"A „Művészek a békéért” kezdeményezés igazi csemege lesz azok számára, akik kedvelik az autentikus népzenét."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hidak zenei pilléreken

A „Művészek a békéért” kezdeményezés igazi csemege lesz azok számára, akik kedvelik az autentikus népzenét.

Sebestyén Márta pályájának egy újabb állomása, természetes folytatása lesz november 5-én az UNESCO „Művészek a békéért” kezdeményezése keretében megvalósuló produkció, melynek során a közös pentaton skála pilléreire ver hidat a görög és a magyar zenei motívumok között, neves vendégművészek segítségével.

 


A világhírű énekes zenepedagógus édesanyja révén került kapcsolatba a zenével, aki Kodály Zoltán egykori tanítványa volt. A népdalok világa hamar magával ragadta, tehetségére már fiatalon felfigyeltek. Az Év énekesnője elismeréstől kezdve a Liszt-, Prima Primissima- és Kossuth-díjon át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjéig mára szinte valamennyi jelentős hazai díjat megkapott, de az Oscar-díjas Angol beteg c. filmben és Deep Forest Grammy-díjas albumán is énekelt. Zenei termékenységét, művészetének sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása során saját albumai mellett különböző formációkkal számos lemezen működött közre. Előadásában a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette a magyar népdalok sajátos hangulatát, mintegy harminc nyelven előadott énekeivel földrajzi, szellemi és kulturális távolságokat hidal át. Átütő sikerére jellemző, hogy szeptemberben az 50 legbefolyásosabb magyar nő közé választották.

 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyar és a görög zene között von párhuzamot, a műsor alapját csángó és epiruszi motívumok képezik, melynek során a táncházi hagyomány is találkozik a trák zonaradiko tánccal. A „hídépítésben” a The Görögs Ensemble, a Bridges sikeres thesszaloniki premierjén is közreműködő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalomművész, a hazai világzenei élet egyik legkiemelkedőbb alakja lesz a segítségére.

 

Program

 

2011. november 5.,  szombat 19.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Sebestyén Márta & The Görögs Ensemble: Hidak
Görög-magyar zenei párhuzamok

Sebestyén Márta – ének, furulyák, Balogh Kálmán – cimbalom
The Görögs Ensemble:
Szofia Labropoulou – kanun, hangszerelés, Urania Labropoulou – santur, Periklisz Papapetropoulosz – lafta, saz, Nikosz Paraoulakisz – ney, kaval, Janisz Plagianakosz – bőgő, Sztratisz Pszaradelisz – líra, lafta, saz, Dimitrisz Emmanouil – ütőhangszerek

La femme La femme cikke 2011. november
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.