"A Nemzeti Kiválóság Program egykori díjazottja, Várvölgyi Evelin volt már bemondó egy vidéki tévében és önkéntes francia tolmács is. Nagy álma egy olyan szabadalmaztatható műszer,..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Várvölgyi Evelin

Ízek királynője

A Nemzeti Kiválóság Program egykori díjazottja, Várvölgyi Evelin volt már bemondó egy vidéki tévében és önkéntes francia tolmács is. Nagy álma egy olyan szabadalmaztatható műszer, amely gyorsabbá tenné a kávéban előforduló idegen anyagok kimutatását.

Szülei mindig azt mondták, nincs más dolga, mint tanulni. Még a középiskolában francia felsőfokú nyelvvizsgát tett, az angolban a középfokig jutott. „Az egyetemen az élelmiszeripari műveletek volt a kedvenc tárgyam. Szerettem a sok számítási példát, mindig nagyon érdekelt, hogyan működnek a berendezések és eszközök” – mondja Várvölgyi Evelin a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi karán töltött évekről.

 

Kutatómunkáját harmadéves egyetemista korában kezdte a tudományos diákkörben. A növényolaj-keverékek oxidációs stabilitásának és érzékszervi jellemzőinek elemzésével foglalkozott. Kiváló tanulmányi eredményeivel többször is köztársasági ösztöndíjat nyert, amit újabb nyelvek – az olasz, a török és a spanyol – elsajátítására költött. „Nem okoz gondot, hogy egyedül vágjak bele ismeretlen dolgokba. Nem ijedtem meg akkor sem, amikor kikerültem fél évre ösztöndíjjal a németországi Fuldába, ahol az ottani főiskola egyik professzora bevont az eszpresszó kávékkal kapcsolatos kísérletekbe” – meséli.

 

Visszatérve csatlakozott azokhoz a Közép-Európában egyedülálló kutatásokhoz, amelyek a fizika-automatika tanszéken folynak a kémiai érzékelő elektródokkal rendelkező elektronikus nyelvvel. 2012-ben felvették a doktori képzésbe, és kutatásai mellett méréstechnikát, automatizálást oktatott az egyetemen. A kávéitalokban előforduló tipikus ízhibák gyors meghatározásával foglalkozott. Eredményeiről szerzőtársaival több rangos hazai és nemzetközi konferencián, illetve elismert nemzetközi folyóiratban számolt be. Gyakorlatot szerzett az egyik multinacionális kávégyártó cégnél és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Doktoranduszi ösztöndíjat nyert kutatásaihoz a Nemzeti Kiválóság Programban: megtanulta, miként tud kutatóként közérthetően kommunikálni arról, amivel foglalkozik.

 

Minden újdonságra nyitott: az egyetem alatt úgy tartotta karban nyelvtudását, hogy külföldi csoportokat, Erasmusszal érkező diákokat kalauzolt Budapesten, a középiskolában pedig közel egy éven át bemondó volt a pásztói városi tévében. Jelenleg francia fordításokat vállal, és doktori disszertációjának befejezésén dolgozik. Imád sütni-főzni és sportolni, legyen szó capoeiráról, aerobikról, táncról vagy éppen röplabdáról.

 

„Mindenképpen szeretnék az élelmiszeripar közelében maradni, és a kutatási eredményeimmel megkönnyíteni a hatóságok, a vállalatok munkáját a kávé esetleges ízhibáinak felderítésében – mondja terveiről. – Számomra két dolog igazán fontos: a szakmám és az idegen nyelvek. Nem szeretnék külföldön dolgozni, mert nagyon élvezem a magyar főváros lüktetését. Én itt vagyok otthon.”

Antal Emese
"Céltudatosság, szorgalom, tehetség – ez jellemzi Evelint. A mentorprogram során arra törekszem, hogy látókörének szélesítése mellett megismertessem olyan emberekkel, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy még többet tudjon meg a szakmájáról. "