"Több mint 500 pályamű közül választották ki a TETT-mesepályázat díjazottjait. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémián került sor. (x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Mese és tudomány

Több mint 500 pályamű közül választották ki a TETT-mesepályázat díjazottjait. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémián került sor. (x)

Állatok, kémiai elemek, izgalmas helyek, de leggyakrabban a minket körülvevő természet ezernyi arca köszönt vissza azokban az alkotásokban, amelyek A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködésében 6–18 éves diákoknak meghirdetett természettudományos ihletésű mese- és novellaíró pályázatra érkeztek. „A pályázatok zöméből megkapó módon árad a természet erőteljes szeretete” értékelt ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a TETT ötletgazdája, a pályázat zsűrijének tagja, aki szerint ezt az ősi kapcsolódást még a mai digitális kultúra sem képes felülírni. Ennek szellemében kérte fel a professzor a pályázat védnökeinek a Döbrentey Ildikó – Levente Péter alkotópárost.

 

A pályázatra több mint ötszáz alkotás érkezett az ország különböző részeiről és magyarlakta vidékekről a határokon túlról (a részletek a mellékelt térképen követhetők nyomon).

A legkisebbek között egy kapuvári testvérpár, Horváth Adél és Lili vitte el a pálmát, a következő kategóriát a szigetszentmiklósi Malaczkó Réka nyerte, míg a legnagyobbak mezőnyében a kilencedikes Péter Imre alkotása győzedelmeskedett. A kategórianyertesek mellett további 14 diák pályázatát ítélte kimagaslónak a zsűri – ők a győztesekkel együtt vehették át jutalmaikat a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében megrendezett ceremónián. A zsűri végül mindhárom korcsoportban további második vagy harmadik díjat is kiosztott, így összesen tizenkét alkotás kerülhetett dobogóra. A díjazottak e-könyv olvasót és ajándékutalványokat vihettek haza, az első helyezettek kétszáz-, a második helyezettek százötven-, a harmadik helyezettek százezer forint értékben. Továbbá a Richter, a Szabó Szabolcs Alapítvány és a pályázat védnökei, Döbrentey Ildikó és Levente Péter, egy-egy

MESEKÖNYV IS LESZ
A legjobb írásokból könyv készül, amit minden, a könyvben szereplő alkotó megkap.
különdíjat is odaítéltek. Az ő jutalmuk a harmadik helyezettekhez hasonlóan százezer forint értékű ajándékcsomag volt. A díjátadón további 35 kiemelkedő alkotás szerzőjét a zsűri könyvcsomaggal jutalmazta. 

 

„A több mint ötszáz pályázó diák tudást sugárzó, merész, természetes humorral is megáldott gondolatai meggyőzően bizonyítják határtalan természettudományos érdeklődésüket, talpraesettségüket és jó íráskészségüket” – fogalmazott Döbrentey Ildikó meseíró, a zsűri tagja. Szintén a minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődést emelte ki dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője. „Bízhatunk a jövőben, hiszen az értelem és az érzelem ebben a kezdeményezésben is jól megtalálta egymás társaságát” – tette hozzá.

„Fontos üzenete van annak, hogy milyen sokak gondolatait mozgatta meg a természettudományok különböző ágainak beépítése a mesék világába” – hangsúlyozta Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint a pályázat eredményei megalapozzák annak reményét, hogy megfelelő oktatási programokkal sokkal több gyereket lehet a természettudományok irányába vezetni a jövőben.

 

A TETT-pályázatot 2021-ben első alkalommal hirdette meg az Sz2A a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére és támogatásával, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter alkotópáros védnökségével általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő diákok számára, hogy a tanulók bemutathassák, számukra mit jelent a természettudomány – környezet- és természetismeret, földrajz, biológia, fizika, kémia –, milyen hasznosítható tudást és élményt nyújt a terület felfedezése, megismerése és szeretete, mindezt mesei köntösben.

 

A díjazott mesék elérhetőek a  www.tettmesepalyazat.hu oldalon. A zsűri válogatása alapján a legjobb írásokból könyv készül, amit minden, a könyvben szereplő alkotó megkap majd.

La femme La femme cikke 2022. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.