"Szegeden, "Csontváry-szentélyben" Haydn, Lajtha László és Juan Crisostomo de Arriaga dallamai csendülnek fel."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csontváry zenéje

Szegeden, "Csontváry-szentélyben" Haydn, Lajtha László és Juan Crisostomo de Arriaga dallamai csendülnek fel.

A nagy Tarpatak a Tátrában” című monumentális kép megfestése előtt Csontváry Kosztka Tivadar hosszasan tanulmányozta a völgy környezetét: a hangulat mély ütemét, a természet zenéjét hallgatta, majd vetette vászonra.

 

 

Október 19-én zeneszóval telik meg a festménynek helyet adó kiállítótér: Csontváry kifejező művészetét megelevenítő, expresszív muzsikát hallhatnak az érdeklődők Változatok vonósnégyesre címmel szerdán este 7 órától a Móra Ferenc Múzeumban.

 

Csontváry Kosztka Tivadar a természet zenéjét, ütemeit festette meg „A nagy Tarpatak a Tátrában” című, óriási méretű alkotásán. Ahogy Önéletrajzában írja: „a nyarat a Magas Tátrában töltöttem, s […] csak figyeltem és bámultam a természet monumentális szépségét, a hangulat csendes mély ütemét, a gyönyörnek a legszebb természet zenéjét.” A természet hangjai, muzsikája ihlették meg a művészt monumentális festményének elkészítésekor.

 

A Móra Ferenc Múzeumban kiállított alkotás termében komolyzene várja a látogatókat szerdán este: a kivételes művek között, a „Csontváry-szentélyben” csendülnek majd fel Haydn, Lajtha László és Juan Crisostomo de Arriaga művei. A darabok Csontváry művészetéhez hasonlóan szintén kifejező, expresszív jellegűek, kiegészítik vagy éppen új értelmet adnak a kiállított remekműveknek.

 

Az október 19-én 19 órakor kezdődő, Változatok vonósnégyesre című koncerten Márffy Gabriella és Januly Ida hegedűn, Masopust Péter brácsán, Ludmény Sebestyén pedig csellón működik közre a Móra Ferenc Múzeum Csontváry- kiállításán.

 

A koncertnek hátteret adó kiállítás természetesen ennél hosszabb ideig, 2011. december 12-ig szolgálja örömünket. A most látható, ám rendhagyó Csontváry-kiállítást két helyszínen rendezték meg: a korai grafikákat és festményeket Szentesen, míg a későbbi, emblematikus alkotásokat – többek között a Magányos cédrus vagy a Római híd Mosztárban - a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be.

La femme La femme cikke 2011. szeptember
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.