"Gazdag cukrászörökség és hagyomány jellemzi ezeket a helyeket, ahol a modern szemlélet találkozik a kiváló minőségű alapanyagokkal. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Sütemények birodalma

Gazdag cukrászörökség és hagyomány jellemzi ezeket a helyeket, ahol a modern szemlélet találkozik a kiváló minőségű alapanyagokkal.

Az üzleteket édes csokoládé és cukor illata lengi be, a vitrinekben pedig olyan művészien megkomponált cukrászkreációk sorakoznak, amelyek már-már túl szépek ahhoz, hogy megegyük őket. Fahéjas zsemle, sóskaramellás croissant-fánk, könnyű mangóhabbal töltött tortacsodák. Csupán néhány azon bonyolult sütemények közül, melyeket a világ leghíresebb cukrászdái készítenek.

 

A Habsburg Birodalom egykori kedvence


A patinás bécsi Demel cukrászda története egészen 1786-ig nyúlik vissza, mikor Ludwig Dehne letelepedett Bécsben, hogy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozzon. Az üzlet falai között a pincérek még mindig azokat az ikonikus desszerteket szolgálják fel, mint egykor, beleértve Sissy osztrák császárné kedvencét, az ibolyafagylaltot, a macskanyelvet és a mennyei Eduard Sacher-tortát.

 

 

A cukrászda egykor a felsőbb osztályok tagjainak kedvelt találkozóhelye volt, és a császári―királyi udvart is ellátta édességekkel. Az egész épületben érezni a Monarchia 19. századi atmoszféráját és eleganciáját. Az egyik leghíresebb itt kapható sütemény a Sacher-torta, amely csupán annyiban különbözik az eredetitől, hogy a lekvárt közvetlenül a bevonat alá teszik. A kávézó boltjában mutatós csomagolású bonbonokat és más édességeket vásárolhatunk, természetesen borsos áron. Érdemes azonban jó előre asztalt foglalni, a Demel ugyanis hírnevéhez méltón mindig zsúfolásig van emberekkel.

 

Egy falat Párizs


A francia cukrászda leginkább többemeletes, a szivárvány minden színében pompázó macaronhegyeiről ismert. Exkluzív édességei már nem csupán Párizsban kaphatók, ma már olyan nagyvárosok is árulják termékeiket, mint Milánó, Monaco vagy London. A Ladurée azonban több egyszerű cukrászdánál: maga a luxus, mely elegáns enteriőrben kézzel készített mennyei édességeket kínál. Érdekesség, hogy az ízek abszolút és tökéletes harmóniában állnak azzal a látványvilággal, melyet a párizsi cukrászat képvisel. A hely fő terméke természetesen a macaron, melynek ízeit az évszakhoz igazítják, így például az idei tavaszi kedvenc, a Marie Antoinette teakrémmel töltött, de persze vannak standard slágerek, mint a csokis, a feketeribizlis-ibolyás, vagy a málnás. A szecessziós stílusban épült cukrászdát még 1862-ben alapította Louis Ernest Ladurée. A drága édesség ötlete maga Ladurée unokájának fejéből pattant ki, majd meghódította az egész világot. Az üzlet belső dekorációjának elkészítésével Jules Cheret-t, egy híres festőművészt bízta meg, akit a Sixtus-kápolna és a Garnier Opera festményei ihlettek meg. A hely korábban a felsőbb osztálybeli urak találkozóhelye volt, később azonban egy teázó résszel is megtoldották, ahol már az elegáns francia hölgyek is szívesen látott vendégek voltak.

 

 

A kenyérmennyország  


Az Olaszországban található Panella pékség már 1920 óta készít kenyeret. Választékban nincs hiány, a tulajdonos család ugyanis több mint 80-félét készít. Néhány kenyeret és péksüteményt a Távol-Kelet és Arábia ihletett, mások régi római, görög és szicíliai recepteken alapulnak. A pékség népszerűségének köszönhetően kibővítette üzletét egy kávézóval is, mely olyan kiváló sörbetet, gyümölcsleveket és hagyományos süteményeket kínál, mint sehol másutt a világon. A pékség sztártermékei többek között az olasz ínyenc sütemények, mint a pisztáciás krémmel töltött tortácskák, a briós, vagy a vegyes bogyókkal ízesített muffin.

 

 

Tortacsodák mesterei


Allyson Bobbitt és Sarah Bell egy cukrászművészeti iskolában találkozott, ahol mindketten tanítottak. Már közös torontói üzletük megalapítása előtt komoly sikereket tudhattak magukénak. Allyson kiérdemelte év tortadesign-díját Kanadában, míg Sarah több országos cukrászversenyen is előkelőhelyen végzett. A közös boltjuk a Bobbette & Belle először a macaronokra specializálódott, majd később egyedi torták készítésével emelkedtek ki a cukrásztömegből. A kanadai művészek néhány év alatt világhírűvé váltak, mostanra pedig a legelegánsabb, legexkluzívabb eseményekre kérik fel őket. A sütemények ára azonban igencsak borsos, egy-egy tortakölteményért akár több ezer dollárt is kifizethetünk. A cukrászpáros a divat változásainak megfelelően, minden évben újabb és újabb kollekcióval rukkol elő. 

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.