"Ha Ázsiában igyekszünk a legjobb kávé nyomára bukkanni, Indiánál és Indonéziánál nem kell messzebbre menni.(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ázsiai kávészemek Indiától Indonéziáig

Ha Ázsiában igyekszünk a legjobb kávé nyomára bukkanni, Indiánál és Indonéziánál nem kell messzebbre menni.(x)

Tény, hogy az Indonéz Köztársaságot 18.000-nél is több sziget alkotja, kávétermesztés szempontjából Jáva, Szumátra és Celebesz (Sulawesi) jöhet szóba. Az indiai kávé legendája az 1600-as évekre nyúlik vissza, amikor állítólag egy Baba Budan nevű szufi szerzetes utazott keresztül Jemenen, ami akkortájt a világ kávéközpontjának számított, s itt ismerkedett meg nemcsak a kávéfogyasztás, de a pörkölés szokásrendszerével is.

 

S annyira megtetszett neki, amit tapasztalt, hogy a legenda szerint kicsempészett az országból egy kávécserjét, így amikor visszaért a hazájába, kedvére kísérletezgethetett a kávétermesztéssel. Persze, hogy ez a kis történet igaz-e vagy sem, arról a mai napig nem született bizonyíték, de tény, hogy ezen a környéken nemcsak Indiában, hanem Indonézia néhány szigetén is valóban fellendült a kávétermesztés az 1600-as évek végén, igaz, a hollandoknak köszönhetően, akik sikeresen elültették az első cserjét Jáva-szigetén, s 1706-ban megtartották az első kávészüretet.

 

 

India, a hatodik legnagyobb kávétermelő ország

 

Bár Baba Budan legendájának köszönhetően az ország gyorsan felkúszott a kezdeti időszakban a kávétermelő országos toposai közé, mára a hatodik helyen sikerült gyökeret eresztenie. Izgalmas arabicák és robuszták származnak erről a területről, s innen ered a világhírű monszun feldolgozási mód is.

 

Ahhoz, hogy India tartani tudja pozícióját, az iparág körülbelül egymillió embert foglalkoztat, és 250 ezer, döntő hányadában kistermelő segíti a munkájukat. A termés több mint 60 százalékát a robuszta adja, amely a déli, délnyugati tartományokban található, a maradék 40 százalék arabika pedig inkább az északkeleti és keleti területeken terem.

 

Feldolgozás tekintetében négy kávétípus és eljárás jellemző. A Cherry, vagyis a száraz eljárású feldolgozás, a Plantation Arabica, ami mosott eljárással előállított arabica, az „A” jelzésű feldolgozás adja a legmagasabb minőségű kávét, míg az alacsonyabb területekről származó, szintén mosott eljárással készült robusta fajta a Parchment Robusta. Végül a legismertebb eljárás, az úgynevezett monszun eljárás, amelyet leginkább a robusta fajtáknál alkalmaznak.

 

Lényege, hogy a monszun idején a kávécseresznyéket olyan raktárakban tárolják, amelyek oldala nyitott a monszun irányába. Az óceán felől érkező eső és pára jól átjárja a kávészemeket a gyakori forgatásnak köszönhetően, hiszen a termés 15-20 cm magasságban van szétterítve a raktárban. Ennek az érlelési folyamatnak a végére megváltozik nemcsak a savtartalom, de az ízvilág is, a kávészemek pedig kissé fásak lesznek, és tömörebb textúrájúak. Ez az eljárás a piaci igényeknek köszönheti létét, a felgyorsult tengeri szállítás miatt. Előtte, amíg a tengeren lassabban közlekedtek a hajók, az Old Brown Java kávészemek szinte ugyanezen az eljáráson mentek keresztül, csak indirekt módon. De ahogy felgyorsult a közlekedés és a tárolás, a sajátos feldolgozás megszűnt, ellenben a kávéfogyasztók hiányolták az ízvilágot. Így született meg mesterséges úton a „monszunkávé” és a Monsooned Malabar mint márka és típus.

 

Dobogós helyen az indonéz kávétermesztés


Miután a második világháború végének köszönhetően a hollandok 1949-ben engedélyezték az új indonéz állam szuverenitását, egy dolgot biztosan megtartott a szigetvilág a gyarmatosítás időszakából, mégpedig a kávétermesztést, kiváltképp Jáva, Szumátra és Celebesz szigetén. Viszont hiába virágzott a termőterületeken az arabika termesztése, az 1876-ban bekövetkezett levélrozsdajárvány után befejezték a Typica-ültetvényéken az arabikatermesztést, s inkább átálltak a valamivel igénytelenebb robusztára. Ez pedig meghozta számukra a világ kávétermesztésének harmadik helyét.

 

Jáva szigetén a rozsdavész után nem ültettek arabikát egészen az 1950-es évekig, ezért az össztermés csupán 10 százalékát teszi ki, de mivel új hibrideket és a régebbi Typica-változatokat igyekeznek újra telepíteni, érdemes figyelni erre a régióra. A kávészemeket leginkább mosott eljárással vagy a félmosott–félszáraz eljárással dolgozzák fel, ezért a kávé íze tiszta, enyhén mogyorós ízvilágú, legérdekesebb kávéja pedig a jemeni mocha fajta és a jávai arabika ötvözete, a Mocha Java.

 

Szumátrát szintén a rusztikusabb, földes ízjegyű robuszta elterjedése jellemzi, ugyanis a termelés egynegyede csupán az arabika, amiből a Typica a legelterjedtebb, de megtalálhatók itt Bourbon változatok és egyéb modern hibridek is. Arabika tekintetében Acen és Lintong tartományok az igazán érdemlegesek, hiszen a Gayo-hegység környékén 1300 méter felett találhatók az ültetvények, és kiváló minőségű arabicát adnak. Legismertebb kávéjuk a Mandheling, Lintong tartománynak az azonos nevű Lintong. Ugyanerről a környékről származik a kávépiac legjobb reklámfogásának számító cibetmacska története, ami a Kopi Luwak márkát tette világhírűvé. A történet lényege, hogy ennek az indonéz macskának annyira jó a szaglása, hogy kizárólag a legérettebb és legjobb minőségű kávészemeket eszi meg, melyeket több mint egy napig emészt. S mivel a cibetmacskának a gyomra is különleges, hála bizonyos enzimeknek, selymes ürülék távozik az elfogyasztott kávébabból, ami a feldolgozást követően a világ legjobbnak tartott kávéját adja… de azért ezen érdemes kicsit elgondolkodni vásárlás előtt.

 

Két karakteres kávé az ázsiai kontinensről a Nespresso kínálatában

 

Dharkan – Intenzitás 11


A Dharkan a megfelelő Arabicák kiválasztásával született, amelyek képesek elszenesedés nélkül elviselni a hosszan tartó pörkölést, melyet a kávészemek magas lipidtartalma enged. A kávéőrlemény egyik alkotóeleme a Jáva szigetéről származó Arabica- variáns. A kávé itt kiváló klíma- és talajviszonyokkal rendelkező ültetvényeken, többnyire őserdővel borított területeken terem. A termőföldek meredek, 10-40 százalékos lejtésű hegyoldalakon fekszenek.

A talaj vulkanikus, a páratartalom pedig 80-90 százalékos. Ezek a körülmények kiegyensúlyozott és kerek ízvilágú kávét eredményeznek.

 

A Dharkan Grand Cru kávéőrlemény kifezetten sziruposan testes espresso, intenzív pörkölt aromákkal, melynek fogyasztása ristrettoként (25 ml) is javasolt.

 

Indriya from India – Intenzitás 10


Egy klasszikus pure origin kávé a kínálatban, mely indiai arabica és magas minőségű robusta keverékéből áll. Érdekessége, hogy a termesztett arabica fajták szegfűszeg, bors, vagy más fűszernövények árnyékában nevelkednek. Ezáltal a kávé megkapja a szükséges árnyékolt, szűrt fényt, másrészről pedig egyedi, fűszeres ízt eredményez, a talajból felszívott tápanyagok következtében.

 

A kávéőrlemény ideális karakterének kialakításához a szakértők enyhén pörkölték az arabicát, de hosszabb idő alatt, azért, hogy a kifinomult aromaanyagok kibontakozhassanak.

A Robustánál rövidebb, de erősebb pörkölést alkalmaztak, a testesség és intenzív ízek kihangsúlyozása végett.

 

Ez a tiszta eredetű kávé igen testes, alacsony savasságú, de erősen felfedezhetjük a száraz fűszeres ízjegyeket, lecsengése pedig hosszan tart. Fogyasztása espressóként és ristrettóként egyaránt intenzív kávéélményt ad.

La femme La femme cikke 2017. február
címkék:
Táplálkozás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.