"Neves horvát és külföldi művészek lépnek fel Cres szigetén, az ódon hangulatú Osor városkában az augusztus végéig tartó zenei estek sorozatban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Csodálatos dallamok Cres szigetén

Neves horvát és külföldi művészek lépnek fel Cres szigetén, az ódon hangulatú Osor városkában az augusztus végéig tartó zenei estek sorozatban.

A horvát komolyzenei esemény mára a nemzetközi jelentőségű fesztiválok között tartják számon. Így a pénteki nyitókoncertet az osori Mária Mennybemenetele reneszánsz templomból a Horvát Rádió és Televízió élőben közvetíti. Az immár 37. alkalommal tartandó fesztivál ünnepélyes megnyitóján ott lesz Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök, a programsorozat fővédnöke is.

 

 

Az események részeként 17 komolyzenei koncertet tartanak az adriai szigeten. A leghíresebb hazai művészek mellet a Horvát Rádió és Televízió szimfonikusai, valamint a szlovén filharmonikusok vonós kamarazenekara és egy veronai vonósnégyes is játszik.

 

Osor városa az észak-adriai Cres-szigeten, a Cres és Losinj közötti keskeny tengeri csatorna partján helyezkedik el. Illír település volt, majd a római korban municípium. A rómaiak által ásott csatorna által fontos kereskedelmi központtá vált, akkor csaknem 20 ezer lakosa volt. Róma után bizánci uralom alá került, 1105-ben pedig Könyves Kálmán királytól kapott városjogot.
A város 15. század elején velencei fennhatóság alá került. Amerika felfedezése után megváltoztak a hajóútvonalak, amelyek már elkerülték Osort, így a város hanyatlásnak indult. A sikátoros, ódon városkát napjainkban mintegy hetvenen lakják, a település közigazgatásilag Losinj városához tartozik.

 

A koncerteknek otthont adó 15. századi Mária Menybemenetele-templom a horvátországi reneszánsz egyik legszebb épülete.

 

Fotó: www.landschaftsfotos.at

La femme La femme cikke 2012. július
címkék:
Fesztivál | Koncert | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.