"Képviselte már hazánkat Nobel-díj átadási ünnepségen, ismerkedett Svájcban, a CERN-ben folyó kutatással, három diplomát szerez egy időben, miközben a továbbtanuláson töri a fejét."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Laki Balázs

Nem a papír a lényeg

Képviselte már hazánkat Nobel-díj átadási ünnepségen, ismerkedett Svájcban, a CERN-ben folyó kutatással, három diplomát szerez egy időben, miközben a továbbtanuláson töri a fejét.

Még középiskolás volt, amikor a T-Mobile és az Akadémia támogatásával kijuthatott Svájcba, a CERN kutatóközpontba… oda, ahol a web született, s ahol betekintést nyerhetett az ott folyó szakmai-tudományos életbe. „Innentől kezdve végképp megfertőződtem a kutakodói hozzáállással, életszemlélettel” – mutatkozik be Laki Balázs utolsó éves egyetemi hallgató.

 

Most három diplomát szerez majd egyszerre. 2008-ban először beiratkozott az ELTE programtervező informatikus, majd a következő évben a BME alkalmazott közgazdaságtan, 2011-ben pedig a nemzetközi gazdálkodás szakára. Négyszer részesült Köztársasági Ösztöndíjban. Fontosak a szakmai munkáért járó díjazásai is, például az OTDT által adományozott Pro Scientia Aranyérem, valamint az, hogy 2008-ban egyedüli magyarként ő képviselhette hazánkat a Nobel-díj átadási ünnepségén.

 

Szerepelt néhány nemzetközi konferencián is meghívott előadóként, így tavaly nyáron Torontóban (SIGCOMM) és Szingapúrban (EconW). Az egyetemi munka mellett több, „ipari” projektben is részt vett, illetve vesz: olyanokban vezető vagy munkatárs, ahol modellalkotó készsége hasznosul, főleg olyan területeken, melyek az informatika, a matematika és a közgazdaságtan határán húzódnak.

 

 

 

Az érettségi utáni indulása banálisnak mondható: igazából nem tudta, mit kezdjen magával, tudást akart szerezni és kitolni a pályaválasztást. „Nem azt tartom lényegesnek, hogy milyen papírjaim vannak, mert ha tudom a szakmát, beszélek nyelveket, már szinte fölösleges a bizonyítvány…” – állítja most a tanultak hasznáról. Beszél négy nyelven, és állandóan vannak ötletei, ezeket el is tudja adni. Így aztán viszonylagos anyagi biztonságban várja a diplomázást, és azon töri a fejét, hogy továbbtanul például a Közép-európai Egyetemen (CEU), csak még nem tudja biztosan, hogy mit, milyen szakon. Hogy előkészítse a jövőt, persze már vendéghallgatóként bejár a CEU-ra.

 

A La femme 50 tehetséges fiatal programja tulajdonképpen kapóra jött neki, hiszen olyan szakemberekkel építhet kapcsolatot idehaza, akik segítségével megismerheti az itthoni lehetőségeit: „mégis van társadalmi haszna annak - mondja nyíltan -, ha az ember idehaza ér el valamit. Én pedig szeretek tanulni.

Papp István
"A tehetség potenciált jelent. A legfontosabb erőforrás minden közösség számára, veszteség, ha kihasználatlanul marad; tehetség nélkül nincs versenyképesség, nincs innováció és nincs társadalmi fejlődés sem. "