"Zongoratehetség, de matekzseni is, és szerelmes a fizikába. Jóban van a kvantumfizikával, izgatják a szupravezetők. Nem hagyta, hogy zongoristát csináljanak belőle."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Plaszkó Noel László

A számok misztikus ereje

Zongoratehetség, de matekzseni is, és szerelmes a fizikába. Jóban van a kvantumfizikával, izgatják a szupravezetők. Nem hagyta, hogy zongoristát csináljanak belőle.

A világvégén, Abaújszántón van az általános iskola mellett egy alapfokú művészetoktatási intézmény. Plaszkó Noel szerencséjére, mert akadt, aki felfigyelt a zenei tehetségére. Nyolcadik éve jár oda, zongora szakra… De nemcsak ebben tűnt ki, tanulmányait is kitűnővel végezte, mind a matematika, mind a fizika magával ragadta. És újabb szerencse: a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban is felkarolták a különleges tudású és szorgalmú fiatalembert.

 

Egyszülős családban nevelkedett, amit megtanult, leginkább magának köszönheti. Plaszkó Noelben a lehetőségek bősége tombol! Próbajátékra hívták néhány éve a Zeneakadémiára, miután egy tehetségkutató versenyen első lett. Ám a kora miatt már éppen lemaradt a fiatal tehetségek osztályáról. A zeneművészeti szakközépben viszont tanulhatott volna: „Azt mondták, válasszak, matematika vagy zongora. Ha minden mást feladok, zongoristát csinálnak belőlem.”

 

A reáltudományokat választotta. A súlyos döntést egyedül hozta meg. „Nekem egy matekfeladatot megoldani élmény. Olyan, mint a színházban a darab végén a katarzis” – mondja kisfiús mosollyal. De felmérte azt is, hogy a reáliák, a matematika, a fizika, a kémia terepén több választás és érvényesülési lehetőség marad nyitva előtte. Most minimum az ELTE-re szeretne eljutni. Hogy pontosan mivel foglalkozna, az még teljesen nyitott: érdekli a kvantumfizika vagy az alacsony hőmérséklet fizikája, a szupravezetők világa… Ha van szabadideje, ilyen problémákkal foglalkozik.

 

 

 

Vagy fényképez. Amikor ötödikes volt, a család megvette az első digitális fényképezőgépét, ő pedig beleszeretett. Hetedikes korában megnyerte az Év Diákfotósa versenyt, majd egy évre rá az Európai Fotóversenyen második díjas lett 90 ezer induló közül. Később a Sony nemzetközi versenyén a Panoráma kategóriában a legjobb tíz között volt.

 

„A természettudományos tantárgyakat tartom, hogy úgy mondjam, életem szerelmének. Örömmel és csodálattal tölt el a gondolkodás lehetőségének világa. Már óvodás korom óta a számok bűvöletében élek és hódolójuk vagyok.” Ettől az évtől az Erdős Pál Tehetséggondozó Matematika Iskola diákja is. A La femme 50 tehetséges fiatal mentorprogramjában mindehhez remél támogatást és ösztönzést: azt, hogy mentora segíteni fog összerendezni kibomló tehetségét.

Dr. Hardy Ilona
"Gazdag programtervet állítottam össze számára a következő hónapokra,őszintén hiszem, kapcsolatunk elmélyül, és Noel bizalommal fordulhat hozzám a következő években is."