mert nyert valami díjat, édesanyja nem csodálkozott. Kiderült, hogy már régen rendszeresen olvassa a blogot, csak éppen a lányának nem szólt arról, hogy tanárként meglátta: tehetséges. „Vágytam az elismerésre. És addigra az íjászat már nem adott új sikerélményt…”

 

Egy évig járt a kaposvári egyetemre, aztán teljesült a nagy álom. Budapesten azonmód otthon érezte magát. „Nem volt olyan érzésem a nagyvárosban, hogy kidobták a fiókát a fészekből…” Viszont belecsöppent a főváros irodalmi életébe, megismerkedett költőkkel. „A költő? Nekem idol, aki olyat mutat, amit máshol nem kapok meg.” Magáról azt tartja:  „Ha egy költőnek öt stációt kell bejárnia, én most az elsőben vagyok, viszont ismerek olyan fiatal költőt, aki már a negyedikben-ötödikben.” Arról beszél, hogy neki nincs „kötetdühe” (értsd: nem akar mindenáron publikálni). „Várni kell. Amikor komoly kötetet ad ki egy költő a kezéből, az legyen emlékezetes. Súlyos. Tűpontos.”

 

Önálló előadói műfajra talált: a néhány éve hódító költészeti verseny, a slam poetry vonzza. Pár percben saját szövegeket mondani közönség előtt: szűk körben hírnevet szerezni! „Szeretném, hogy a generációm érzékeny legyen a minket körülvevő világra. Akkor tudunk másokra hatni, ha érdekes nézőpontból mutatjuk meg a világot!”

 

Ezért találta ki és indította el néhányadmagával az InstaVerset, a képbe komponált, szétküldhető, verses üzenetet. „Azt szeretném, hogy az emberek bújjanak ki a csigaházaikból, és olvassanak modern irodalmat…” Az Instaversnek már ötezer követője van a neten, sőt 2014 novemberében az első InstaVers Kortárs Irodalmi Fesztivált is megrendezték! Ha befejezi az egyetemet? Talán majd kreatív újságírással foglalkozik. Talán művészetterápiával. Talán pszichológiával. Lehet, rendhagyó irodalomórákat tart majd. Esetleg nagy költő lesz.

Rácz Zsuzsa
"Dóri irodalmat tanul és tanít, az InstaVersen és még száz más módon verset népszerűsít, és versel; megtiszteltetés, hogy egy ilyen eredeti és nyughatatlan lelkű bölcsész mentora lehetek, és bízom benne, hogy együtt felforgatjuk a világot."