"Komlovszky-Szvet Tamás ma már inkább csak édesanyja családnevét használja művésznévként. A szláv szó emelkedést, fényt is jelent, nem csupán szentekre utal, ezért neve kifejezi..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szvet Tamás

Kísérletek anyaggal

Komlovszky-Szvet Tamás ma már inkább csak édesanyja családnevét használja művésznévként. A szláv szó emelkedést, fényt is jelent, nem csupán szentekre utal, ezért neve kifejezi azt, ami mostanában leginkább foglalkoztatja.

Eredményeit legutóbb a Kinetika Múzeum meghívására a University of Westminster kiállítóterében mutatta be Londonban. Az elektromágneses erőtérrel létrehozott közegben a könnyebb anyagok, például kísérletei szerint a műanyag, a hungarocell, könnyedén a levegőben maradnak. A művészeket régóta érdekli e probléma, mások is kísérleteztek különböző anyagokkal, erőhatásokkal, többek között Andy Warhol, aki gázzal oldotta meg a test „megtámasztását”. A nagy példakép mégis a Kossuth és Munkácsy-díjas Vilt Tibor, aki többek között az üveg felhasználásával is kísérletezett a múlt század hatvanas éveiben. Emlékére Szvet Tamás több alkotást is bemutatott a „Hommage a Vilt Tibor” című kiállításán 2006-ban Budapesten.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában Szvet Tamás a legfiatalabb hallgató. Az egyetem szobrász szakára másodszorra vették fel, ahol később Jovánovics György volt a mestere, aki inspirálta a kísérleteit, hiszen maga is nyitott, újító szellemű ember. Egyetemi képzése alatt párhuzamosan a vizuális nevelőtanár szakon is tanult, nem áll tőle távol a tanári pálya sem. A szegedi Tömörkény István Gimnáziumban és Művészeti Szakközépiskolában végzett, és tanított is már ott két évet. A középiskola nemcsak az erős vizuális képzés miatt jelentett sokat számára, feleségét, Szabó Petra Klára festőművészt is itt ismerte meg. Szvet Tamás elsőgenerációs művész, édesanyja kozmetikus, édesapja anyagbeszerző. A szarvasi család támogatja elképzeléseit, a számos hazai és nemzetközi díj mellett talán a Junior Príma-díjra és a Talentum-díjra a legbüszkébbek.

 

 

Ismereteit, látókörét mindenképpen szeretné bővíteni, ezért tervei között szerepel az itthoni doktori védés után egy külföldi doktori egyetem elvégzése is. Anyagfelhasználásának sokszínűségét is mutatja, hogy dolgozott már például arannyal és különleges tükrökkel is. Munkáit a Viltin Galéria közvetíti a műgyűjtők felé, ahol megrendezték az On Air című kiállítását. 2012-ben talán mégis a legmeghökkentőbb bemutatója egy számítógépes installáció volt a Képzőművészeti Egyetemhez tartozó Epreskert műtermében, mely egykor Stróbl Alajos műterme is volt. Archív fotók kódjait rögzítették a falra, ezeket a mozgó kamera egy számítógépes program segítségével leolvasta, és a falon megjelenítette Stróbl feleségének fényképei nyomán a korabeli műterem miliőjét.

 

Mentorától hasznos információkat remél Szvet Tamás, és azt, hogy választ kap pár aktuális kérdésére. Például arra, hogy egy művész hogyan tud megélni a mai világban.

Gerendai Károly
"Szvet Tamás elsősorban azért keltette fel az érdeklődésemet, mert az egyik hobbim a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése. Azt remélem, hogy ötleteimmel, kapcsolataimmal és tapasztalataimmal, hatékonyan tudom őt segíteni az alkotások piacra jutásának "