"Mitől válik egy épület mértékadóvá, jelképpé, igazodási ponttá − olyan hellyé, amelynek megtekintése nélkül nem érdemes meghalni, sőt élni sem? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Épületikonok

Mitől válik egy épület mértékadóvá, jelképpé, igazodási ponttá − olyan hellyé, amelynek megtekintése nélkül nem érdemes meghalni, sőt élni sem?

Magasságában, kiterjedésében, stílusában, újszerűségében, technológiájában, történetében vagy egészen másban kell keresnünk egy-egy emblematikus épület titkát?

 

Bilbaót az 1980-as években az útikönyvek szinte kihagyták Spanyolország nevezetességei közül. A baszkok sem voltak büszkék legnagyobb városukra, szürke, füstös, szomorú iparvárosként gondoltak rá, ahol egyre több a tönkrement gyár, a rozsdásodó kikötő. Úgy tűnt, az észak-ibériai metropolis előtt bezárult a jövő, a súlyos megélhetési gondokkal küzdő bilbaóiakon csak a csoda segíthet. A városvezetés egyszer aztán mégiscsak gondolt egyet. José María Gorordo polgármester vezetésével – az ország friss EU-tagságát kihasználva – meghirdették a város revitalizációjának programját, melynek lényege az volt, hogy teljes arculatváltást megvalósítva Bilbao váljon globális kulturális és szolgáltató várossá. A széles nemzetközi kutatásokon alapuló városfejlesztési koncepció kiterjedt az élet minden területére, sőt arra is hangsúlyt helyezett, hogy összefogja és meggyőzze az eleinte szkeptikus lakosságot. A szolgáltató funkciók kiépítése mellett nemzetközi kulturális centrumot álmodtak Bilbaóba, amelynek alapja Európa első Guggenheim-múzeumának felépítése volt. A városvezetés úgy vélte, a projekt sikere leginkább azon múlik, képesek-e világviszonylatban is szenzációs, emblematikus épületet emelni.

 

 

A lehetőséget Frank Gehry kanadai−amerikai építész kapta meg, aki olyan önálló műalkotásként is felfogható épületet tervezett, amelynek hatalmas kiállítóterei, csarnokai, konferenciatermei ma évente akár egymillió látogatót is fogadnak. A titánlapokkal borított épület a Nervión folyóban tükröződik − egyaránt emlékeztetve az ott élő halak pikkelyére vagy a környező kikötők hajóira, rakodódaruira. A palota kiszámíthatatlanul örvénylő kontúrjai mágnesként vonzzák a szemet.

ÉPÜLETEK
Bilbao nemzetközi kulturális centrumának alapja Európa első Guggenheim-múzeumának felépítése volt.

 

A dekonstruktivizmus egyik – szó szerint is – legragyogóbb alkotása az építészet történetében épp annyira meghatározó, mint a városéban. A hátrányos helyzetű Bilbao sikere felülmúlhatatlan: a tizenegy projektet összefűző beruházásnak köszönhetően megváltozott a városhoz, a múzeumhoz való viszony, átalakultak a város viszonyulási pontjai. Bilbao felkerült a turistatérképekre és a bakancslistákra, így az 1997-es megnyitó után megsokszorozódott a térség idegenforgalma és bevétele. Az épület azoknak is élményt nyújt, akik elkerülik a kiállítótereket, más városoknak pedig inspirációt, hogyan hívhatják fel magukra a figyelmet.

 

A teljes cikk a La femme 2016. tavaszi számában olvasható.

Berényi Mariann Berényi Mariann cikke 2016. május
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.