"Feltaláló, fizikus, biofizikus"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Fenyő Márta

Fenyő Márta

Siker – hatalom nélkül

Feltaláló, fizikus, biofizikus

Az ő befolyása – nagy szóval élve: hatalma – aligha mérhető hétköznapi mércével. Befolyásos embernek tartja magát? Válasza a kérdésre azonnali és határozott: „A szó mai értelmében egy kicsit sem vagyok befolyásos, semmiféle hatalmam nincs mások felett.

 

Tisztában van vele: a polarizált fény gyógyító hatásának felfedezésével számtalan olyan lábszárfekélyes emberen tudott segíteni, akik már rég letettek arról, hogy valaha is egészségesek lesznek. Az azóta eltelt harminc év során kiderült, hogy az Evolite, később Bioptron néven ismert gyógyító lámpa az emberek számos betegségén, szenvedésén képes segíteni. Ezért a hatása a világra mégsem szokványos: „Befolyásos ugyan nem vagyok, de a találmányommal valóban jelentős hatást gyakoroltam az emberek fizikai és lelki egészségi állapotára.”

 

A 80-as évek elején még eretnek állításnak tűnt, hogy polarizált fénnyel gyógyítani lehet. Rettenetesen nehéz volt meggyőzni az orvosokat, a tudományos világot. „A több évig tartó küzdelemhez adott nekem erőt az ügy iránti szinte fanatikus hit, az akarat, hogy segítsek a rászoruló, beteg embereken.”

 

Fenyő Márta fizikus kezdetben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai Intézetében dolgozott, ahol a lézerfény hatását vizsgálta biológiai makromolekulákon. Akkor fordult a figyelme a lézerfényforrás terápiás alkalmazásának irányába. Mester Endre professzor laboratóriumában ugyanis kis intenzitású lézerfényt használtak a nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyulásának gyorsítására. Fenyő Márta és munkatársai kimutatták aztán, hogy ezért a lézerfény polarizált volta a felelős.

 

Az eredmények birtokában az 1980-as évek elején megszületett az Evolite lámpa. Fenyő Márta Magyarországon hiába keresett a találmány gyártására és értékesítésére megfelelő céget. Végül a széles körű nemzetközi szabadalmi oltalom, a kiváló tudományos eredmények és nem utolsósorban a csodálatos gyógyulások felkeltették a svájci székhelyű Bioptron AG érdeklődését a találmány iránt. 1986-ban megvásárolta a találmány egész világra szóló gyártási és értékesítési licencét. Ekkor kapta a Bioptron márkanevet.

 

Az 1990-es évek közepén vette át a Zepter multinacionális cég a gyógyító lámpa licencjogait. Fenyő Márta 1990-ben az elsők között alapította meg férjével közös egészségügyi magánvállalkozását Budapesten, ahol polarizáltfény-terápiával gyógyítottak.

 

Egy feltaláló nyughatatlan kreativitása mindig új utakat keres. 1999-ben tette meg első szabadalmi bejelentését a teljes emberi test polarizáltfény-kezelésére alkalmas berendezésről. Bonyolult fejlesztési munka eredményeképpen megszületett a technológia, amely a polarizáltfény-terápiás ágy alapjául is szolgált. Végül az eljárás szabadalmaztatását 2004-ben indította el. 2007-ben találkozott a feltaláló és Klein Péter vállalkozó, akivel közösen kifejlesztették a polarizáltfény-terápiás ágyat, a Sensolite-ot. 2009 júniusában mutatták be a nyilvánosságnak.

 

Eredményes és sikeres embernek az ajtók könnyebben nyílnak. Sosem akart ezzel élni? – vetem fel. „Nem, soha! Az ismertségemnek köszönhetően viszont több tehetséges fiatal keresett  és talált meg olyan kérésekkel, hogy segítsek a pályakezdésben,  vagy az én kutatási területembe illeszkedő  diplomamunka témavezetésében. Felkértek nemes és jó célú alapítványok támogatására. Ilyen esetekben mindig készséggel rendelkezésre álltam.”

 

Feltaláló, fizikus, biofizikus. 1969-ben végzett az ELTE TTK kutató fizikus szakán. 1981-től 1989-ig tartott az Evolite (később Bioptron) gyógylámpa kifejlesztése. Ezt követte a Bioptron Gyógycentrum megalapítása és irányítása Budapesten. Majd kutatásokat és fejlesztési tevékenységet folytatott a Sensolite polarizáltfény-terápiás ágy kialakítása céljából. Két leánya, öt unokája van.

Rege Sándor Rege Sándor cikke