"Még csak huszonhat esztendős, de már klímakövet az ifjú éghajlatkutató, ítélkezéstől mentes figyelő, szenvedélyes író és fotós. És még önkéntes békamentő is."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Lehoczky Annamária

A hang-nélküliek hangja

Még csak huszonhat esztendős, de már klímakövet az ifjú éghajlatkutató, ítélkezéstől mentes figyelő, szenvedélyes író és fotós. És még önkéntes békamentő is.

Tavaly tél elején Brazíliában részt vett Al Gore, az Egyesült Államok egykori alelnöke által alapított „The Climate Reality Project” tréningjén, ahol a világ minden tájáról érkező klímaaktivisták képzésében maga Al Gore is közreműködött. Így kapták meg a „Climate Reality Leader” címet. A klímakövet kifejezés mögött egy olyan embert lát, aki igyekszik közvetíteni a „hangnélküliek” hangját: a környezetét, a következő generációkét, az éghajlatváltozás következményei által már most érintett tömegekét. „S még mielőtt kétségbe esnénk ezeket hallva, a klímakövettől hallhatunk a fenntartható, környezettudatos megoldásokról is a mindennapi életben” – fűzi hozzá mosolyogva.

 

Úgy tizenhat éves lehetett, amikor olvasta Al Gore éghajlatváltozásról szóló Kellemetlen igazság című könyvét. Ennek hatására döntötte el, hogy klímakutatással szeretne foglalkozni. Földtudományi kutatóként diplomázott az ELTE-n, majd meteorológus mesterképzésen folytatta, és éghajlatkutató szakirányon végzett. Jelenleg a spanyolországi Universitat Rovira i Virgili klímakutató intézetében folytat kutatói tevékenységet. Egyik fő kutatási területe az éghajlatváltozás ökológiai hatásainak értékelése. A másik irány a glacioklimatológia, azaz a gleccserek anyagmérlegében megfigyelhető ingadozások éghajlati összefüggéseinek elemzése.

 

Fél évig tanult Portugáliában Erasmus ösztöndíjasként. A mesterképzése nyarán klímainnovációs nyári egyetemi programon vett részt két országban. Mesterdiploma-munkájához a terepi tapasztalatot Campus Hungary ösztöndíjasként a norvég sarkvidéki intézetben szerezte. Az utóbbi 15 évben a februári átlaghőmérséklet mindvégig a normál időszak átlagánál magasabb volt, és 2014 februárjának átlaghőmérséklete a sarkvidéken rekordmagasságot döntött: - 2°C körül volt az átlagos - 16°C helyett. „Döbbenetes élmény volt a saját bőrömön megtapasztalni mindazokat a valóban drámai környezeti változásokat, amikről olvashatunk, hallhatunk-láthatunk a hírekben” – emlékszik.

 

Egyetemi oktatója, Takács-Sánta András ösztönzésére jelent meg első írása, egy recenzió, és többek között sokat köszönhet Varga Mihálynak, a PR Herald online magazin főszerkesztőjének is. A La femme 50 tehetséges  magyar fiatal programjával kapcsolatban úgy véli, segítségével további, nagy lépést tehet meg. „Klímakutatói tevékenységem mellett szeretnék mélyebb tudást és minél szélesebb körű gyakorlatot szerezni az újságírás és a tudománykommunikáció területén” – jegyzi meg. Bízik mentora, Al Ghaoui Hesna, a vérbeli szakember és tág látókörű kalandor meglátásaiban, tanácsaiban. Mindig is nagy tisztelettel és lelkesedéssel tekintett Hesnára és munkájára. Még évekkel ezelőtt vette kézbe Háborúk földjén című riportkönyvét, amit aztán alig tudott letenni. Azóta is várja a következőt…

Al Ghaoui Hesna
"Körülbelül két percbe telt, hogy megtaláljuk a közös hangot Annamarival az első találkozónkon. Az átütő siker Annamari esetében biztos, hisz már most olyan tapasztalata van az éghajlatkutatásban, amit kevés vele egykorú mondhat el magáról."