"Első magyar diákként megnyerte a nemzetközi vitaverseny döntőjét, három nyelvvizsgát már letett, az egyetemen mechatronikát tanul, kikapcsolódásképpen zenél, táncol, vagy a..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szabó Gréta

Vitában is verhetetlen

Első magyar diákként megnyerte a nemzetközi vitaverseny döntőjét, három nyelvvizsgát már letett, az egyetemen mechatronikát tanul, kikapcsolódásképpen zenél, táncol, vagy a csillagokat nézi.

Használhatják kiskorúak a közösségi oldalakat? Kötelező legyen-e a bevándorlók gyermekeinek biztosítani az anyanyelvi oktatást? Büntethető legyen a vallások elleni gyűlöletbeszéd Európában? Van, aki egyetért, van, aki ellenzi: Szabó Gréta mindkettő mellett tud érvelni. A Németországból induló német nyelvű nemzetközi vitaverseny, a Jugend Debattiert International magyarországi döntőjének második helyezettje, és ezzel kvalifikálta magát a nemzetközi döntőbe. A törékeny lány kőkeményen érvel: első magyar diákként megnyerte a nemzetközi verseny döntőjét tavaly október 19-én Vilniusban.

 

Ilyen háttérrel és erőséggel egyértelmű lenne, hogy ügyvédnek vagy ügyésznek kell készülnie, esetleg politikusnak, újságírónak vagy társadalmi aktivistának. Ezek a pályák egyelőre még nem izgatják. Szabó Gréta a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának elsőéves mechatronika szakos hallgatója. Tanulmányait német nyelven is folytatja a Budapesti Műszaki Egyetem és a németországi Technische Universität Karlsruhe közös képzésében. A La femme 50 tehetséges fiatal mentorprogramjában a műszaki területre koncentrál, kutatómunkát szeretne végezni és azt publikálni.

 

 

 

Általános iskolai tanulmányait a Budapesti Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi iskolában végezte, ahol nyolcadik osztály végén megkapta az iskola Jókai Díját. Jól vág az esze, ez korábban is kiderült, amikor a diák sakkolimpia országos döntőjébe jutott. Az Apáczai Gimnázium országos természettudományi versenyén hetedik helyezést ért el.

Gimnáziumi tanulmányai alatt német és angol nyelvből felsőfokú, olasz nyelvből középfokú nyelvvizsgát szerzett. A német a kedvence, a nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjébe két alkalommal is bejutott, egyszer hatodik, egyszer nyolcadik helyezést ért el.

 

Szabadidejében előveszi a csillagásztávcsövét, vagy zenél. Tíz éve csellózik, jelenleg a Solti György Zeneiskola zenekarának tagja. Szintén tíz éve táncol a Jókai Mór néptáncegyüttesben, fellépett velük már a Művészetek Palotájában is. Számára nyilván nem is kérdés, hogy lehet-e egyszerre ennyi mindent csinálni. Emellett csakis pozitív érveket tud felsorakoztatni.

Dr. Szendrő Péter
"Szabó Gréta jó szerencséje, hogy családi indíttatásból, kiváló tanári közreműködésből,tehetségből, no meg szorgalomból és kitartásból bőséggel megadatott neki. Élt is a lehetőségével, de a java csak most jön."