"Szakmája a mechatronika egyik határterülete. Szeretné jobban megérteni a színlátás működését, és a színtévesztők számára élvezhetőbbé tenni a világot. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Veres Ádám

Hátha a világ szebb lesz

Szakmája a mechatronika egyik határterülete. Szeretné jobban megérteni a színlátás működését, és a színtévesztők számára élvezhetőbbé tenni a világot.

Távolról a picit eltalálni – ez volt a mottója Veres Ádám sportlövőkarrierjének. És milyen különös a sors: ez lett végül tanulmányainak célja és értelme. Sportpályafutását 2003-ban kezdte a Budapesti Honvéd Sportegyesület színeiben, és jelenleg is annak versenyzője. Előbb a juniorok között, később már a felnőtt kategóriában is megmutatkozott tehetsége. Hamar válogatott lett, egyéniben és csapatban tizennégyszer nyert Magyar Bajnokságot.

 

Véletlen-e, hogy a szakmai pályája is a jó látáshoz köti? Aligha. Mechatronikai mérnökként a szakma különös határterületén működik. A fénnyel akart foglalkozni, ezen belül is az optikával. A színtanban mélyült el a színlátást kutató műegyetemi műhelyben. „Szerencsés vagyok ebben is: a szüleimtől mind a lehetőséget, mind a felelősségérzetet megkaptam.” A sport pedig felerősítette benne a hozzáadott értékeit: az erős szabadságvágyat és a következetességet.

 

Kutatási területe a színtévesztés, a látás egy olyan mostoha területe, amely ugyan nem betegség, de az ember adottságainak fontos eleme. A céljuk egy olyan színszűrő szemüveg továbbfejlesztése, amellyel a színárnyalatok érzékelése korrigálható, s ezzel még az ép színlátók színélménye is felerősíthető. Hogy miért izgalmasan jó ez? „Mindazoknak, akikre eddig feladtunk egy ilyen kísérleti szemüveget, rövidesen mosolyra derült az arcuk. Mert aki színesebben látja a világot, annak jobb lesz a hangulata is.” Kutatásuk egyébként arra irányul, hogy megvalósítsák azt a technikát, amellyel bármelyik optikusnál lehetőség lesz nemcsak a látás, hanem a színlátás korrekciójára is. Hátha a világ szebb lesz tőle!

 

 

 

„A színlátás teljesen szubjektív dolog, ezért kell egy olyan egyszerű és gyors, mégis hiteles mérési eljárás, amellyel megfelelő szemüveg választható ki. Most annak modellezésén dolgozunk, hogy minél pontosabban lehessen egyénileg definiálni a színtévesztés típusát és mértékét” – mondja Ádám, úgy is, mint doktorandusz hallgató, aki erre tette fel a karrierjét.

Pénzt ugyan még nem keres vele – tanul, kutat, sportol, de hogy megélhessen 3D modellezéssel foglalkozik, és egy optikai műszereket forgalmazó céget képvisel idehaza.

 

Éppen ezért várja a mentorprogramtól, hogy támogatást, tapasztalatot szerezhet, olyan tudományos és ipari kapcsolatokat építhet, amelyek révén kutatásaik menedzselésében a még eredményesebbek lehetnek feleségével együtt, akivel az egyetemen az azonos kutatási érdeklődés folytán kerültek össze. Milyen mázlisták a tudatos fiatalok!

Leitner György
"Bízom benne, hogy közös beszélgetéseink hozzájárulnak Ádám személyes fejlődéséhez, és biztos vagyok abban, hogy én magam is rengeteget fogok tanulni tőle, hiszen meggyőződésem, hogy az ilyen fejlesztés mindkét fél számára rendkívül hasznos."