"Harminc éve látjuk, de nem kerültünk közelebb hozzá. Androgün, rejtélyes, áttetsző, megbabonázó, kísérteties."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A punk múzsa

Harminc éve látjuk, de nem kerültünk közelebb hozzá. Androgün, rejtélyes, áttetsző, megbabonázó, kísérteties.

A jelzők egész tára sem fejezi ki, milyen is Tilda Swinton. A korai underground évek után a hollywoodi hírességek közé került, mégis excentrikus és megfejthetetlen maradt. Néha megesik, hogy uramnak szólítják. Mert magas, mert nem sminkeli magát, és mert úgy néz ki, ahogy. Pontosabban éppen úgy néz ki, mint önmaga.

 

Meg sem próbál úgy tenni, mintha átlagos lenne. Fehér alapon fehér, mint egy japán butoh színész. Sötétzöld szemével, hegyes arccsontjával, vékony ajkával, magas homlokával olyan, mintha egy Lucas Cranach- vagy egy Vermeer-képből lépett volna ki. Derek Jarman rendező, akinek első filmszerepét köszönheti, azért választotta őt, mert Caravaggio nőalakjaira emlékeztette. Olykor dédanyja, Mrs. George Swinton vonásai tűnnek fel rajta, a skót arisztokrácia elbűvölő szépségéé, akit John Singer Sargent az 1800-as évek végén festett le. Divattervezők múzsája, akik egy David

TILDA SWINTON
"Divattervezők ihletője, akik egy földönkívüli punk és I. Erzsébet királynő XXI. századi utódját látják benne."
Bowie-féle földönkívüli punk és I. Erzsébet angol királynő XXI. századi utódját látják benne. Lehetetlen nem ránézni. Egyike azon ritka színészeknek, akik láttán egyértelmű, hogy azt a szerepet csakis ő játszhatta el.

 

 

A látszat csal

 

Filmográfiája valóságos vizuális tanulmány arról, mit jelent másnak lenni, mint akit éppen látunk: nem nőnek, nem férfinak, nem britnek, nem sztárnak. Az optikai illúziók között ő mégis mindvégig hamisíthatatlanul önmaga maradt.

 

A kilencvenes években ő volt a legművészibb a művészek között. Sosem félt attól, hogy a hatásvadász jelzőt akasztják rá, következetesen kereste a provokatív és művészileg érzékeny helyzeteket. Elvégre hány sikeres színésznő kockáztatná meg, hogy egy hetet üvegkalitkába zárva töltsön, mint ahogyan 1995-ben tette egy galériában! Vagy ki vállalná a mocskos szájú Soho-beli pincérnő szerepét ikerterhesen! És hányan mutatnák meg magukat a kamerának meztelenül, csupán négy héttel szülés után!

TILDA SWINTON
"Sosem félt attól, hogy hatásvadásznak tartják, de következetesen kereste a provokatív és művészileg érzékeny helyzeteket."

 

Jellemző rá, hogy 2008-ban saját filmfesztivált alapított Nairnben, amit Ballerina Ballroom Cinema of Dreamsnek nevezett el. Olyan szürreális, hogy egyik kedvenc rendezője, Wes Anderson is megirigyelné. A fesztivál igazából egy guruló mozi, amelyet barátjával, Mark Cousins íróval tolt körbe a skót Felföldön, mindezt kiltbe, kockás skót szoknyába öltözve.Nem ám hollywoodi, hanem iráni és indiai filmeket mutattak be. A belépő 3 font vagy egy tál házi sütemény volt. Ezt azért elég nehéz lenne elképzelni az angol film többi nagyasszonyáról…

 

A teljes cikk a La femme 2015. őszi számában olvasható.

Iván Viktória Iván Viktória cikke 2015. november
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.