"Japántól Németországig számos nagy nemzetközi díjjal jutalmazták már a munkáit. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán esztétikus tárgyakat tervezzen. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Toronyi Péter

Elképesztő formában

Japántól Németországig számos nagy nemzetközi díjjal jutalmazták már a munkáit. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán esztétikus tárgyakat tervezzen.

A fiatal formatervező Bachelor diplomáját már megszerezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, jelenleg a mesterképzésben vesz részt. „Mindig is többet szerettem volna, mint esztétikus tárgyakat tervezni. Az a célom, hogy ösztönös érzéseket fogalmazzak meg a munkáimban, a szív és a lélek egységét sugallva. Új kategóriákat alkotni, átadni a tárgyhoz kötődő rituálék élményét az embereknek a koncepció, a forma és a funkció egységében – erre törekszem” – mondja.

 

Mivel szülei hamar észrevették, hogy a rajzolás mellett az anyagok, azok viselkedése, egymásra hatása is igencsak érdekli, a Barcsay Gyermekképzőművészeti Alapítvány és Iskolába íratták. „Itt kaptam meg a szakmai és szellemi alapokat a fejlődéshez. Nyaranta három-négy hetet töltöttünk olyan képzőművészeti táborokban, ahol aprólékosan megismerhettük a helyi kultúrát a zenei világtól a gasztronómiai sajátosságokig” – meséli. A képző- és iparművészeti szakközép után, ahol szobrásznak tanult, bekerült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Az első két év kemény szakmai-lelki kiképzésnek bizonyult. Az estig tartó órák után otthon még neki kellett ülnie a házi feladatok elkészítésének, gyakran éjszakába nyúlóan. De megérte.

 

„Szabad, kreatív és inspiratív közegbe kerültem. Ott találtam meg a saját stílusomat” – mondja. Egyik tanára tette kötelező iskolai projektté azt a japán pályázatot, amelyre megtervezte a Nissyoku lámpát – és nyert is vele. Jelenleg annak a cégnek az alapjait igyekszik lerakni, amely a többi között Paprikum nevű, a Magyar Formatervezési Díj pályázaton tavaly különdíjat nyert paprikaőrlőjét és szóróját menedzselné. „Most kell megalapoznom a karrieremet, amihez sok energiára és tőkére van szükségem. Szeretném átlátni az üzleti életet, de ennek mindennapi nyűgét nem akarom magamra venni” – mondja.

 

 

 

Ezért is jelentkezett a La femme 50 fiatal tehetség pályázatára: egy olyan marketing guru segítségére vágyik, akitől megtanulhatja, hogy kell kialakítani az értékesítési és kommunikációs stratégiákat az általa tervezett termékekhez.

 

Nem hisz a sorsban és a jogvédelemben sem, nem hajlandó arra fecsérelni az idejét, energiáját, hogy mások ártó szándékait próbálja meg kivédeni. „Az életképes megoldások mindig utat törnek maguknak, kár aggódni a hogyanok miatt” – állítja. Nagyon szereti Magyarországot, és itt képzeli el az életét, de szívesen megismerne más kultúrákat – különösen a dél-amerikai indiánok mindennapjai és Afrika vonzza. Egy nagy álma pedig már megvalósult: azt csinálja, amit szeret és élvez.

Egyedi Anikó
"Igyekezni fogunk az ő tehetségét és ambícióit az én általános és business tapasztalataimmal ötvözni, kérdéseket feltenni, esetleges alternatív irányokra felhívni a figyelmét. Az eredmény és a remélhető fejlődés mindenképpen az ő érdeme lesz."