"Királynőkhöz, színésznőkhöz tartoztak, valódi és eszmei értéküknek köszönhetően milliárdokat hoztak az aukciós házak konyhájára."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Legendás ékszerek kalapács alatt

Királynőkhöz, színésznőkhöz tartoztak, valódi és eszmei értéküknek köszönhetően milliárdokat hoztak az aukciós házak konyhájára.

Ezek a pompázatos ékszerek nem csupán kiegészítőként funkcionálnak: tiszteletet, családi kötelékeket, szerelmet olykor pedig rangot jelképeznek, máskor pedig, mint a gyémánt, az állandóságot és az ártatlanságot jelenítik meg. Ezek a nem mindennapi darabok tulajdonosuk halála vagy egyéb okok miatt gyakran végzik „kalapács alatt”. A jól ismert angol árverésen az aukció vezetője kikiált egy árat, amely elindítja az árverést. A vevők egymás ajánlatait túllicitálva haladnak egyre nagyobb összegekre, míg egyetlen győztes nem marad. Évek óta a két legnagyobb bevételt lebonyolító aukciós ház a Christies és a Sotheby’s.

 

A Windsori hercegnő ékszerei


A többszörösen elvált amerikai asszony, Wallis Simpson arról volt nevezetes, hogy sikerült neki a lehetetlen: elcsábította VIII. Eduárd brit királyt, és még arra is rávette, hogy mondjon le érte a trónról. A herceg természetesen ékszerek tucatjaival halmozta el kedvesét. A Van Cleef and Arpels ékszerház, a Cartier-vel karöltve készítette el egykor a Windsori hercegné pazar gyűjteményét. A 20. század legfontosabb ékszerkollekciójaként emlegetett együttes a hercegné halála után kalapács alá került. A mesés kollekció több mint 300 darab ékszer-különlegességből állt, közülük kiemelkedőnek számított egy 1940-ből származó flamingóklip, melyet a Cartier készített, és rubinnal, zafírral, smaragddal, valamint gyémánttal díszített. A kollekció egyes darabjait a Sotheby aukciós ház a becsült értékük többszöröséért adta el. 1987-ben a gyűjtemény egy része 50 millió dolláros bevételt hozott, amivel egészen a 2011-es Elisabeth Taylor-aukcióig tartotta az egyetlen tulajdonostól származó ékszerkollekcióból befolyt összeg rekordját.

 

 

Az Elisabeth Taylor-kollekció


A híres színésznő Elisabeth Taylor életében elképesztő mennyiségű ékszert halmozott fel. A kollekció 137 millió dolláros áron kelt el a Christie’snél, ezzel pedig újabb rekord született. A 80 darabos tételben helyet kapott néhány olyan különleges ékszer is, amelyet még férje, Richard Burton ajándékozott a színésznőnek, illetve egy 16. századi gyöngysor, mely egykor Tudor Mária angol királyi hercegnőé volt. A nyakék több mint 11 ezer dollárért kelt el. A The Taj Mahal Diamond, egy indiai gyémánt-jade nyakék Richard Burton ajándékai közé tartozott, és aukciós ára, 8 millió dollár, jócskán túlszárnyalta az előzetes becsléseket, amelyek 300 ezer és 500 ezer dollár közöttire tippelték az eladását. A kollekció tartalmazta emellett a 33 karátos Elisabeth Taylor-gyémántot is, mely a színésznő egyik nagy kedvence volt. „Különleges érzés viselni ezt a gyűrűt, amikor rajtam van, teljesnek érzem magam” – mondta egyszer Taylor.

 

 

Gina Lollobrigida kincsei


A sokakat érintő Bulgari-szenvedély többek között Gina Lollobrigidát sem kerülte el. A 2013-as nagy aukciót, amelyen a híres színésznő ékszereit árverezték el, hatalmas érdeklődés övezte, különösen azok körében, akik régóta szerették volna megszerezni Lollobrigida 1964-ből származó gyémánt és smaragd Bulgari-fülbevalóit. Az aukción összesen 4,74 millió frankért (1,12 milliárd forint) kelt el az a 23 becses ékszer, többségében a Bulgari műhelyeiben, az 1950-es és 1960-as években készült remekmű, amelyet a 85 éves olasz színésznő bocsátott áruba abból a célból, hogy egy őssejtkezeléseket végző nemzetközi kórház olaszországi létrehozását támogassa a bevételből. A nevezett fülbevaló 2,29 millió svájci frankot, azaz 541 millió forintot hozott. Az árverést szervező Sotheby's szerint saját kategóriájában még soha ennyit nem adtak egy pár fülbevalóért, legalábbis aukción.

 

 

Margaret hercegnő gyűjteménye


II. Erzsébet hányatott sorsú húga, VI. György király leánya, a méltatlanul mellőzött Margaret sem panaszkodhatott az ékszeresládikája tartalmára: számos egyéb bámulatos darabon túl ott rejtőzött (és a hercegnő 2002-ben bekövetkezett halála után újra a királyi család tulajdonába került) egy M monogramos, koronás gyémánt melltű, valamint a híres Poltimore-tiara, amely onnan kapta a nevét, hogy eredetileg Lady Poltimore-nak készítették 1870-ben. A tiara különlegessége, hogy többfunkciós – egy csodálatos nyakékre és 11 brossra bontható. A Christie’s kétnapos aukciójának első napján az ékszerek 17,3 millió dollár bevételt hoztak. Az egyik legjelentősebb darab az említett tiara volt, amelyet Margaret 1960-ban tartott esküvőjén viselt, amikor Lord Snowdonhoz ment feleségül: 1,7 millió dollárért kelt el. 

 

 

Maria Callas

 

Maria Callas a világ egyik legnagyobb operaénekese volt, a Milanói Scala igaz királynője. Két hatalmas szenvedélye volt: az éneklés és a szerelem. Ám mindkettő elhagyta, először a hangja, végül élete nagy szerelme, Onassis, a görög hajómágnás. Viharos szerelmi életének és riválisainak köszönhetően az énekesnő a városi pletykák egyik központi alakjává vált. Igazi díva volt, aki feltűnő gyöngy és gyémánt ékszereivel mindenütt magára vonta a figyelmet. Callas 1977-ben bekövetkezett halálakor ékszereit egy barátjára hagyta, s ő bocsátotta áruba a kincseket. Értékes ékszerkollekciójában kiemelt helye volt egy gyémánt-, illetve rubinklipnek, amely egyike volt a 2004-es árverésen elkelt ékszereknek. Az aukciót Genfben rendezte meg a Sotheby’s, az ékszerek 1 860 000 dollárért keltek el. Közülük Callas 11-et férjétől, Giovanni Battista Meneghini iparmágnástól kapott az 1950-es években. 

 

La femme La femme cikke 2014. december
címkék:
Divat | Ékszer
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.