"Olyan fiatalon lett példakép, amikor sokan mások még önmagukat keresik.(X)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A legkedvesebb cápa

Olyan fiatalon lett példakép, amikor sokan mások még önmagukat keresik.(X)

Az ötszörös olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok úszó 92 aranyérmet, 64 nemzetközi, 132 országos érmet gyűjtött eddig, és még hol van a világbajnokság! Hétszer választották az év úszójának - mindezt úgy, hogy számára asztmája miatt még nehezebb az úszás.

 

 A cápák úszva születnek - így üdvözli Cseh László világbajnok úszó honlapja látogatóit. Tény, hogy lételeme a víz, gyors, kitartó és küzd a legvégsőkig. Ám ha a cápák ilyen barátságosak és megnyerőek lennének, nem lenne szükség delfinekre. Most az augusztusi világbajnokságra készül, ez alkalomból beszélgettünk.

 

 

Augusztusig nincs is megállás?


Igen, de nyaranta ez teljesen normális. Lesz azért egy hónapnyi pihenő.

 

Hogy telik majd ez az idő, amikor elengedi magát, a szigorú rutinból kitör, és azt csinál, amit akar?


Sokáig alszom. Aztán fél napra elmegyek horgászni, és természetesen fogok egy csomó halat. Este pedig a kedvesemmel elmegyünk mozizni, majd a hosszú nap után bezuhanunk az ágyba.

 

A legutóbbi interjúiban leggyakrabban az újítás hangzott el - mindig keresi az újat, a jobbat? Például amerikai útja után a magyartól teljesen különböző ottani úszómódszerekből emelt át elemeket.


Mindig az érdekelt, hogyan tudok fejlődni, előre lépni. Ha eljutok egy szintre, de nincs, ami továbbvisz, feljebb juttat, akkor inkább elhagyom a megszokott utat. A megszokások egy idő után biztos, hogy akadályoznak abban, hogy a terveimet megvalósítsam.

 

Mikor elégedett magával?


Amikor a medencéből kilépve azt érzem, hogy mindent beleadtam, amit tudtam, kiadtam magamból. Amikor nem azt érzem, hogy még mennyi maradt bennem, csak valamilyen okból nem tudtam ezt megmutatni.

 

Nem érmeit említette, pedig minden évben minden nagypályás világversenyen szerzett. Nem foglalkozik a rekordokkal, nem kérkedik a sikereivel. Lenne oka rá, még sincs elszállva - miért?


Vagy éppen ezért. Gondolom, ebben a neveltetésem is szerepet játszik.

 

Mi a helyzet a kudarccal, azt hogy viseli?


A rövid válasz, hogy jól. A pozitív dolgok megerősítenek, de tanulni a negatívokból is lehet, sőt kell is. Mindenki hibázhat, kisebbet vagy nagyobbat. Nincs tökéletes ember, nincs tökéletes, kudarctól mentes pálya, ahol nincsenek bukkanók. Csak tudni kell levonni a következtetést, kijavítani és továbblépni. A hibákat végiggondolom, a kudarcokból nagyon sokat tanulok – e nélkül talán nem is értem volna el ilyen eredményeket. De nem rágódom azon, ami elmúlt, mert az nem visz előre. Minek? Ha ennyire voltam képes, elfogadom. Ha tudom, hogy lehetett volna jobb is, akkor azt akarom elérni. Előre kell nézni, és ha lehet, többé nem elkövetni ugyanazt a hibát. Mindig legyen valami, ami motivál. Soha nem szabad feladni – e nélkül nem érdemes csinálni.

 

Ki segít idáig eljutni?


Család, barátok, edző, sporttársak. Ha valami nem sikerült, akkor is pozitívan álltak hozzá, hogy legközelebb sikerülni fog, és ez sokat segített. De legtöbbször magammal rendezem le.

 

Szeret küzdeni, élvezi a versengést? Az ön neve és Michael Phelpsé együtt vonul be a sporttörténelembe.


Őszintén mondom, hogy kell egy ilyen remek ellenfél, hogy megmutathassam, mi van bennem. Úgy tekintek rá, hogy nélküle én nem lennék ilyen jó, mert mindig jobb és jobb teljesítményre ösztönöz. Így nem fordul elő, hogy elbízom magam, hogy úgyis én vagyok a legjobb, hogy a kis teljesítmény, ha nem a maximumot nyújtom, az is elég a győzelemhez.

 

Nagy áldozatot kíván, ha valaki idáig akar eljutni?


Nekem ez nem áldozat: ez a normális, ehhez szoktam hozzá. Lehet, hogy van egy-két dolog, amit megbántam, mert elszalasztottam egy koncertet vagy kimaradt egy esemény az életemből, de nem tudnék most egyet se mondani – nekem ennél emelkedettebbek a céljaim.

 

Azt is tudja, mit szeretne 15-20 év múlva csinálni?

 

Addig folytatom az úszást, amíg jól megy, és a legjobbat nyújtom. Nem érné meg órákon át edzeni azért, hogy elkapjam az ötödik helyet, ha már tudom, milyen a csúcson lenni. Amúgy mindig a következő kihívás lebeg előttem. Nem tervezem, nem álmodozom arról, ha majd nem fogok úszni. Legyen egy jó életem, családom, majd bejárok dolgozni, jól érezzük magunkat, utazunk.

 

Számolta, vajon hány kilométert tett meg pályája során?


Megbecsülni sem merem, mennyit, nyilván rengeteg, ahogyan sok országban jártam már. Minden kontinensen jártam már, kivéve Amerika déli részét. De már úgyis lassan Rió felé kell tendálni.

 

Merre járt legutóbb?


Franciaországban, Canet-en-Rousillonban egy versenyen - jó verseny volt! Szeretem Franciaországot, nagyon szép. Gyakran járok oda versenyezni, mindig jól érzem magam. Bár nincs sok idő alaposan szétnézni, azért egy-egy városról szerzek benyomást.

 

És merre visz a következő útja?


Oroszországba, a világbajnokságra. Egyik úszó barátom amúgy meghívott Trinidad és Tobagóba, de sem időm, sem energiám nincs, hogy meglátogassam. Lehet, hogy egyszer még sort kerítünk rá.

 

A vízben elemében van - mi a helyzet a repüléssel?


Kezdetben kötelező, szükségszerű volt. Majd megszerettem.

 

Flying Blue törzsutasként mi a legfontosabb önnek?


A kényelem, a minőségi szolgáltatások érezhetően megkönnyítik az utazást. A több órás átszállásokat rosszul viselem, de a pluszszolgáltatások, a külön várótermek ezen segítenek. Jó érzés, hogy úgy érzem, az igényeimet személyre szabottan teljesítik.

La femme La femme cikke 2015. július
címkék:
Autó
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.