"A felújított Pesti Vigadó eddigi egyik legszínvonalasabb tárlata nyílt meg 2015. június 12-én, kilenc művész alkotásából."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Arany Város Vándorkiállítás

A felújított Pesti Vigadó eddigi egyik legszínvonalasabb tárlata nyílt meg 2015. június 12-én, kilenc művész alkotásából.

E dicsérő szavak Mendelényi Zoárdnétól, a Pesti Vigadó vezető kurátorától hangzottak el az Arany Város Vándorkiállítás ünnepélyes megnyitóján. Az impozáns épület ötödik szintjén lévő kiállítótérben csaknem száz alkotás látható: festmények, fotók, gobelinek, tér- és síkplasztikák. Eltérő kifejezésmódok, stílusok, technikák rajzolódnak ki – olykor szó szerint –, mégis sajátos egységbe, „eszmetérképbe” fonódnak.

 

Egykoron valamennyi művész a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt, többségük vagy negyven esztendeje végzett. Az Arany Város Vándorkiállítás elnevezésű csoport főként az 1969–73-as évfolyam öregdiákjaiból verbuválódott, Kecskés Zoltán grafikusművész és Székely Judit textilművész vezetésével. Négy évtized elteltével a Facebook  közösségi háló hozta őket ismét össze, immáron kiforrott, meglett művészekként. Úgy érezték, hogy a volt „kisképzős” múlt úgy kapcsolja össze őket – kifejezésmódjukat, életszemléletüket, eszmevilágukat –, mint valami köldökzsinór. Mivel Kecskés Zoltán nagykőrösi, így vették fel nevükbe a költő, Arany János nevét, aki az alföldi város jeles tanára volt.

 

 

A csoportnak tizenketten tagjai, közülük kilenc művész alkotásai láthatók a Pesti Vigadóban: Székely Judit, Kneisz Eszter, Tápai Nóra textilművészek, Homolya Gábor, Kállay Zsolt, Kecskés Zoltán, Császár Gábor, grafikus képzőművészek, Marie Breznay (Párizs)  festő- és fotóművész, Radó László festőművész művei. Idén ez már negyedik tárlatuk Nagykőrös, Monor és Pécs után.

Remek, vidám művészeti közösségként jellemezte a társaságot Molnár Eszter művészettörténész a kiállítás megnyitóján, aki azt hangsúlyozta, hogy a tagok fiatalon ismerték meg egymást, s a múlt, a közös gyökerek olyan közösségi erőt teremtenek, amely egyben valódi, élő alkotóközösséggé is formálja a tagokat. Olyannyira, hogy a közösen átgondolt, szervezett vándorkiállításokra új művek is születnek.

 

„Különböző karakterek, egyéniségek vagyunk, saját stílusunk, világunk van, mégis egy hullámhosszon mozgunk – fogalmazza Radó László festőművész, a csoport oszlopos tagja. – Noha sokarcú a kiállításunk, mégis úgy érzem, ez a változatosság egy egységes, meditatív, csendes harmóniává olvad össze. Esztétikus, elegáns a tárlatunk, sok érzés, gondolat van az alkotásokban. És persze egy kis fricska, humor, önirónia. Legalábbis erre törekszünk. Ezért nagy örömmel és alkotásvággyal dolgozunk egy közös célért. Jólesik megmutatkozni a világnak, az embereknek, a művészet iránt érdeklődőknek. Tudom, egy kicsit idealisták vagyunk: lehet együtt is valamit létrehozni? Igen!  Mert a művészettel szebbé, jobbá, boldogabbá tehetjük a világot, az emberek hétköznapjait!”

 

A kiállítás 2015. július 12-ig látható.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2015. június
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.